Het slechte imago van het ei neemt langzaam af. Jarenlange waarschuwingen houden het publiek voorzichtig. We denken bij het woord ei nog steeds aan ‘cholesterol verhogend’ en ‘salmonella’.
Meer dan twee in de week zou niet best zijn. Maar dat is echt achterhaalde volkswijsheid.
Eimago
De ‘ei love you campagne’ maakte het ei in Nederland weer populairder. In 2014 stond het ei op de derde plaats van het lijstje wat consumenten als ‘gezonde producten’ zien. Op 1 en 2 stonden vis en brood. Gemiddeld eten we iets meer dan 2 – voornamelijk scharrel - eieren per persoon per week. Dit getal stijgt licht.
Verschuiving in richtlijnen
Van het Voedingscentrum mogen we inmiddels alweer drie eieren per week eten als onderdeel van een gevarieerde voeding. Volgens The Guardian heeft de Britse Heart Foundation in 2007 het advies om niet meer dan drie eieren per week te eten alweer laten vallen. De Heart Foundation promoot inmiddels zelfs eieren met verschillende recepten.
Ook de nieuwste inzichten van de Dietary Guidelines Advisory Committee (VS) geven aan dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. De Amerikanen hebben hun cholesterolrichtlijn in de prullenbak gegooid.
Combineer groenten met ei
ScienceDaily bericht dat een groeiende berg onderzoek aantoont dat het eten van groenten in combinatie met gekookte eieren de carotenoïden absorptie verhoogt. Je lichaam, zet dit om in Vitamine A. De onderzoekers raden ons dan ook aan vooral een ei in je salade te verwerken.
Ei, ei, ei, met Pasen alle supermarkten blij
Pasen is dé tijd van het jaar dat we de meeste eieren eten. We eten dan er zo’n 32 miljoen, gemiddeld twee per persoon. Een derde en zelfs een vierde zijn waarschijnlijk beter dan veel van het andere dat we naar binnen werken.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verwacht een paasomzet die 2,5 procent hoger is dan vorig jaar. Uit onderzoek van bureau Q&A Research & Consultancy komt naar voren dat de bestedingen ongeveer 7 procent hoger liggen dan vorig jaar. We grijpen de paasdagen aan om het weer massaal op een eten te zetten. Daar horen ook chocolade paaseitjes bij. Volgens het CBL zijn dit jaar alle huismerk chocolade-eitjes van de Nederlandse supermarkten gemaakt van duurzame cacao. Dat zorgt er helaas niet voor dat er minder suiker in zit.
Neem maar liever een ei, zegt ook Marqt, de hippe boer-uit-de-buurt super die er Eetsprookjesschrijver Huib Stam een stukje over vroeg te schrijven.
Eieren ongezond? Helemaal niet! Huib Stam van @foodlog_nl legt uit waarom: http://t.co/11L4iF0Dhg pic.twitter.com/JARKG3ZsTz
— Marqt (@Marqt) April 3, 2015
Wie doorklikt ontdekt dat Stam kwarteleieren nóg voedzamer noemt. Dat zal Marqt hem wel gevraagd hebben voor de broodnodige commerciële variatie in eieren.
Wakker Dier attendeert ons erop dat we goed moeten letten op welke eieren in onze winkelwagens belanden. Ze waarschuwen om ook bij gekleurde eieren goed op de eiercodes te letten. 0 = biologisch; 1 = vrije uitloop naar buiten; 2 = scharrel (binnen); 3 = kooien.
Om het echt leuk te maken bouwt eierboer Gussinklo een eiberg die de Alpe d'Huez moet laten verbleken.
@dickfoodlognl @foodlog_nl heb je al gehoord van de #Eiberg? @BigChallenges @BC_Pluimvee @alpedhuzes @alpedhuzessers pic.twitter.com/j8xxpQ8zIt
— GussinkloPluimvee (@GussinkloPluimv) March 18, 2015
Volgens de Telegraaf verstoppen we liever paas- dan al die witte of bruine kippeneieren. De krant vraagt zich zich dan ook af of wij nog wel eieren schilderen.
Vertel: ben jij alweer aan het ei of eet je het alleen geschilderd en verstopt met Pasen?
NB: vergelijk nog even hoe in Amerika eieren weer sexy en eetwaardig worden gemaakt met Kevin Bacon, terwijl wij het moeten doen met een sniffend weerbericht.
