Er zijn mensen die zeggen dat ze gevoelig zijn voor aspartaam. Toch blijkt dat niet vast te stellen. Zou het dan toch tussen de oren zitten?
Consumenten die beweren gevoelig te zijn voor aspartaam, reageren niet anders op de zoetstof dan andere mensen. Dat meldt Evmi. Dit blijkt uit een Brits onderzoek, gepubliceerd in Plos One op basis van onderzoek onder mensen die juist zeggen gevoelig te zijn voor aspartaam.
Kunstmatig
Aspartaam is een vaak gebruikte kunstmatige zoetstof en ongeveer 200 keer zoeter dan sucrose. Het is ook een zoetstof die achtervolgd wordt door controverse sinds de goedkeuring in de jaren 1980. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA onderzocht de veiligheid van aspartaam meerdere malen. Uit een breed uitgevoerde metastudie in 2013 concludeerde EFSA opnieuw dat aspartaam bij de huidige gebruikslimieten geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Beïnvloeding uitgesloten
Er zijn mensen die menen gevoelig te zijn voor de zoetstof. Om uit te zoeken of ze daadwerkelijk andere klachten hebben, zette de universiteit van Hull een onderzoek op. De studie vergeleek een groep van 48 personen die zeggen aspartaam slecht verdragen met een controlegroep van 48 mensen.
Geen verschil in lichamelijke reacties
De onderzoekers van de University of Hull konden op grond van hun klinische observaties, biochemisch onderzoek en onderzoek naar het metabolisme geen verschillen vaststellen in de lichamelijke reacties tussen sensitieve en niet-sensitieve personen. Wel viel op dat mensen die zichzelf aspartaam-sensitief vinden steevast meer klachten meldden, ongeacht welk product ze aten.
Meest angstige sensitieven willen niet meedoen
De studie lijkt het bewijs te leveren dat de angst voor de kunstmatigheid van aspartaam niet gerechtvaardigd is. Dit betekent niet dat individuen niet slecht op het ingrediënt kunnen reageren. Het suggereert wel dat (zelf) ervaren letsel door aspartaam niet bevestigd wordt na grondig testen.
Er zitten wel wat haken en ogen aan de studie. Het rekruteren van proefpersonen duurde lang en de meest angstige self declared sensitieven wilden niet aan het onderzoek meedoen. Hierdoor is mogelijk een onvoldoende representatief deel van de sensitieve populatie in het onderzoek betrokken. Daarnaast richtte het onderzoek zich op korte termijn symptomen. Over lange termijn effecten valt niets te zeggen. Omdat de veiligheid al vele malen is onderzocht en de zoetstof een toegelaten additief is, heeft de studie dat aspect buiten beschouwing gelaten.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van en gesubsidieerd door de Food Standard Agency (FSA), de Britse tegenhanger van de NVWA.
Fotocredits: ‘Sugar Dish’ Steve Snodgrass
Dit artikel afdrukken
Kunstmatig
Aspartaam is een vaak gebruikte kunstmatige zoetstof en ongeveer 200 keer zoeter dan sucrose. Het is ook een zoetstof die achtervolgd wordt door controverse sinds de goedkeuring in de jaren 1980. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA onderzocht de veiligheid van aspartaam meerdere malen. Uit een breed uitgevoerde metastudie in 2013 concludeerde EFSA opnieuw dat aspartaam bij de huidige gebruikslimieten geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Beïnvloeding uitgesloten
Er zijn mensen die menen gevoelig te zijn voor de zoetstof. Om uit te zoeken of ze daadwerkelijk andere klachten hebben, zette de universiteit van Hull een onderzoek op. De studie vergeleek een groep van 48 personen die zeggen aspartaam slecht verdragen met een controlegroep van 48 mensen.
Rekruteren duurde lang en de meest angstige sensitieven wilden niet aan het onderzoek meedoenDe proefpersonen aten verschillende mueslirepen met en zonder de zoetstof. Bij mueslirepen is de korte en heftige zoetsmaak niet vast te stellen, zodat de proefpersonen niet konden proeven of ze wel of geen aspartaam binnenkregen. De studie is een gerandomiseerde dubbelblinde cross-over studie (RCT), dit betekent dat noch de deelnemers, noch de onderzoekers wisten welke mueslireep de deelnemers aten. Zo'n opzet sluit iedere beïnvloeding uit.
