Voedselbanken in Noord-Brabant krijgen zoveel meer versproducten aangeboden dat zij vrijwilligers tekort komen. Dat schrijft Omroep Brabant. De toestroom komt van supermarktketens als Jumbo en Aldi. Tot voor kort waren supermarkten terughoudend vers aan de voedselbank weg te geven uit angst voor imagoschade als producten bederven. Nu meer voedselbanken het certificaat Code Groen hebben verworven is dat obstakel weg. Code Groen is een door de NVWA gecontroleerd bewijs dat de voedselveiligheid en hygiëne van een voedselbankproducten in orde zijn. De nieuwe uitdaging is het organiseren van voldoende transport en logistiek om de groeiende hoeveelheid versproducten te verwerken.
Omroepbrabant - Voedselbanken komen handjes tekort door meer versproducten van supermarkt
Lees ook
De voedselbanken in Nederland zijn toonaangevend wat het naleven van de voedselveiligheidsregels betreft. De gemotiveerde vrijwilligers worden structureel getraind door de organisatie zelf en er is een zorgvuldige begeleiding van een team vrijwilligers op het gebied van voedselveiligheid en regelgeving. De NVWA kan beter haar energie steken in de nationale horeca waar in bacteriologisch opzicht meer geknoeid wordt dan in welke sector ook. De horeca App. verkeert sinds 2014 nog steeds in een pioniersfase. Zo heeft Zaandam (70.000 inwoners)nog steeds geen enkele lunchroom.