Plantaardige melk. Het klinkt zo duurzaam. Tegenwoordig zijn er vele varianten op de markt: sojamelk, rijstmelk, havermelk, kokosmelk en… amandelmelk. Is dat wel zo duurzaam als de associatie met “plantaardig” doet geloven?
In 2014 bedroeg de wereldwijde industriële productie van amandelen meer dan 1 miljoen ton. Daarvan was 83% afkomstig uit Californië (VS). Dit maakt amandelen het belangrijkste exportgewas van deze staat.
Californië kampt echter al enkele jaren met flinke droogte. Dat betekent dat er behoorlijk wat irrigatiewater nodig is. Volgens het Water Foodprint Network kost het produceren van een enkele amandel al ruim 3,78 liter water. In opdracht van One World controleerde duurzaamheidsonderzoeker Questionmark dit. De Nederlandse organisatie komt uit op rond de 4 liter water per amandel.
Veel water?
In the Independent zegt Stacey Humble van Almond Board of California dat alle voedingsmiddelen water verbruiken, en dat amandelen daarin geen enorme uitschieters zijn. One World ging dit na. Volgens die organisatie kost het telen van een peer in de Betuwe slechts 0,2 liter irrigatiewater. Een mango uit India of Pakistan kost daarentegen zo’n 200 liter irritgatiewater en 100 gram Nederlands rundvlees ongeveer 50 liter.
Het is belangrijk om je te realiseren dat amandelmelk slechts voor een paar procent uit amandelen bestaat. Amandelmelk van zowel Alpro als van het Albert Heijn huismerk bevatten slechts 2% amandelen. Amandelmelk van Provamel doet zijn naam het meest eer aan met 6,5% amandelen.
CO2
Aan de andere kant: het houden van koeien zorgt voor CO2-uitstoot. Volgens Trouw is de CO2 uitstoot voor een liter halfvolle melk 3,5x zo groot als van een liter amandelmelk. Op het gebied van bodemgebruik wint amandelmelk ook. Per liter heeft amandelmelk anderhalf keer minder land nodig dan koemelk.
Vergelijking
De Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) publiceerde een Life Cycle Assessment amandelmelk versus koemelk om de boel wat op te helderen. Helaas komt ook daar geen eenduidige conclusie uit. UCLA schrijft: Based on our research, cow milk generates nearly 10 times more greenhouse gases per liter than almond milk does. However, almond milk production uses approximately 17 times more water than cow milk production does per liter. When comparing by daily nutritional values, almond milk still uses more water than does cow’s milk, and cow’s milk emits more greenhouse gases than almond milk, so it is difficult to make a clear¬cut decision as to which is more sustainable to consume.
Daar staat dat je als consument maar moet kiezen. Koemelk produceert tien keer zoveel broeikasgassen als amandelmelk. Daarentegen is voor de productie van 1 liter amandelmelk zeventien keer zoveel water nodig als voor 1 liter koemelk.
Wat kies je en waarom?
Dit artikel afdrukken
Californië kampt echter al enkele jaren met flinke droogte. Dat betekent dat er behoorlijk wat irrigatiewater nodig is. Volgens het Water Foodprint Network kost het produceren van een enkele amandel al ruim 3,78 liter water. In opdracht van One World controleerde duurzaamheidsonderzoeker Questionmark dit. De Nederlandse organisatie komt uit op rond de 4 liter water per amandel.
Veel water?
In the Independent zegt Stacey Humble van Almond Board of California dat alle voedingsmiddelen water verbruiken, en dat amandelen daarin geen enorme uitschieters zijn. One World ging dit na. Volgens die organisatie kost het telen van een peer in de Betuwe slechts 0,2 liter irrigatiewater. Een mango uit India of Pakistan kost daarentegen zo’n 200 liter irritgatiewater en 100 gram Nederlands rundvlees ongeveer 50 liter.
Het is belangrijk om je te realiseren dat amandelmelk slechts voor een paar procent uit amandelen bestaat. Amandelmelk van zowel Alpro als van het Albert Heijn huismerk bevatten slechts 2% amandelen. Amandelmelk van Provamel doet zijn naam het meest eer aan met 6,5% amandelen.
CO2
Aan de andere kant: het houden van koeien zorgt voor CO2-uitstoot. Volgens Trouw is de CO2 uitstoot voor een liter halfvolle melk 3,5x zo groot als van een liter amandelmelk. Op het gebied van bodemgebruik wint amandelmelk ook. Per liter heeft amandelmelk anderhalf keer minder land nodig dan koemelk.
Vergelijking
De Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) publiceerde een Life Cycle Assessment amandelmelk versus koemelk om de boel wat op te helderen. Helaas komt ook daar geen eenduidige conclusie uit. UCLA schrijft: Based on our research, cow milk generates nearly 10 times more greenhouse gases per liter than almond milk does. However, almond milk production uses approximately 17 times more water than cow milk production does per liter. When comparing by daily nutritional values, almond milk still uses more water than does cow’s milk, and cow’s milk emits more greenhouse gases than almond milk, so it is difficult to make a clear¬cut decision as to which is more sustainable to consume.
Daar staat dat je als consument maar moet kiezen. Koemelk produceert tien keer zoveel broeikasgassen als amandelmelk. Daarentegen is voor de productie van 1 liter amandelmelk zeventien keer zoveel water nodig als voor 1 liter koemelk.
Wat kies je en waarom?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Aanvulling voor Dick #27 en Frank #26 , en zo wordt jullie Comté in de Jura gemaakt (video):
Des Racines et des Ailes: Comté.
Aardamandel heeft een apart zoetig smaakje. Ik heb ze wel eens rauw gegeten. Het zijn knolletjes van de knolcyperus, een plant die behoort tot de cypergrassenfamilie. Een heel andere plantenfamilie dan waartoe de amandelboom behoort, die hoort tot de rozenfamilie. Abrikoos die behoort wel tot de rozenfamilie.
Horchata ik ga het eens proberen! Tijdens werk en vakantie zag ik mensen in Spanje 's ochtends churo en horchata bestellen. Vond het er vies uitzien. Nu spijt dat ik het toen niet heb geprobeerd.
Wat lees ik? "Pus uit uiers"?
Enno #47, het kan nog anders (beter?).
De Spaanse amandelmelk "Horchata" wordt van aardamandelen gemaakt (ook amandelen toch?).
En voor de Franse versie "Orgeat" worden tegenwoordig bittere amandelen gebruikt die onbewerkt niet voor consumptie geschikt zijn: "Aujourd'hui, en France, l'orgeat est obtenu essentiellement par condensation du benzaldéhyde extrait des amandes amères."
Wel eens afgevraagd waar de enorme hoeveelheden abrikozenpitten blijven van de conservenindustrie? Mogen die ook amandelen worden genoemd? En waarom echte amandelspijs zo goedkoop is?
Wellicht is er een levensmiddelen technoloog in ons midden die hier meer over kan vertellen.
Provamel amandelmelk is gemaakt van Europese amandelen. Alpro amandelmelk is gemaakt van Mediterrane amandelen. Provamel en Alpro gebruiken geen Californische amandelen. De andere merken amandelmelk die ik in de winkel zag, geven de herkomst van de amandelen niet op.