Bij haar eerste dieslezing maakte Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningse landbouwuniversiteit, duidelijk dat ze een Nieuwe Verlichting voorstaat. De rede moet luisteren naar het gevoel in de samenleving, maar wel de rede weten te zijn.
Temper en jut niet op
Indachtig die nieuwe filosofie van de voedseluniversiteit zei ze vandaag op BNR-radio dat politici een andere taak hebben dan de verantwoordelijkheid die ze nu vooral lijken in te vullen. Temper en jut niet op.
Tegen Paul van Liempt op BNR zei ze het zo: “Ik zou zeggen: politici moeten erkennen dat rond voedsel en veiligheid enzo grote emoties leven. Maar ze moeten ook de wijsheid hebben, afstand te nemen en te zeggen: hoe kunnen we de emoties uit het publiek het beste temperen in plaats van verder aan te wakkeren? De wetenschap kan daarbij helpen om in ieder geval een feitelijke basis te geven voor het beleid."
Fotocredits: Louise Fresco, WUR
Dit artikel afdrukken
Temper en jut niet op
Indachtig die nieuwe filosofie van de voedseluniversiteit zei ze vandaag op BNR-radio dat politici een andere taak hebben dan de verantwoordelijkheid die ze nu vooral lijken in te vullen. Temper en jut niet op.
Tegen Paul van Liempt op BNR zei ze het zo: “Ik zou zeggen: politici moeten erkennen dat rond voedsel en veiligheid enzo grote emoties leven. Maar ze moeten ook de wijsheid hebben, afstand te nemen en te zeggen: hoe kunnen we de emoties uit het publiek het beste temperen in plaats van verder aan te wakkeren? De wetenschap kan daarbij helpen om in ieder geval een feitelijke basis te geven voor het beleid."
Fotocredits: Louise Fresco, WUR
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Publiek heeft dus "emoties" die getemperd moeten worden, "wetenschap" levert "feiten".
Weten we dat ook weer.
Dick, ik moet een beetje grinniken. Hoop dat je dat niet erg vindt. Maar nou serieus: is dat niet zo dan?
Fresco tracht "het publiek" als "emotioneel" quantité négligable uit de donkere Middeleeuwen neer te zetten, en a la Brouns als "onafhankelijke wetenschapper"
het verlichte monopolie op de "feiten" te claimen.
Van een wetenschapper zou je tenminste mogen verwachten open te staan voor vragen, en niet te komen met privé meningen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Zoals bijvoorbeeld dat het niet erg zou zijn als de bijen zouden uitsterven.
Of geen onafhankelijkheid te claimen, terwijl zo'n 70% van haar onderzoek extern gefinancierd wordt, en de rest voor een flink deel door EZ.
De gevolgen daarvan kunnen we nu o.a. bij het ammoniakdebacle aanschouwen.
Bepaalt ook wat wél, en wat niet onderzocht wordt.
Zo blijkt er nog steeds geen fatsoenlijke integrale kosten/batenanalyse voor de Hollandse foodsector verricht te zijn. Of een onderzoek naar methoden van veehouderij zonder multiresistente bacteriën. Geen koopkrachtige vraag, en onvoldoende interessant voor het "systeem", zoals Krijn zei.
BTW: zou het mevrouw Fresco dan wél lukken om die vermaledijde plofkip-LCA's eindelijk eens op te duiken uit de krochten van de WUR?
Die "feiten", waarop haar voorganger zijn plofkippropaganda baseerde?
Het zou onder meer interessant zijn om die met insecten-LCA's te vergelijken.
Dick, zou je de gedachte verschrikkelijk vinden dat in Nederland varkens de meest duurzaam te eten beesten zijn? Domweg door onze voedselverwerkende industrie. Ik hoop er binnenkort op terug te kunnen komen.
Bijna niets is simpel en redeloos.
Exact, Dick. Daarom ook transparantie over die LCA's.
Het zal er bijvoorbeeld van afhangen wat die beesten te eten krijgen, en hoe je restproducten uit de humane foodsector weegt. Of je varkenspest meetelt, fijnstof en endotoxinen, of de kosten om MRSA-besmettingen uit ziekenhuizen te houden.
Heb je inmiddels ook al enig zicht op die plofkip-LCA's, Dick?
En waarom - zónder die feiten! - plofkip blijven propageren, als er nóg
duurzamer dierlijke eiwitten zijn?