Zowel biologisch vlees als biologische melk blijken een gunstiger samenstelling te hebben dan gewone melk. Ze bevatten meer omega-3 vetzuren. Dat is nu onomstotelijk vastgesteld in een tweetal meta-analyses.
Een internationaal team van onderzoekers ploos 196 artikelen over melk en 67 artikelen over vlees na. Ze constateren dat de voedingswaarden tussen de biologische en niet-biologische varianten duidelijk verschillen in samenstelling van vetten, een aantal mineralen en antioxidanten.
Weidegang en minder geconcentreerd voer
Biologische melk bevat 50% meer omega-3- vetzuren dan gewone melk en een gunstiger omega-3/omega-6 ratio. Deze verhouding zou belangrijk zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Daarnaast bevat biologische melk meer vitamine E, ijzer, een aantal caretonoïden en 40% meer geconjugeerd linolzuur. Deze verschillen zijn sterk gerelateerd aan weidegang en laag-geconcentreerd voer voor de koeien, zoals biologische richtlijnen voorschrijven.
Biologisch vlees bevat eveneens ongeveer 50% meer omega-3-vetzuren en daarbij ook minder van de verzadigde vetzuren myristinezuur en palmitinezuur.
Vetzuren
Het vervangen van gewone melk door biologische melk zou de omega-3 inname verhogen, zonder dat mensen daarmee meer calorieën of verzadigd vet binnen krijgen. Een halve liter biologische volle melk bevat ongeveer 16% (39 mg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3-vetzuren, terwijl evenveel gewone melk 11% (25 mg) bevat. Onderzoeker Chris Seal van de Newcastle University: “Het West-Europese dieet staat erom bekend dat het te weinig omega-3 vetzuren bevat. De European Food Safety Authority (EFSA) beveelt aan om twee keer zoveel omega-3-vetzuren te consumeren dan we nu doen. De switch naar biologisch dan ook een goede stap kunnen zijn.” Om het eenvoudig te zeggen: biologische zuivel en biologisch vlees zijn voedzamer omdat ze ons lichaam meer belangrijke nutriënten per 100 gram bieden.
Minder jodium
Als gevolg van verschillende opvattingen over de verrijking van het veevoer, blijkt biologische melk 74% minder jodium en iets minder selenium te bevatten dan gangbare. Het is gebruikelijk dat veevoer, zowel voor biologisch als gangbaar gehouden dieren, wordt verrijkt met jodium. Recent heeft de EFSA een voorstel gedaan om dit te verminderen van 5 naar 2 mg jodium per kilo voer, om overmatige inname van jodium te voorkomen.
Onderzoeker Gillian Butler zegt hierover: “De grens tussen te weinig jodium-inname (<140 µg/dag in de Britse richtlijn) en teveel (> 500 µg/dag) is maar klein. In landen waar zout verrijkt is met jodium, verhoogt melk met een hoog jodiumgehalte het risico op een te grote jodium-inname.” In landen waar dit niet zo is, zoals in Groot-Brittannië, is melk een belangrijke bron van jodium. Een halve liter biologische melk voorziet dan in 53% van de dagelijkse inname, terwijl gewone melk 88% hiervan levert. Dit kan met name problemen opleveren bij zwangere vrouwen, die meer jodium nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling van het kind.
Fotocredits: Glass of milk, Health Gauge
Dit artikel afdrukken
Weidegang en minder geconcentreerd voer
Biologische melk bevat 50% meer omega-3- vetzuren dan gewone melk en een gunstiger omega-3/omega-6 ratio. Deze verhouding zou belangrijk zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Daarnaast bevat biologische melk meer vitamine E, ijzer, een aantal caretonoïden en 40% meer geconjugeerd linolzuur. Deze verschillen zijn sterk gerelateerd aan weidegang en laag-geconcentreerd voer voor de koeien, zoals biologische richtlijnen voorschrijven.
Biologisch vlees bevat eveneens ongeveer 50% meer omega-3-vetzuren en daarbij ook minder van de verzadigde vetzuren myristinezuur en palmitinezuur.
