Wie denkt van de markt een vers en gezond visje mee te nemen, komt vaak bedrogen uit. Dat constateert de Consumentenbond.
De Consumentenbond kocht bij 18 viskramen op de markten van Den Haag, Leiden, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam verschillende porties zalm, pangasius en schol. In meer dan de helft van de gevallen bleek de vis niet vers, of zelfs bedorven.
'Bedorven'
De Bond liet de vis testen op bacteriële besmetting. Bij 6 kramen werd vis verkocht die als bedorven moest worden beschouwd. De vis bevat meer dan 1 miljoen bacteriën per gram, het criterium voor bedorven. Ook trof de bond E.coli-bacteriën aan. "De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen", schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids.
Uit het onderzoek kwam ook dat zalmfilets over het algemeen verser zijn dan schol en panga. Een niet te onderschatten factor blijkt verder het weer. "Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 graden", stelt Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen.
Aanduidingen als 'vers uit zee' en 'kwaliteitsvishandel' blijken weinig tot niets te zeggen over de versheid van de verkochte vis. De meeste kans op verse vis hebben marktbezoekers bij de viskramen in Den Haag. De slechtste vis werd verkocht op de Afrikaandermarkt in Rotterdam.
Fotocredits: Viskraam (Albert Cuyp), Franklin Heijnen
Dit artikel afdrukken
'Bedorven'
De Bond liet de vis testen op bacteriële besmetting. Bij 6 kramen werd vis verkocht die als bedorven moest worden beschouwd. De vis bevat meer dan 1 miljoen bacteriën per gram, het criterium voor bedorven. Ook trof de bond E.coli-bacteriën aan. "De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen", schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids.
Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 gradenZalm verser dan schol of panga
Uit het onderzoek kwam ook dat zalmfilets over het algemeen verser zijn dan schol en panga. Een niet te onderschatten factor blijkt verder het weer. "Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 graden", stelt Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen.
Aanduidingen als 'vers uit zee' en 'kwaliteitsvishandel' blijken weinig tot niets te zeggen over de versheid van de verkochte vis. De meeste kans op verse vis hebben marktbezoekers bij de viskramen in Den Haag. De slechtste vis werd verkocht op de Afrikaandermarkt in Rotterdam.
Fotocredits: Viskraam (Albert Cuyp), Franklin Heijnen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Kennis is verloren gegaan bij de consument. Autochtone consumenten en vissers (met hun connecties) weten wel beter (maar de uitwisseling ontbreekt grotendeels). Bij hele vissen is de versheid te controleren (ogen, gladheid). Filets moet je ter plekke laten bereiden met de door jou goedgekeurde vis. Anders kun je ze beter uit de diepvries in de supermarkt kopen. Niks nieuws. Marktverkopers gooien niet zomaar hun vooraad weg met hun smalle marge's. Als de consument geen kennis heeft... in Japan zouden ze dit niet durven. Dan maar vissoep en vissaus ervan maken.
Maar die ontbreken in onze eet/straat/markt-cultuur en worden hooguit af en toe gebruikt.
Als ik op de markt stond zou ik ook tot het uiterste gaan (en hoe de microbiële toestand van die makreel te controleren, als de THT nog niet echt vertreken is? - ik heb er laatst ook een van de supemarkt aan de hond gevoerd, die nog ruim binnen datum zat). Tenzij kwaliteit beloond (en die handelaren ken ik... en worden druk bezocht door 'autochtonen'... maar wel zonde dat een groot deel van de Nederlanders niet het verschil kent tussen écht verse tong en >14 dagen oude...).
Wat dat betreft mis ik hier die ouderwetse Griekse vissershavens (die op Mikonos), waar je aan de kade op een terras zit, en je vis ter plekke vanaf het kortvarende schip bereid wordt... nee het gaat eerst via grote trailers die lang op zee zijn en de centrale afslag. In Oudeschild kun je nog wel redelijk goed genieten... en vers kopen. Texelnaren kennen de kwaliteit... net zoals met lamsvlees.
Er zijn geen andere plekken in Nederland waar ik zó genoten heb (ik kreeg de vis en garnalen direct vanaf het schip, genoot van de biologische zuivel en ambachtelijke verse vleesprodukten - geef mij een betere plek in Nederland...)
Wat is vers ? ‘Onze versafdeling’. ‘Vers uit de verpakking’, wat een 'contradiction in terminis’ is. ‘Vers’ is net zo’n uitgehold begrip als ‘duurzaam’ en ‘biologisch’. Een woord zonder werkelijke inhoud, maar vooral suggestief.
In West-/Zeeuws-Vlaanderen hanteren we het begrip ‘levende-vers’ of ‘levendigvers’. Dat is de juiste aanduiding voor verse vis, vlees en groente.