Fotocredits: ‘Easter eggs on the ground’, Georgi Kirichkov
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In kringen van endocrinologen was dat blijkbaar al véél langer bekend. Twaalf jaar geleden, in 2003 had ik door een te langzame schildklier ook tijdelijk een licht verhoogd cholesterol. Ik sprak mijn teleurstelling uit dat ik dan geen eitjes van eigen kippen meer zou kunnen eten. Volgens mijn endocrinoloog was dat zwaar achterhaald en kon ik gewoon zoveel eieren eten als ik wilde. Toen ik mijn verbazing uitsprak en vroeg of hij dan drie per week bedoelde (zoals de raad aan de bevolking in het algemeen was- en nog is) was het antwoord weer ontkennend. Nee, écht zoveel als ik wilde, was het antwoord. Cholesterol via de voeding had volgens hem nauwelijks tot geen invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.
Zoals altijd lopen Voedingscentrum en vergelijkbare instanties blijkbaar erg achter in hun navolgen van de nieuwste bewezen inzichten.
Een verstandig endocrinoloog heb jij Veronica. Hij mag wel oppassen dat hij niet uit het BIG register wordt gebonjoured op beschuldiging van ‘kwakzalverij.’
Een ei was zo’n beetje het aller gevaarlijkst dat je maar kon eten. Maar zelfs ook ALLE VETTEN waren zo’n 40 jaar geleden nog een poosje DE oorzaak van alle cardiovasculaire ziekten. Toen bleef opeens alleen het verzadigd vet nog over en dat ging volledig in de ban. Tot op de dag van vandaag. Met alle desastreuze consequenties voor de gezondheid van dien en de overdaad aan linolzuur dat sindsdien in bijna alle fabrieksmatig bereide voeding zit.
Visvetzuren bleken naderhand zeer vriendelijk te zijn en als bijkomend voordeel bevat het ook nog eens vitamine D, dat tot aan de volledig andere manier van vee houden en vee voeren, eeuwenlang ook ruimschoots in onze runderen en varkensvlees zat. Nu moeten we de zon
in, waar we met dezelfde vaart weer worden uitgejaagd vanwege het grote risico op kanker.
Maar er gloort een sprankje hoop. Volgens de diëtisten die het Amerikaanse ministerie van gezondheid adviseren hoeft er niet langer op cholesterol in voedsel gelet te worden en kunnen we wat dat betreft alles eten dat we willen. Ik ben razend nieuwsgierig hoe deze boodschap bij Unilever is gevallen met hun peperdure goedkope ‘cholesterol verlagende’ smeerseltjes.
http://www.nationalreview.com/article/398561/government-dieticians-tell-us-never-mind-our-decades-bad-advice-julie-gunlock
http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
http://www.canada.com/vancouversun/news/story.html?id=e8528d20-c97b-4a45-91d4-89eed2e11c2f&k=57682
Een ei per dag is onderdeel van het MD. Wij eten 6 biologische eieren pp per week - meestal in de vorm van groenten-omelet. Al vele jaren lang.
MD, is dat menselijk dieet Frank? Wij werken ook 6, – soms ’n paar meer – in maat L naar binnen. Zachtgekookt meestal, of sunny side up gebakken. Slappe dooier is het gezondst. De ‘vieze man’ was er helemaal gek van.
MD is idd een 'menselijk dieet'. Op de boerderij van mijn opa en oma werd ook iedere dag minstens 1 ei gegeten. Wat wil je met een schuur vol kakelverse eieren? Die kun je in de supermarkt niet krijgen. Na 2/3 dagen is de unieke verse 'rulle' smaak weg. Niemand die later hart- en vaatziekten kreeg.
Ik heb de berichten dat een ei ongezond zou zijn nooit serieus genomen. Maar bij 15 eieren per week zet ik wel m'n vraagtekens.
Dat 'zachte' wordt in de Mediterranee wel erg letterlijk genomen. Om de een of andere reden zijn '2 minuten eitjes' daar populair - of rauw ei onder de kokend hete 'soppa'. Ik noem het 'snoteitjes' en kan die niet lekker vinden (het eiwit moet wel gestold zijn). Maar misschien zijn ze wel het gezondste (en oesterliefhebbers moeten dit geen probleem vinden;) ? Een omelet bak ik zachtjes eenzijdig met deksel (na eerst de groenten en kruiden gesmoord/roerbakt te hebben), laat ik nét stollen... regelmatig met wat geraspte kaas en bijna altijd bieslook en oregano (en altijd pepermolen) erover. Erg lekker - en supergezond - is ook om voor het ei wordt toegevoegd nog een flinke scheut kerrie (gemberpoeder) te mixen.