Drie bekende low carb dokters lanceren deze week in een vakblad de frontale aanval op Coca-Cola en andere voedingsmiddelenbedrijven die ons suikergebruik omhoog zouden jagen. Suikerhoudende producten passen bij een actieve leefstijl met veel beweging. Flauwekul, zeggen de drie.
De Britse hartspecialist Aseem Malhotra, de Amerikaanse onderzoeker en arts Stephen Phinney en de Zuid-Afrikaanse paleoman en sportarts Tim Noakes bereikten de internationale media met een opvallende boodschap. 'Van bewegen val je geen gram af', citeert Le Monde in zijn kop. 'Bewegen is prima, maar denk niet dat je ervan afvalt ... dat zeggen dokters', schrijft The Guardian.
Suiker heeft het gedaan
In een opiniestuk voor het vakblad British Journal of Sports Medicine noemen de drie de industrie die ons er aan gewend heeft om dagelijks suikerrijke voeding en frisdrank te gebruiken, de grote boosdoeners van de obesitasepidemie. Als bewijs citeren ze een epidemiologisch onderzoek. Ze vinden dat het voldoende oorzakelijke bewijskracht heeft om hun zware beschuldiging te lanceren. Ieder extra blikje Cola of suikerequivalent daarvan, zeggen de drie dokters, "zorgt voor een verelfvoudiging van het aantal gevallen van diabetes."
Ze schrijven: "Coca-Cola, dat $ 3,3 miljard aan reclame uitgaf in 2013, maakt ons wijs dat 'alle calorieën even zwaar tellen". Ze associëren hun producten met sport om ons te laten denken dat ze OK zijn als je maar sport. Wetenschap bewijst echter dat dat niet waar en dus misleidend is. Het maakt wel degelijk verschil welke calorieën je gebruikt. Suikercalorieën zorgen voor de opslag van vet en honger. Vetcalorieën zorgen voor verzadiging zodat je geen zin meer hebt om steeds meer te eten."
Pro-vet tegen Big Food
Met deze woorden brengen ze de low carb en pro-vet theorie in stelling tegen Coca-Cola en consorten. Zo krijgt het wetenschappelijke debat over vet is niet slecht een nadrukkelijk activistische wending die ongetwijfeld een belangrijke rol gaat spelen in de tegenbeweging die al jaren beweert dat Big Food het publiek bewust ziek zou maken om omzet te kunnen realiseren.
Te verwachten valt dat de bronnen die de heren citeren in de komende tijd gefileerd zullen worden op mogelijke fouten. Zij zijn echter zeker van hun zaak en schrijven: Het is tijd om de schade te keren die de PR-machine van de junk food industrie heeft aangericht. Laten we de mythe doorprikken dat obesitas het gevolg is van een gebrek aan beweging. Fout eten kun je er niet aftrainen.
Fotocredits: Coca-Cola, JeepersMedia
Dit artikel afdrukken
Suiker heeft het gedaan
In een opiniestuk voor het vakblad British Journal of Sports Medicine noemen de drie de industrie die ons er aan gewend heeft om dagelijks suikerrijke voeding en frisdrank te gebruiken, de grote boosdoeners van de obesitasepidemie. Als bewijs citeren ze een epidemiologisch onderzoek. Ze vinden dat het voldoende oorzakelijke bewijskracht heeft om hun zware beschuldiging te lanceren. Ieder extra blikje Cola of suikerequivalent daarvan, zeggen de drie dokters, "zorgt voor een verelfvoudiging van het aantal gevallen van diabetes."
Ieder extra blikje Cola zorgt voor een verelfvoudiging van het aantal diabetes gevallenDe dokters keren zich frontaal tegen Coca-Cola, het enige bedrijf dat ze met naam en toenaam noemen.
Ze schrijven: "Coca-Cola, dat $ 3,3 miljard aan reclame uitgaf in 2013, maakt ons wijs dat 'alle calorieën even zwaar tellen". Ze associëren hun producten met sport om ons te laten denken dat ze OK zijn als je maar sport. Wetenschap bewijst echter dat dat niet waar en dus misleidend is. Het maakt wel degelijk verschil welke calorieën je gebruikt. Suikercalorieën zorgen voor de opslag van vet en honger. Vetcalorieën zorgen voor verzadiging zodat je geen zin meer hebt om steeds meer te eten."
Pro-vet tegen Big Food
Met deze woorden brengen ze de low carb en pro-vet theorie in stelling tegen Coca-Cola en consorten. Zo krijgt het wetenschappelijke debat over vet is niet slecht een nadrukkelijk activistische wending die ongetwijfeld een belangrijke rol gaat spelen in de tegenbeweging die al jaren beweert dat Big Food het publiek bewust ziek zou maken om omzet te kunnen realiseren.
Te verwachten valt dat de bronnen die de heren citeren in de komende tijd gefileerd zullen worden op mogelijke fouten. Zij zijn echter zeker van hun zaak en schrijven: Het is tijd om de schade te keren die de PR-machine van de junk food industrie heeft aangericht. Laten we de mythe doorprikken dat obesitas het gevolg is van een gebrek aan beweging. Fout eten kun je er niet aftrainen.
Fotocredits: Coca-Cola, JeepersMedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Overigens heb ik de reactie van het Voedingscentrum inmiddels gelezen:
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/who-komt-met-nieuwe-richtlijnen-vrije-suikers.aspx
<quote>
De aanbeveling om de inname verder te beperken tot 5 energieprocent is gebaseerd op slechts 3 studies. De WHO geeft zelf al aan in de richtlijn dat het bewijs voor deze aanbeveling erg beperkt is. (..)
In 2006 heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat er onvoldoende onderbouwing is om een maximum voor de consumptie van vrije suikers per dag op te stellen. Dit wordt bevestigd in een meer recente aanbeveling door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA (2010). Wij hebben in Nederland op dit moment dus geen maximum voor de hoeveelheid suiker in de voeding.
In 2015 volgen nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, waarbij de Gezondheidsraad de beschikbare literatuur evalueert en weegt. Mocht een andere aanbeveling worden gegeven met betrekking tot vrije suikers, dan zal het Voedingscentrum die meenemen in haar advisering.
<unquote>
Het gaat niet van harte...
Bij neutrale pH ( bijv in het bloed) is fosforzuur aanwezig als fosfaat, een verbinding die we letterlijk overal in ons lichaam aantreffen: in de harde weefsels (gebit en skelet), als onderdeel van DNA. Verde speelt het fosfaat ion een cruciale rol in het energie metabolisme van de cel, is betrokken bij signaalroutes in de cel en ga zo maar door. Lichaamsvreemd.....? Ik dacht het niet.
Enno
Cola bevat het lichaamsvreemde fosforzuur.
Mede daardoor is de pH (zuurgraad) extreem laag, derhalve ziekmakend op termijn.
Het zuur wordt gemaskeerd door enorme hoeveelheid kunstsuiker.
Uit de schappen ermee.
Zoals Martijn: DUHHHHHHHHHHH
@Pieter #3, fysiologisch gezien doen de genoemde variaties niets anders met 'compensatie gedrag van het lichaam' als gevolg en wordt je er dus nog steeds dik van en versneld het nog steeds ontwikkeling T2DM.
Is dat niet een beetje onzin? Coca-Cola maakt een product dat carb-free is: Coke Light en Coke Zero. Hoewel je die producten ook met mate moet consumeren ... de consument heeft dus de keuze en een verantwoordelijkheid richting zichzelf.