Iedereen begrijpt dat vis op de markt, tenzij die visboer wel heel kort op de aanlegsteiger en afslag zit, nooit vers in die betekenis kan zijn. Nog niet gesproken hoe vissen als ware handelsreizigers van de ene naar de andere markt reizen.
De laatste jaren diverse malen vis weg gegooid. Dat doet zeer, want vis is per kilo netto vlees schoongemaakt veel duurder dan varkenshaas. Vraag nooit aan een visboer: ‘Is die schar vers ?’ Dat is net zo dom als aan een pastoor vragen of hij celibatair leeft.
Zeker in de supermarkt niet. Vorig jaar 2 onthoofde (A.H. blijft een barbaar) forellen gekocht. Dom, dom.. Hadden te veel haast.. Er stond een inpakdatum op en een uiterste verkoopdatum. Hier is het begrip versheid ver opgerekt, waar men in das Schwarzwald met het begrip ‘vers’ de tijd aanduidt van bak of vijver naar de rand van het aanrecht, waar de forel z’n kop aan stoot..
Tuurlijk zijn er goede visboeren. Die op de foto lijkt me wel ok. Hoe meer man in de kar, hoe meer een bewijs van snelle doorstroom, en hoe sneller de doorstroom hoe beter het contact met de vissersvloot. Mag je hopen.
Maar echt verse vis ? Daar komt de gewone burger niet aan. Die vang je zelf, of die komt binnen een circuit van ‘s nachts gevangen, en ’s morgens in huis.
Daarbij is de huiver om een vis zelf schoon te maken (slachten, niet afspoelen) de oorzaak van bakken met vooraf gefileerde vis, wat ook niet direct bevorderlijk is voor versheid. Niet verkochte vis gaat door een beslagje en wordt gefrituurd. Niet te lang, want ook die moet even liggen, en wordt ‘vers’ afgefrituurd als er iemand om komt.
Maar liever laat ik de grootmeester van de vis aan het woord: Wouter Klootwijk
Nog altijd jaloers hoe hij een levendverse kreeft jammerend (niet Wouter, maar de kreeft..) tussen de rotsen aan een strand in een kookpot met zeewater flikkerde op een vuurtje van gejut hout tussen wat rotsblokjes, en daarna helemaal alleen op at. Wreed natuurlijk. Niet dat levend koken, maar om dat alleen te doen…
ps. Frank#1
Voor mijn werk in Taranto (de holte van de hiel van Italië) in de haven staan kijken naar de visverkoopsters. In hun kraam lange lage zinken bakken met zeewater, dat ze vers houden door regelmatig een emmer in de haven te plonzen. Klanten wijzen een levende vis aan, en die wordt ter plaatse geslacht.
Waar kan je vers vis kopen dan?
Op visafslagen. Die in IJmuiden is heel bekend.
Dick#4
Ik ken de visafslag van IJmuiden niet, maar op een visafslag kan een particulier geen vis kopen. Bij elke visafslag, of je die van Breskens neemt of die aan de Vlaamse kust, vind je welwinkeltjes/kramen van visboeren. Ik stap liever naar een betrouwbare visboer op de dag dat hij 'vers' aangeleverd krijgt, dan naar die winkels, die vrijwel altijd van visboeren zijn (niet van de vismijn...). Vervelende is, ik zie dat in Breskens, dat die winkeltjes vooral door toeristen en mensen 'van een dagje uit' worden bezocht. Eenmalige kopers. De vis die ik weg moest gooien ondanks kritisch kijken, kwam daar vandaan. Zag er met eigen ogen hoe achter het winkeltje gekookte langoestines over de top, nog eens in een ketel met visnat en veel peper weer opgepept werden. Goed tegen de bacteriën.. Schaaldieren als krab, langoust, langoustines, kreeft durf ik nergens meer te kopen. Behalve als ze leven.
Ik veronderstel dat slechts 1 op de 50.000 Nederlanders wel eens een krab eet. Of zelfgemaakte krabsalade. Nee surimi is geen krab.
Restaurants durven verse krab niet aan. In Normandië en Bretagne kun je krab eten. Hier komen hooguit ‘verse’(?) krabbenpoten op tafel. (Wel ‘pimpen’ in visbouillon met selder en peper a.u.b., chefs, anders zijn ze te droog.. !)
Een krab is net een varken. Je kunt veel meer oppeuzelen dan je denkt. De meest domoren laten de volle schaal liggen, concentreren zich op de voorpoten en vinden de spinnenpoten teveel werk..
Levend koken in een visbouillon met zwarte peper en selder, dan op het bord, en dat kun je allemaal op eten, en dan blijft er deze lege schaal over…