Vetzuren
Het vervangen van gewone melk door biologische melk zou de omega-3 inname verhogen, zonder dat mensen daarmee meer calorieën of verzadigd vet binnen krijgen. Een halve liter biologische volle melk bevat ongeveer 16% (39 mg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3-vetzuren, terwijl evenveel gewone melk 11% (25 mg) bevat. Onderzoeker Chris Seal van de Newcastle University: “Het West-Europese dieet staat erom bekend dat het te weinig omega-3 vetzuren bevat. De European Food Safety Authority (EFSA) beveelt aan om twee keer zoveel omega-3-vetzuren te consumeren dan we nu doen. De switch naar biologisch dan ook een goede stap kunnen zijn.” Om het eenvoudig te zeggen: biologische zuivel en biologisch vlees zijn voedzamer omdat ze ons lichaam meer belangrijke nutriënten per 100 gram bieden.
Minder jodium
Als gevolg van verschillende opvattingen over de verrijking van het veevoer, blijkt biologische melk 74% minder jodium en iets minder selenium te bevatten dan gangbare. Het is gebruikelijk dat veevoer, zowel voor biologisch als gangbaar gehouden dieren, wordt verrijkt met jodium. Recent heeft de EFSA een voorstel gedaan om dit te verminderen van 5 naar 2 mg jodium per kilo voer, om overmatige inname van jodium te voorkomen.
Onderzoeker Gillian Butler zegt hierover: “De grens tussen te weinig jodium-inname (<140 µg/dag in de Britse richtlijn) en teveel (> 500 µg/dag) is maar klein. In landen waar zout verrijkt is met jodium, verhoogt melk met een hoog jodiumgehalte het risico op een te grote jodium-inname.” In landen waar dit niet zo is, zoals in Groot-Brittannië, is melk een belangrijke bron van jodium. Een halve liter biologische melk voorziet dan in 53% van de dagelijkse inname, terwijl gewone melk 88% hiervan levert. Dit kan met name problemen opleveren bij zwangere vrouwen, die meer jodium nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling van het kind.
Fotocredits: Glass of milk, Health Gauge
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met vlees wordt hier waarschijnlijk alleen rundvlees bedoeld, niet varkensvlees en/of gevogelte, aangezien men het over 'grass-fed livestock' heeft?
Terzijde: ik mis in diverse berichten en claims t.a.v. vleesconsumptie (en in discussies met vegetariërs en veganisten) vaak de nuancering tussen rundvlees, varkensvlees, gevogelte en vis.
Dus dit is eigenlijk goed en slecht nieuws. Dat er meer omega 3 uit gras in biomelk zit is een goed argument voor bio, ook al is het niet veel meer. Maar dat er minder jodium in zit is weer kwalijk, vooral voor mensen die weinig of geen brood eten, qua low carb dieet. Bakkerszout is de belangrijkste bron van jodium. Jodium tekort begint een probleem te worden. En nou stelt de EFSA ook nog voor om het gehalte jodium in het voer te verminderen.
Inmiddels melden verschillende media dat biologische melk en (rund)vlees 'gezonder' zouden zijn. Dat zegt het onderzoek niet. Het beweert slechts dat biologisch voedzamer is: je krijgt wat meer diversiteit per eenheid voedsel binnen.
Foodnavigator merkt het nog even expliciet op.
Öko-Test april 2015 heeft "Weidemilch" van een aantal leveranciers getest. "Weidemilch" kenmerkt zich door o.a. een hoger omega3 gehalte. Er werden 22 merken onderzocht die als "Weidemilch" werden ingekocht in december 2014 en januari 2015, vetgehalte tussen 3,5 en 4,1%. Er werd o.a. gekeken naar de "Grünfuttertypische Fettsäuren", "Rückstände von Reinigungs- und Desinfektionsmitteln", andere ongewenste stoffen en etikettering.
Als richtlijn werd aangehaald:
"Eine verbreitete Leitlinie, wie ein Weidemilchstandard aussehen kann, kommt aus den Niederlanden. Insider nennen das Modell schlicht „120/6“. Demnach müssen Kühe an mindestens 120 Tagen im Jahr mindestens sechs Stunden pro Tag auf der Weide sein."
De resultaten liepen uiteen van sehr gut, gut, befriedigend en ausreichend.
Ik herinner mij wagenings onderzoek van een dame Elgersma dat koeien die zelf grazen een betere melk (was het omega-3?) opleveren dan al die koeien die gemaaid gras in de megastal voorgeschoteld krijgen! Zou van Dam dit weten? Denk het niet eigenlijk! Hoe zou dat ook kunnen?