In het Franse dorpje Bessières bakt de 'Confrérie de l'omelette' al ruim 40 jaar met Pasen een reuzenomelet. Met het eierfestijn wil de Broederschap oude tradities in ere houden en lokale producten in het zonnetje zetten. Dit jaar kwamen circa 7.000 omeletliefhebbers uit de wijde omtrek op het gebeuren af.

Het kostte ruim 50 vrijwilligers anderhalf uur om de 15.000 eieren te breken. Na een processie door het dorp werd op een houtskoolvuur 50 kilo eendenvet verhit in een pan van 4 meter doorsnee. Daarna gingen de met peper, zout en piment d'espelette gekruide eieren erbij. De eiermassa wordt met enorme 'roerspanen' voortdurend in beweging gehouden en is na zo'n 3 kwartier klaar.

De Confrérie van Bessières begon in 1973 als een lokaal initatief, maar inmiddels navolging gevonden in België, Canada, de VS en Argentinië. De reuzenomelet haalde zelfs de pagina's van Time.
Plus de 7 000 amateurs pour l'omelette géante de Bessières
Reageer
  • Deel
Druk af