Ook veganisten kunnen meringues en macarons eten. Het vocht in een blikje kikkererwten blijkt een prima vervanger van eiwit te zijn.
Het succes van een mooi schuim valt of staat met het opkloppen van eiwit. Veganisten en mensen met een eiwitallergie moeten meringues en schuimpjes daarom aan zich voorbij laten gaan.
Aquafaba
Goose Wohlt, een software ontwerper, bedacht een oplossing, aldus The Guardian. Wanneer je het vocht (pekelwater) uit een blikje kikkererwten mengt met een half kopje suiker en dit opklopt, ontstaat er een heerlijk luchtig schuim. Wohlt kwam op het idee door de experimenten van de Fransman Joël Roessel, die zich met bonenwater bezig houdt. Wohlt stelde vast dat het blikvocht van kikkererwten alle benodigde eigenschappen van eiwit bevat. Hij noemt het ‘aquafaba’, een samenvoeging van de Latijnse termen voor water en bonen. Waarom het werkt is nog onduidelijk. Wohlt zamelt geld in voor onderzoek hiernaar.
Mogelijkheden
Na de eerste berichten over de mogelijkheden van aquafaba op internet zijn veel mensen er mee gaan experimenteren. Het blijkt dat niet alleen het water van kikkererwten gebruikt kan worden, maar ook van kidneybonen en witte bonen (navy beans). Mensen maken er wafels, chocolademousse, muffins en macarons van. Aquafaba verschijnt ook in hartige gerechten als groentepannenkoeken, ‘egg’noodles en hartige taarten.
De kikkererwten in het blik zijn een gezond en voedzaam bestanddeel van veel gerechten. Met name in salades en curryschotels komen ze goed tot hun recht.
Fotocredits: Vegan Meringue, Veganbaking.net
Dit artikel afdrukken
Aquafaba
Goose Wohlt, een software ontwerper, bedacht een oplossing, aldus The Guardian. Wanneer je het vocht (pekelwater) uit een blikje kikkererwten mengt met een half kopje suiker en dit opklopt, ontstaat er een heerlijk luchtig schuim. Wohlt kwam op het idee door de experimenten van de Fransman Joël Roessel, die zich met bonenwater bezig houdt. Wohlt stelde vast dat het blikvocht van kikkererwten alle benodigde eigenschappen van eiwit bevat. Hij noemt het ‘aquafaba’, een samenvoeging van de Latijnse termen voor water en bonen. Waarom het werkt is nog onduidelijk. Wohlt zamelt geld in voor onderzoek hiernaar.
Mogelijkheden
Na de eerste berichten over de mogelijkheden van aquafaba op internet zijn veel mensen er mee gaan experimenteren. Het blijkt dat niet alleen het water van kikkererwten gebruikt kan worden, maar ook van kidneybonen en witte bonen (navy beans). Mensen maken er wafels, chocolademousse, muffins en macarons van. Aquafaba verschijnt ook in hartige gerechten als groentepannenkoeken, ‘egg’noodles en hartige taarten.
De kikkererwten in het blik zijn een gezond en voedzaam bestanddeel van veel gerechten. Met name in salades en curryschotels komen ze goed tot hun recht.
Fotocredits: Vegan Meringue, Veganbaking.net
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
''De kikkererwten die overblijven na het gebruiken van het water kunnen op allerlei manieren gegeten worden.'' Wat een vreemde omkering van zaken. Het water is het restproduct waarvoor een redelijk nuttig gebruik is gevonden. Het artikel had ook goed in de rubriek ''Voorkom voedselverspilling'' kunnen staan. De zinsnede die ik aanhaal kan de indruk wekken dat mensen nu blikken bonen moeten gaan kopen voor het vocht en vervolgens de bonen in allerlei restverwerkingsrecepten gaan gebruiken.
#1: daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Ik pas de passage aan, dank voor je oplettendheid!
#1 #2 Jammer dat die passage is aangepast. Hij was grappig, en een leuke manier van omdenken over afval: maak er iets nuttigs van! En mensen die dit gebruik van blikwater overwegen zijn al zo bewust met voedsel bezig dat ze heus wel weten dat kikkererwten geen afval zijn!
Leuk en nuttig om te weten.
Kikkererwten horen bij het MD dieet. Het nut van deze peulvruchten is veel vaker beschreven. Zelf ben ik geen grote liefhebber - behalve in de vorm van falafel (met knoflook-kwark en salade's in pita), waar ik gék op ben. Er bestaan vele varianten van falafel. Mijn ervaring is dat je de lekkerste in Israël en Libanon (overal op straat) kunt krijgen. De 'Nederlandse' smaken inferieur. Bij Turkse winkels hebben ze vaak redelijk lekkere in de diepvries.
Kookvocht niet gebruiken en als 'afval' beschouwen is sowieso een culinair gebrek van je slechtste. Niet alleen in voedingskundig opzicht. De smaakvolle 'plak' structuur van kookvocht van bonen is extra opvallend. Ik vraag me ook af of hetzelfde niet bereikt zou kunnen worden met ander bonen-kookvocht.
In het oorspronkelijke MD werden geen blikken gebruikt. Ik heb iets tegen blikken - zeker als die met BPA-houdende kunststof gecoat zijn (al gebruik ik ze soms wel). Dan liever potten. Ook al heeft de deksel vaak ook een BPA houdende kunststof binnenkant (rechtop bewaren!).
Het is veel meer moeite om de bonen zelf te wellen en te koken. Dat is wel de beste manier. En kruiden toevoegen (het beste nog met welwater dat van tevoren met kruiden gekookt is) die extra smaak aan de bonen zelf geven is een interessante culinaire mogelijkheid. Zelf gebruik ik een mix van kruiden, waaronder vaak dragon, laurier, mosterd, gember en komijn.
Maar bij meringues is dat natuurlijk (meestal) niet gewenst ;)
Veruit de gezondste gedroogde bonen zijn zwarte bonen. Daarbij: gefermenteerde zwarte bonen-saus mag in geen keuken ontbreken als specifieke smaakmaker en gezond ingrediënt. Ik gebruik het bijna wekelijks. Zwarte meringues? Is weer eens wat anders.... met cacao/kaneel/koriander er nog bij lijkt me wel apart.
Ieeeeeeeeeeeeeeeeeuw, meringues, ik krijg al kippevel als ik eraan denk........dat krijg ik nl met dat soort droge suikerhappen, de suikerlaag van roze koeken bijv ook............
Buiten dat, goed idee om iets dergelijks 'uit te vinden', maar die suiker he..........'t is gelukkig niet als maaltijd bedoeld, LOL!!
Kookvocht van bonen gooi ik altijd weg, tenzij het in de soep of stoofpot oid gaat waar je het vocht bij mee eet.