De Amerikaanse pediater en hoogleraar Aaron Carroll is van mening dat foute beeldvorming over aspartaam en sacharine heeft geleid tot angst voor kunstmatige zoetmiddelen. Hij geeft zijn kinderen suikervrije frisdrank.
Neem sacharine, zegt Carroll in The New York Times. We zijn gaan denken dat het kanker veroorzaakt omdat het getest is op ratten. In een set van 50 dierproeven waren er maar 20 die naar de gevolgen voor tweede generatie ratten keken. In slechts 1 van die gevallen, waarin bovendien extreem veel sacharine aan de dieren werd gevoerd, ontstond blaaskanker. Latere generatiestudies wezen eveneens op blaaskanker als gevolg van het gebruik van sacharine.
Er is echter nooit aangetoond, zegt Carroll, dat de blaaskanker die ratten oplopen ook bij mensen zal optreden. Daar komt nog eens bij dat de voor de tests gebruikte rattensoort extra gevoelig is voor blaaskanker. Ook als de dieren extra vitamine C krijgen, blijken ze blaaskanker te ontwikkelen.
Te laat
Om die reden werd sacharine in 2000 van de lijst van kankerverwekkende stoffen gehaald. Maar het was al te laat. De publieke opinie had zich al gevormd, schrijft Carroll.
Ook aspartaam zou een dergelijk lot hebben getroffen. De stof zou hersentumoren veroorzaken. Volgens Carroll is er geen enkele studie die dat heeft kunnen aantonen. Zelfs doses die tot 10 maal het normale gebruik gaan, lieten geen negatieve effecten zien.
Daarentegen is suiker wel een boosdoener, meent Carroll. Suiker maakt het lijf dik en de geest overactief. Daarom zou het veel beter zijn kunstmatige zoetstoffen te gebruiken. Zelf geeft Carroll zijn kinderen slechts 5 keer in de week een glas frisdrank met kunstmatige zoetmakers. Dat laat ze niet dik worden en is veilig, zegt hij.
Fotocredits: Aaron Carroll, Incidental Economist
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Er is echter nooit aangetoond, zegt Carroll, dat de blaaskanker die ratten oplopen ook bij mensen zal optreden. Daar komt nog eens bij dat de voor de tests gebruikte rattensoort extra gevoelig is voor blaaskanker. Ook als de dieren extra vitamine C krijgen, blijken ze blaaskanker te ontwikkelen.
Te laat
Om die reden werd sacharine in 2000 van de lijst van kankerverwekkende stoffen gehaald. Maar het was al te laat. De publieke opinie had zich al gevormd, schrijft Carroll.
Ook aspartaam zou een dergelijk lot hebben getroffen. De stof zou hersentumoren veroorzaken. Volgens Carroll is er geen enkele studie die dat heeft kunnen aantonen. Zelfs doses die tot 10 maal het normale gebruik gaan, lieten geen negatieve effecten zien.
Daarentegen is suiker wel een boosdoener, meent Carroll. Suiker maakt het lijf dik en de geest overactief. Daarom zou het veel beter zijn kunstmatige zoetstoffen te gebruiken. Zelf geeft Carroll zijn kinderen slechts 5 keer in de week een glas frisdrank met kunstmatige zoetmakers. Dat laat ze niet dik worden en is veilig, zegt hij.
Fotocredits: Aaron Carroll, Incidental Economist
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Arme darmbacteriën en op de langere termijn, arme wij ;-)
Ralph, kun je de lezers uitleggen wat je daarmee bedoelt?
#2 Dick; Op je eigen Foodlog staat een artikel van 1 december 2014 waarin gewag wordt gemaakt van een studie waarbij men constateerde dat kunstmatige zoetstoffen darmflora en bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloeden.
Als je dat nou even linkt, dan kunnen de lezers het vinden!
Het artikel waar Veronica op doelt, staat gewoon in het rijtje bij 'Lees ook'.
Hier is de link.