Een vraag van Josefine uit Vlagtwedde. Hoewel ze zelf vegetarisch eet, gunt ze haar man van harte een stukje vlees. Maar dan wel het meest diervriendelijke vlees.
Josefine schreef ons:
Geachte redactie,
Als vegetariër, maar met een carnivore echtgenoot, probeer ik een zo goed mogelijke keus te maken voor het te kopen vlees, wat tot voor kort naar mijn idee biologisch zou zijn.
Nu is er in enkele supermarkten het zg. Ierse Rundvlees te koop, zonder biologisch keurmerk, maar volgens de bijgevoegde folder lijkt het wel nóg diervriendelijker dan het biologische vlees wat hier te krijgen is.
Ik zou heel graag willen weten wat de beste keus hierin is, met name de diervriendelijkheid ervan, en zou u erkentelijk zijn als u mij wat wijzer zou kunnen maken? Alvast mijn dank voor uw moeite.
Wie van de Foodloglezers - expert of vakdeskundige - helpt Josefine's man aan het diervriendelijkste stukje vlees maar vooral het antwoord op de vraag hoe diervriendelijk Iers vlees is?
Dit artikel afdrukken
Geachte redactie,
Als vegetariër, maar met een carnivore echtgenoot, probeer ik een zo goed mogelijke keus te maken voor het te kopen vlees, wat tot voor kort naar mijn idee biologisch zou zijn.
Nu is er in enkele supermarkten het zg. Ierse Rundvlees te koop, zonder biologisch keurmerk, maar volgens de bijgevoegde folder lijkt het wel nóg diervriendelijker dan het biologische vlees wat hier te krijgen is.
Ik zou heel graag willen weten wat de beste keus hierin is, met name de diervriendelijkheid ervan, en zou u erkentelijk zijn als u mij wat wijzer zou kunnen maken? Alvast mijn dank voor uw moeite.
Wie van de Foodloglezers - expert of vakdeskundige - helpt Josefine's man aan het diervriendelijkste stukje vlees maar vooral het antwoord op de vraag hoe diervriendelijk Iers vlees is?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Van alle runderen die ik ontmoette benijdde ik het meest de Ierse.
Maar uw vraag gaat tumult veroorzaken op Foodlog. Veel Ierse stieren worden gecastreerd. Dat stuit hier waarschijnlijk op bezwaren. Dat de dieren daarna een prachtleventje leiden en elkaar niet naar het leven staan, wordt mogelijk over het hoofd gezien.
Ter vergelijking: bijna alle stieren in Nederland worden geslacht voor ze vervelend gaan doen. Kalfsvlees.
Ik heb het niet zo op structureel castreren.
Ik zou even op zoek gaan naar natuurvlees volgens mij heeft de Emte dat.
Het gaat dan om Nederlandse Limousin en Blonde Aquitaine runderen die heel veel buiten in natuurgebeiden en uiterwaarden hebben gelopen, waarbij het kalf bij de moeder heeft gezoogd, en de dieren in de winter in het stro staan.
Vanwege natuurlijke geboortes en geen standaard castratie nauwelijks antibiotica (alleen in geval van nood).
Diverse voordelen, feitelijk ook biologisch vanwege geen bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden, goed vlees omdat het vleesrassen betreft + diverse welzijnsvoordelen o.a. kalf bij de moeder. Tevens draag je een stukje bij aan het nederlandse natuurbeleid.
Biologisch-, natuur-, Iersvlees... Uiteindelijk worden de beestjes toch in een vrachtwagen gedwongen en vaak onder erbarmelijke omstandigheden over lange afstanden vervoerd naar de slachtlocaties.
Als u dan toch vlees wilt kopen zou ik persoonlijk bij de poelier een stuk wild kopen.
Wild heeft een vrij leven gehad en is de lijdensweg naar het slachthuis bespaard gebleven.
Het heeft ook niet zozeer met sterren of andere keurmerken te maken, maar met marginaliteit en grondprijzen. De dieren van Jack zijn nog diervriendelijker (niet gecastreerd), nog verder, en op nog goedkoper grond groot gebracht. Ethiek komt altijd pas op de tweede plaats! Die moral komt immer nur zweitens!
Brecht, Dirk? Dan zeg je het nog netjes...