Zowel biologisch vlees als biologische melk blijken een gunstiger samenstelling te hebben dan gewone melk. Ze bevatten meer omega-3 vetzuren. Dat is nu onomstotelijk vastgesteld in een tweetal meta-analyses.
Een internationaal team van onderzoekers ploos 196 artikelen over melk en 67 artikelen over vlees na. Ze constateren dat de voedingswaarden tussen de biologische en niet-biologische varianten duidelijk verschillen in samenstelling van vetten, een aantal mineralen en antioxidanten.
Weidegang en minder geconcentreerd voer
Biologische melk bevat 50% meer omega-3- vetzuren dan gewone melk en een gunstiger omega-3/omega-6 ratio. Deze verhouding zou belangrijk zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Daarnaast bevat biologische melk meer vitamine E, ijzer, een aantal caretonoïden en 40% meer geconjugeerd linolzuur. Deze verschillen zijn sterk gerelateerd aan weidegang en laag-geconcentreerd voer voor de koeien, zoals biologische richtlijnen voorschrijven.
Biologisch vlees bevat eveneens ongeveer 50% meer omega-3-vetzuren en daarbij ook minder van de verzadigde vetzuren myristinezuur en palmitinezuur.
Vetzuren
Het vervangen van gewone melk door biologische melk zou de omega-3 inname verhogen, zonder dat mensen daarmee meer calorieën of verzadigd vet binnen krijgen. Een halve liter biologische volle melk bevat ongeveer 16% (39 mg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3-vetzuren, terwijl evenveel gewone melk 11% (25 mg) bevat. Onderzoeker Chris Seal van de Newcastle University: “Het West-Europese dieet staat erom bekend dat het te weinig omega-3 vetzuren bevat. De European Food Safety Authority (EFSA) beveelt aan om twee keer zoveel omega-3-vetzuren te consumeren dan we nu doen. De switch naar biologisch dan ook een goede stap kunnen zijn.” Om het eenvoudig te zeggen: biologische zuivel en biologisch vlees zijn voedzamer omdat ze ons lichaam meer belangrijke nutriënten per 100 gram bieden.
Minder jodium
Als gevolg van verschillende opvattingen over de verrijking van het veevoer, blijkt biologische melk 74% minder jodium en iets minder selenium te bevatten dan gangbare. Het is gebruikelijk dat veevoer, zowel voor biologisch als gangbaar gehouden dieren, wordt verrijkt met jodium. Recent heeft de EFSA een voorstel gedaan om dit te verminderen van 5 naar 2 mg jodium per kilo voer, om overmatige inname van jodium te voorkomen.
Onderzoeker Gillian Butler zegt hierover: “De grens tussen te weinig jodium-inname (<140 µg/dag in de Britse richtlijn) en teveel (> 500 µg/dag) is maar klein. In landen waar zout verrijkt is met jodium, verhoogt melk met een hoog jodiumgehalte het risico op een te grote jodium-inname.” In landen waar dit niet zo is, zoals in Groot-Brittannië, is melk een belangrijke bron van jodium. Een halve liter biologische melk voorziet dan in 53% van de dagelijkse inname, terwijl gewone melk 88% hiervan levert. Dit kan met name problemen opleveren bij zwangere vrouwen, die meer jodium nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling van het kind.
Fotocredits: Glass of milk, Health Gauge
Dit artikel afdrukken
Weidegang en minder geconcentreerd voer
Biologische melk bevat 50% meer omega-3- vetzuren dan gewone melk en een gunstiger omega-3/omega-6 ratio. Deze verhouding zou belangrijk zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Daarnaast bevat biologische melk meer vitamine E, ijzer, een aantal caretonoïden en 40% meer geconjugeerd linolzuur. Deze verschillen zijn sterk gerelateerd aan weidegang en laag-geconcentreerd voer voor de koeien, zoals biologische richtlijnen voorschrijven.
Biologisch vlees bevat eveneens ongeveer 50% meer omega-3-vetzuren en daarbij ook minder van de verzadigde vetzuren myristinezuur en palmitinezuur.
Vetzuren
Het vervangen van gewone melk door biologische melk zou de omega-3 inname verhogen, zonder dat mensen daarmee meer calorieën of verzadigd vet binnen krijgen. Een halve liter biologische volle melk bevat ongeveer 16% (39 mg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3-vetzuren, terwijl evenveel gewone melk 11% (25 mg) bevat. Onderzoeker Chris Seal van de Newcastle University: “Het West-Europese dieet staat erom bekend dat het te weinig omega-3 vetzuren bevat. De European Food Safety Authority (EFSA) beveelt aan om twee keer zoveel omega-3-vetzuren te consumeren dan we nu doen. De switch naar biologisch dan ook een goede stap kunnen zijn.” Om het eenvoudig te zeggen: biologische zuivel en biologisch vlees zijn voedzamer omdat ze ons lichaam meer belangrijke nutriënten per 100 gram bieden.
