Onderzoek van de American Heart Association wijst uit dat het consumeren van meervoudig onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet en geraffineerde koolhydraten kan leiden tot een miljoen minder doden door hartaandoeningen. Het onderzoek laat zien welke veranderingen in het eetpatroon vele levens kunnen redden. De groep onderzoekers die samen de Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group vormen, bekeken gegevens over eetgewoonten en de beschikbaarheid van eten in 186 landen. Daarnaast (her)analyseerden ze eerdere langlopende studies die het verband tussen vettypen en hartaandoeningen onderzochten.

Bevindingen
Uit de gegevens van ruim 3,8 miljard mensen blijkt dat wereldwijd 711.800 (10,3%) van de overlijdens aan hartaandoeningen te wijten is aan het eten van te weinig onverzadigde vetten ter vervanging van verzadigde vetzuren. De dood van 250.900 mensen (3,6%) schrijven de onderzoekers toe aan het eten van teveel verzadigde vetten. 537.200 mensen (7,7%) overleden aan hartklachten door de consumptie van teveel transvetten.

Van 1990 tot 2010 nam het aantal hartdoden door de consumptie van onvoldoende onverzadigd vet af met 9% en door teveel verzadigd vet met 21%. Het aantal overlijdens door te hoge consumptie van transvetten nam juist toe met 4%.

Verzadigd en transvet
Dariush Mozaffarian van Tufts Friedman School of Nutrition Science & Policy in Boston: “Overal ter wereld houden beleidsmakers zich bezig met het verminderen van verzadigde vetzuren. In dit onderzoek vonden we dat het veel belangrijker is om de nadruk te leggen op een grotere consumptie van onverzadigd vet. Onverzadigd vet moet verzadigd vet en geraffineerde koolhydraten vervangen en het gebruik van transvetten terugdringen.”

“Mensen zien transvetten als een probleem van rijke landen omdat ze voorkomen in verpakte producten en fastfood. Door de sterke regelgeving vermindert echter de consumptie van transvetten in deze landen over het algemeen juist, terwijl in landen met lage en middelhoge inkomens zoals India en het Midden Oosten het aantal transvet-gerelateerde doden juist stijgt.”

In de voormalige Sovjet-Unie, met name Oekraïne, werden de meeste aan hart- en vaatziekten gerelateerde doden veroorzaakt door een te lage consumptie van omega-6 (meervoudig onverzadigde) vetzuren. Tropische landen zoals Kiribati, de Solomon eilanden, de Filippijnen en Maleisië hadden de hoogste aantallen overlijdens door overmatige consumptie van verzadigd vet. Volgens Mozaffarian kan dit komen door het veelvuldige gebruik van palmolie, die hetzelfde effect heeft op het cholesterol als dierlijke vetten.

Meervoudig onverzadigd vet
Meervoudig onverzadigd vet kan helpen het ‘slechte’ cholesterol in het bloed te verminderen, waardoor het risico op hartziektes en beroertes afneemt. Olies en voedingsmiddelen die rijk zijn aan meervoudig onverzadigd vet voorzien het lichaam van de essentiële vetten die het lichaam nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld soja-, mais- of zonnebloemolie, tofu, zaden, en vette vis als zalm, makreel, haring en forel.

Mozaffarian: “Om zoveel mogelijk impact te hebben op hartziektes moeten we niet alleen nadenken over het verminderen van de slechte vetten, maar ons richten op een grotere consumptie van gezonde vetten. Hierbij moet rekening gehouden worden met de heterogeniteit tussen landen en moeten land-specifieke prioriteiten worden geformuleerd.”

Fotocredits: Globe, Pixabay
Dit artikel afdrukken