Geen verschil in lichamelijke reacties
De onderzoekers van de University of Hull konden op grond van hun klinische observaties, biochemisch onderzoek en onderzoek naar het metabolisme geen verschillen vaststellen in de lichamelijke reacties tussen sensitieve en niet-sensitieve personen. Wel viel op dat mensen die zichzelf aspartaam-sensitief vinden steevast meer klachten meldden, ongeacht welk product ze aten.
Meest angstige sensitieven willen niet meedoen
De studie lijkt het bewijs te leveren dat de angst voor de kunstmatigheid van aspartaam niet gerechtvaardigd is. Dit betekent niet dat individuen niet slecht op het ingrediënt kunnen reageren. Het suggereert wel dat (zelf) ervaren letsel door aspartaam niet bevestigd wordt na grondig testen.
Er zitten wel wat haken en ogen aan de studie. Het rekruteren van proefpersonen duurde lang en de meest angstige self declared sensitieven wilden niet aan het onderzoek meedoen. Hierdoor is mogelijk een onvoldoende representatief deel van de sensitieve populatie in het onderzoek betrokken. Daarnaast richtte het onderzoek zich op korte termijn symptomen. Over lange termijn effecten valt niets te zeggen. Omdat de veiligheid al vele malen is onderzocht en de zoetstof een toegelaten additief is, heeft de studie dat aspect buiten beschouwing gelaten.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van en gesubsidieerd door de Food Standard Agency (FSA), de Britse tegenhanger van de NVWA.
Fotocredits: ‘Sugar Dish’ Steve Snodgrass
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
""Er zitten wel wat haken en ogen aan de studie."" Oa ook dat er in mueslirepen nog allerlei andere dingen zitten. Ze hadden ze thee met aspartaam moeten geven ,dan heb je een echt duidelijke studie omdat je geen andere 'rommel' erbij krijgt.
#1 Belangrijk is dat het enige verschil(!) tussen de situaties het aanwezig zijn van aspartaam is. De verwachting is dat de effecten van de rest van de mueslireep hetzelfde zijn en dus tegen elkaar wegvallen tussen de twee groepen, waardoor alle verschillen toegewezen kunnen worden aan aspartaam.
Ik vind de keuze van een reep wel aardig eigenlijk. Ook in de praktijk wordt aspartaam immers tegelijkertijd gegeten met allerhande andere voeding. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je geen verschil proeft. Ik kan me voorstellen dat dat met thee (ook een rommeltje van verschillende actieve stoffen overigens) veel lastiger is.
Nard, je bent te beleefd naar Astrid. Thee is uiteraard ongeschikt. Het ging om de smaak. De korte en heftige aspartaamsmaak is in thee wel, maar in een mueslireep niet vast te stellen.
Te beleefd? Vast niet. Ik probeer wel bij elke bijdrage de inhoud én de vorm aandacht te geven. Ik waardeer die inspanning bij andere reageerders ook enorm. Op die manier houden we Foodlog samen leuk, toch?
#2: ben ik toch niet volledig mee eens, want weten we wat aspartaam doet in combinatie met dextrose of glucose/fructosestroop in een lichaam? Want 1 van de 2 of beide zit ongetwijdeld ook in die repen en wat zit er verder wel niet in wat een vreemde reactie kan geven in ons lijf?
Zo ben ik allergisch voor soja en MSG, maar dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid ervan in een product, want oosterse boemboes van de toko zit MSG in en heb ik geen problemen mee, terwijl een blik soep van welk merk dan ook waar MSG in zit krijg ik jeuk en brandplekken in mijn nek en schouders van. Gefermenteerde soja als ketjap kan ik weer wel gewoon tegen.
Allergieën zijn geheel afhankelijk van het product zelf, maar ook in wat voor vorm en hoeveel ervan in een product zit. Daarom vind ik testen met iets puur toch beter ipv ergens in wat een mix van allerlei is.