Minder jodium
Als gevolg van verschillende opvattingen over de verrijking van het veevoer, blijkt biologische melk 74% minder jodium en iets minder selenium te bevatten dan gangbare. Het is gebruikelijk dat veevoer, zowel voor biologisch als gangbaar gehouden dieren, wordt verrijkt met jodium. Recent heeft de EFSA een voorstel gedaan om dit te verminderen van 5 naar 2 mg jodium per kilo voer, om overmatige inname van jodium te voorkomen.
Onderzoeker Gillian Butler zegt hierover: “De grens tussen te weinig jodium-inname (<140 µg/dag in de Britse richtlijn) en teveel (> 500 µg/dag) is maar klein. In landen waar zout verrijkt is met jodium, verhoogt melk met een hoog jodiumgehalte het risico op een te grote jodium-inname.” In landen waar dit niet zo is, zoals in Groot-Brittannië, is melk een belangrijke bron van jodium. Een halve liter biologische melk voorziet dan in 53% van de dagelijkse inname, terwijl gewone melk 88% hiervan levert. Dit kan met name problemen opleveren bij zwangere vrouwen, die meer jodium nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling van het kind.
Fotocredits: Glass of milk, Health Gauge
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
‘Weilanden waar maïs, gras en bloemen groeien?’ Geweldig. Maïs inmiddels dus ook in biologische melk. Staat in het weiland en al gras- en bloemen grazend neemt koelief ook af en toe een hapje van de maïsstengel.
Hopelijk alleen in de gemankeerde verbeelding van de Arla tekstschrijver. Gewone biomelk is geen zier beter dan de reguliere meuk. Kan ook niet voor die prijs.
Moet je geloven wat er op een pak melk staat?
Op een pak Arla biologische melk staat: "Onze koeien grazen op weilanden waar maïs, gras en bloemen groeien."
Op een pak Milbona Weidemilch van Lidl (D) staat:
"Bei unserer Weidemilch können Sie sicher sein, dass die Milch von Kühen stammt, die an mindestens 120 Tagen und davon mindestens 6 Stunden am Tag auf die Weide stehen."
Dat de Arla koeien op weilanden met Maïs, gras en bloemen grazen, geloof ik niet. De rest geloof ik dan ook niet meer.
Gezien de teksten op de melkverpakking, geef ik de voorkeur aan de Lidl melk. Maar of het waar is weet ik niet.
oud nieuws waar ook op foodlog wel draadjes van zijn terug te vinden. kwestie van grazende koe.
RFC heeft in het verleden zelfs melk geprobeerd te verkopen met extra omega 3 vetzuren.
Bleek uiteindelijk geen succes. Critici vonden ook de + verwaarloosbaar ( zie #19 van Laurens)En daarbij mag er tenzij onomstotelijk vastgesteld geen gezondheidsclaim aan producten gegeven worden.
Lourens,
Het zit eigenlijk wat ingewikkelder dan uit mijn antwoord blijkt.
De essentiële vetzuren C18 blijven natuurlijk wel belangrijk, omdat zij de uitgangsmoleculen zijn voor de vorming van een hele reeks andere verbindingen. Bv de prostaglandines.
De omzetting van het essentiële omega-3 vetzuur, linoleenzuur, in de twee voor onze hersenen zeer belangrijke niet-essentiële omega-3 verzuren EPA en DHA gaat inefficiënter naarmate men ouder wordt. Wil je Alzheimer voorkomen, dan moet je er voor zorgen dat je voldoende EPA en DHA binnen krijgt. Onderschat dat niet!!
Ik dacht dat je per dag aan 2 á 3 gram linolzuur genoeg hebt en 1 gram linoleenzuur.
Zorg ervoor dat je ook tenminste een halve gram EPA en DHA per dag binnen krijgt. De hoeveelheden die van deze essentiële vetzuren die in melk zitten hebben volgens mij weinig relevantie. Voor de aanwezigheid van de carotenoïden is het een geheel ander verhaal. Koeien die veel paardenbloemen eten, produceren zeker een gezondere melk. Daar hebben we wel een tekort aan.
Deze laatste twee zitten ook in eieren +/- 0,2 gram, maar wanneer je eieren gaat sproeidrogen dan ben je het kwijt, want het oxideert zeer snel.
Welke vis? Waar zitten de minste zware metalen in?
Hier vond ik de kwik-arme garnalen:
Mercury in fish table