Vezelrijk eten zorgt voor een langer aanhoudend verzadigd gevoel. Dat blijkt niet alleen het gevolg van een daadwerkelijk volle maag.
Wetenschappers van Wageningen Universiteit (WUR) onderzochten welk effect de consumptie van vezels en calorieën heeft op het gevoel van verzadiging. Dat deden ze met behulp van MRI-scans.
De onderzoekers gaven 15 proefpersonen 4 verschillende vloeibare maaltijd-shakes, met een hoge of lage energiedichtheid (100 of 500 calorieën) en een hoge of lage viscositeit (dik of dun dankzij vezels) bij een gelijk volume. Hun maagvulling werd vervolgens gescand om de feitelijke inhoud vast te stellen. Tevens vulden de proefpersonen vragen in over hun gevoel van verzadiging.
Conform verwachting bleek uit het onderzoek dat een dunne shake met 500 kcal veel minder verzadigt en tot een minder vol gevoel leidt dan een dikke shake. Verrassend is echter dat de dikke shake van 100 kcal relatief snel uit de maag verdwijnt, maar wel een significant vol gevoel bij de proefpersonen blijkt te veroorzaken.
“De proefpersonen hadden minder zin om na het eten van de dikke shake van 100 kcal nog iets te eten, terwijl hun maag eigenlijk redelijk leeg is”, zegt WUR-onderzoeker Guido Camps.
“Uit de resultaten concluderen we dat vezels niet zozeer zorgen voor maagvulling en de daaropvolgende verzadiging, maar direct zorgen voor verzadiging. Hoe dat proces werkt, begrijpen we nog niet helemaal en moet verder onderzocht worden. Het gevoel van verzadiging kan bijvoorbeeld mede veroorzaakt worden door een langzame eetsnelheid en langere blootstelling aan smaak ”, zegt Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag. Omdat onze maag niet zo goed weet te bepalen hoe energiedicht voedsel is, spelen volgens De Graaf het mondgevoel en de textuur van wat we eten een bepalende rol om ons een gevoel van verzadiging te bezorgen.
'Phantom fullness'
De onderzoekers noemen het volle gevoel dat de vezelrijke en caloriearme shake teweeg brengt, zelfs bij een relatief lege maag, 'phantom fullness'. De Graaf denkt dat phantom fullness "interessante aanknopingspunten" biedt om de levensmiddelenindustrie overconsumptie van calorieën tegen te laten gaan met vezelrijkere producten.
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers gaven 15 proefpersonen 4 verschillende vloeibare maaltijd-shakes, met een hoge of lage energiedichtheid (100 of 500 calorieën) en een hoge of lage viscositeit (dik of dun dankzij vezels) bij een gelijk volume. Hun maagvulling werd vervolgens gescand om de feitelijke inhoud vast te stellen. Tevens vulden de proefpersonen vragen in over hun gevoel van verzadiging.
Verrassend is echter dat de dikke shake van 100 kcal relatief snel uit de maag verdwijnt, maar wel een significant vol gevoel bij de proefpersonen veroorzaaktLege maag, vol gevoel
Conform verwachting bleek uit het onderzoek dat een dunne shake met 500 kcal veel minder verzadigt en tot een minder vol gevoel leidt dan een dikke shake. Verrassend is echter dat de dikke shake van 100 kcal relatief snel uit de maag verdwijnt, maar wel een significant vol gevoel bij de proefpersonen blijkt te veroorzaken.
“De proefpersonen hadden minder zin om na het eten van de dikke shake van 100 kcal nog iets te eten, terwijl hun maag eigenlijk redelijk leeg is”, zegt WUR-onderzoeker Guido Camps.
“Uit de resultaten concluderen we dat vezels niet zozeer zorgen voor maagvulling en de daaropvolgende verzadiging, maar direct zorgen voor verzadiging. Hoe dat proces werkt, begrijpen we nog niet helemaal en moet verder onderzocht worden. Het gevoel van verzadiging kan bijvoorbeeld mede veroorzaakt worden door een langzame eetsnelheid en langere blootstelling aan smaak ”, zegt Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag. Omdat onze maag niet zo goed weet te bepalen hoe energiedicht voedsel is, spelen volgens De Graaf het mondgevoel en de textuur van wat we eten een bepalende rol om ons een gevoel van verzadiging te bezorgen.
'Phantom fullness'
De onderzoekers noemen het volle gevoel dat de vezelrijke en caloriearme shake teweeg brengt, zelfs bij een relatief lege maag, 'phantom fullness'. De Graaf denkt dat phantom fullness "interessante aanknopingspunten" biedt om de levensmiddelenindustrie overconsumptie van calorieën tegen te laten gaan met vezelrijkere producten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik gebruik sinds enkele weken elke ochtend een shake met ruim 200 ml halfvolle melk aangevuld met 25 gr instant poeder waarin ca. 80 kcal zitten uit 1,7% vet, 3,9% suiker, geen vezels en 84% eiwit. Je shaked er flink wat lucht in (volume) en ik heb geen hongergevoel tot de lunch. Voorheen at ik 2 of 3 bruine boterhammen met kaas zonder wezenlijk onderscheid in honger gevoel. Welke rol speelt eiwit en het volume (schuim) in deze?
Engelbert, ik hoop dat kees de graaf je daar een antwoord op kan geven.
Euhhhhhhh darmsmaakreceptoren en darmhormonen??? Voedsel wat verder in de darm terecht komt en dan nog verteert dient te worden? Volume effect of metabole response, Bv insuline?
Dag Engelbert, Peter, Er is ook onderzoek van onder andere Unilever [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25081363 ] dat laat zien dat stabiele laag-calorische foams in de maag zorgen voor verzadiging. Dat zou kunnen verklaren waarom jouw ontbijt verzadigt; een volume effect. Bij onze studie was het juist opvallend dat mensen met een legere maag meer vol waren dan met een vollere maag. Wij schrijven dat toe aan de langere tijd dat de shakes in de mond verbleven. Het is wel heel leuk, goed dat we met de MRI scanner nu precies kunnen volgen (op macro-niveau; nog niet op moleculair niveau) wat er met voedsel gebeurt in de maag. Groeten, Kees
""Hoe dat proces werkt, begrijpen we nog niet helemaal en moet verder onderzocht worden.""
Eeeeeeeh, misschien omdat vezels gewoon zwaarder verteerbaar zijn en daardoor langer in de maag blijven????
Ik eet 's ochtends gewoon lekker fruit aangevuld met een eitje en afwisselend een stukje kaas of stukjes kipfilet erbij en zit daar ook heerlijk vol van, soms heb ik rond lunchtijd niet eens honger. Mmmmmmm, zou dat door de vezels in het fruit komen die langer duren eer ze verteerd zijn?
Ik zou het trouwens niet doen met de maaltijdshakes die je kan kopen, zou ze wel zelf maken, dan weet je tenminste of er geen toegevoegde suikers en/of zoetstoffen en weet ik wat nog meer wat niet nodig is in zit.