Omega-3 vetzuren lijken een link te hebben met een lager risico op overlijden aan hartaandoeningen. Dat blijkt uit een omvangrijke metastudie.
Een groep wereldwijde onderzoekers heeft 19 studies naar de associatie tussen omega-3 vetzuren en hartaandoeningen naast elkaar gelegd en vergeleken. Zo verzamelden ze data van ruim 45.000 mensen. Van deze groep overleden 2.781 mensen aan een hartaandoening. 7.157 mensen kregen een hartaandoening zonder fatale afloop.
Link met fatale hartinfarcten
De hoeveelheid omega-3 biomarkers was geassocieerd met een verlaging van het risico op een fatale hartaanval met 10%. Bij mensen die het hoogste gehalte omega-3 in het bloed hadden, bleek het risico op een fatale hartaandoening 25% lager dan bij mensen met de laagste gehaltes omega-3. Er was geen (significante) correlatie te vinden met de niet-fatale hartaandoeningen.
“Deze resultaten geven het meest uitgebreide overzicht van de literatuur tot nu over hoe omega-3 hartaandoeningen beïnvloedt,” zegt onderzoeker Liana Del Gobbo van de Stanford University. “Deze resultaten waren onafhankelijk van leeftijd, geslacht, ras, het wel of niet hebben van diabetes en het gebruik van aspirines of cholesterolverlagende medicijnen.”
Senior onderzoeker Dariush Mozaffarian van de Tufts University voegt daaraan toe: “Sommige onderzoeken vinden wel voordelen van visolie-supplementen en anderen niet, waardoor er onzekerheid is over de cardiovasculaire effecten van omega-3. Dit onderzoek laat zien dat omega-3 consumptie onderdeel is van een gezond dieet.”
Dit artikel afdrukken
Link met fatale hartinfarcten
De hoeveelheid omega-3 biomarkers was geassocieerd met een verlaging van het risico op een fatale hartaanval met 10%. Bij mensen die het hoogste gehalte omega-3 in het bloed hadden, bleek het risico op een fatale hartaandoening 25% lager dan bij mensen met de laagste gehaltes omega-3. Er was geen (significante) correlatie te vinden met de niet-fatale hartaandoeningen.
“Deze resultaten geven het meest uitgebreide overzicht van de literatuur tot nu over hoe omega-3 hartaandoeningen beïnvloedt,” zegt onderzoeker Liana Del Gobbo van de Stanford University. “Deze resultaten waren onafhankelijk van leeftijd, geslacht, ras, het wel of niet hebben van diabetes en het gebruik van aspirines of cholesterolverlagende medicijnen.”
Senior onderzoeker Dariush Mozaffarian van de Tufts University voegt daaraan toe: “Sommige onderzoeken vinden wel voordelen van visolie-supplementen en anderen niet, waardoor er onzekerheid is over de cardiovasculaire effecten van omega-3. Dit onderzoek laat zien dat omega-3 consumptie onderdeel is van een gezond dieet.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Stom. Ik begrijp niet wat meneer met (in) de laatste quote wil zeggen. Visolie ja, of visolie nee. En daar gaan we weer: helpen capsules?
Wouter, luister even naar deze man met zijn programma over wetenschap in de media.
De meneer in het stukje hierboven zegt als wetenschapper heel netjes dat hij niet eens begint aan uitspraken over capsules. Wel vindt hij dat er voldoende bewijs is om omega-3 vetzuren belangrijk te vinden als onderdeel van een dagelijks menu. Hoe je ze binnenkrijgt, is een andere vraag waarop je het antwoord niet kunt afdwingen. Tenzij je dus wilt, wat de man in de video zo smakelijk neerzet.
Wil ik toch even naar voren brengen: omega-3 is ook ruimschoots aanwezig in planten: walnoten, lijnzaad, etc. Voor wie olie capsules wil, die omega-3 olie is te maken van algen, daar is geen vis voor nodig.
Ik meen gelezen te hebben, maar Marjolein Streur moet dat maar preciseren, dat de onderzoekers geen onderscheid maken naar dierlijke en plantaardige herkomst.
Klopt, het gaat over 'seafood and plant-derived ω-3 fatty acids'.