Eet minder koolhydraten. Dat is de aanbeveling van een internationale groep onderzoekers op het gebied van diabetes en voeding. Het advies van de deskundigen, onder wie zwaargewichten als Eric Westman, Richard Feinman, Arne Astrup, Lynda Frasetto en Jeff Volek, moet overheden bewegen de geldende voedingsadviezen te herzien.
Ter voorkoming en behandeling
Het advies werd gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nutrition onder de titel ‘Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management’.
Wie lijdt aan diabetes type 1 of type 2 doet er goed aan het aandeel koolhydraten in zijn dagelijkse voeding aanzienlijk te verminderen. Maar het advies geldt ook om diabetes en obesitas te voorkomen. Want in het ontstaan daarvan hebben de koolhydraten in het Westerse dieet een groot aandeel.
Bewijs in 12 punten
Dat is volgens de opstellers van het rapport inmiddels wel bewezen. Ze voeren twaalf punten aan waarvan het bewijs hard dan wel overtuigend is:
1) Een hoog glucosegehalte in het bloed is het opvallendste kenmerk van diabetes. Beperking van koolhydraten in de voeding werkt het best dat peil te verlagen.
2) De belangrijkste stijging van de calorie-inname in de huidige obesitas en diabetes epidemie is bijna geheel toe te schrijven aan teveel koolhydraten.
3) Ook zonder gewichtsverlies heeft verminderde koolhydraatinname een gunstig effect.
4) Hoewel gewichtsverlies niet noodzakelijk is, is het beperken van koolhydraten de beste methode om gewicht te verliezen.
5) Een laag-koolhydraatdieet werkt minstens zo goed als elk ander soort dieet voor diabeten met type 2 (op voorwaarde dat het dieet volgehouden wordt), maar vaak beduidend beter.
6) Vervangen van koolhydraten door eiwitten is vaak gunstig.
7) De totale hoeveelheid vet en verzadigd vet hebben geen relatie met hart- en vaatziekten.
8) De hoeveelheid verzadigd vet in het bloed is beter te reguleren met de koolhydraten in de voeding dan met het vet in de voeding.
9) Micro- (maar in mindere mate ook macro-) vasculaire aandoeningen bij patiënten met diabetes type 2 zijn het best te voorspellen door controle van de glucose in het bloed (HbA1C)
10) Beperking van koolhydraten in de voeding is de beste manier (uithongeren daargelaten) om het gehalte triglyceriden te verlagen en dat van HDL-cholesterol te verhogen.
11) Patiënten met diabetes type 2 op een laag-koolhydraatdieet kunnen met minder of zelfs geen medicijnen toe. Patiënten met type 1 hoeven vaak minder insuline te gebruiken.
12) Het sterk verlagen van het glucosepeil door koolhydraatbeperking heeft geen bijeffecten, ander dan intensieve farmacologische behandeling.
De auteurs stellen dat deze twaalf punten gebaseerd zijn op gepubliceerde klinische en experimentele onderzoeken en op de ervaringen van de auteurs. Ze voldoen aan de gevestigde principes van de biochemie en de geneeskunde.
Oproep op basis van 'voldoende bewijs'
Het bewijs voldoet weliswaar niet altijd aan dat van de ‘gouden standaard’ van RCT’s (gerandomiseerde, gecontroleerde trials), maar dat geldt voor heel veel wetenschap. Bovendien zijn dat soort onderzoeken bijna niet te doen op dit terrein. Het bewijs dat vervat in de twaalf punten zou gezien kunnen worden als 'voldoende bewijs'.
Ze roepen gezondheidsinstellingen, zowel publiek als privaat, op tot het organiseren van discussies met onderzoekers van koolhydraatbeperking.
Dit artikel afdrukken
Ter voorkoming en behandeling
Het advies werd gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nutrition onder de titel ‘Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management’.
Wie lijdt aan diabetes type 1 of type 2 doet er goed aan het aandeel koolhydraten in zijn dagelijkse voeding aanzienlijk te verminderen. Maar het advies geldt ook om diabetes en obesitas te voorkomen. Want in het ontstaan daarvan hebben de koolhydraten in het Westerse dieet een groot aandeel.
Bewijs in 12 punten
Dat is volgens de opstellers van het rapport inmiddels wel bewezen. Ze voeren twaalf punten aan waarvan het bewijs hard dan wel overtuigend is:
1) Een hoog glucosegehalte in het bloed is het opvallendste kenmerk van diabetes. Beperking van koolhydraten in de voeding werkt het best dat peil te verlagen.
2) De belangrijkste stijging van de calorie-inname in de huidige obesitas en diabetes epidemie is bijna geheel toe te schrijven aan teveel koolhydraten.
3) Ook zonder gewichtsverlies heeft verminderde koolhydraatinname een gunstig effect.
4) Hoewel gewichtsverlies niet noodzakelijk is, is het beperken van koolhydraten de beste methode om gewicht te verliezen.
5) Een laag-koolhydraatdieet werkt minstens zo goed als elk ander soort dieet voor diabeten met type 2 (op voorwaarde dat het dieet volgehouden wordt), maar vaak beduidend beter.
6) Vervangen van koolhydraten door eiwitten is vaak gunstig.
7) De totale hoeveelheid vet en verzadigd vet hebben geen relatie met hart- en vaatziekten.
8) De hoeveelheid verzadigd vet in het bloed is beter te reguleren met de koolhydraten in de voeding dan met het vet in de voeding.
9) Micro- (maar in mindere mate ook macro-) vasculaire aandoeningen bij patiënten met diabetes type 2 zijn het best te voorspellen door controle van de glucose in het bloed (HbA1C)
10) Beperking van koolhydraten in de voeding is de beste manier (uithongeren daargelaten) om het gehalte triglyceriden te verlagen en dat van HDL-cholesterol te verhogen.
11) Patiënten met diabetes type 2 op een laag-koolhydraatdieet kunnen met minder of zelfs geen medicijnen toe. Patiënten met type 1 hoeven vaak minder insuline te gebruiken.
12) Het sterk verlagen van het glucosepeil door koolhydraatbeperking heeft geen bijeffecten, ander dan intensieve farmacologische behandeling.
De auteurs stellen dat deze twaalf punten gebaseerd zijn op gepubliceerde klinische en experimentele onderzoeken en op de ervaringen van de auteurs. Ze voldoen aan de gevestigde principes van de biochemie en de geneeskunde.
Oproep op basis van 'voldoende bewijs'
Het bewijs voldoet weliswaar niet altijd aan dat van de ‘gouden standaard’ van RCT’s (gerandomiseerde, gecontroleerde trials), maar dat geldt voor heel veel wetenschap. Bovendien zijn dat soort onderzoeken bijna niet te doen op dit terrein. Het bewijs dat vervat in de twaalf punten zou gezien kunnen worden als 'voldoende bewijs'.
Ze roepen gezondheidsinstellingen, zowel publiek als privaat, op tot het organiseren van discussies met onderzoekers van koolhydraatbeperking.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er staat in het stuk een typootje in de url-code. Deze zou moeten werken: Nutrition.
En als we dan toch met foutjes bezig zijn: 'laag koolhydraat dieet' is geen Nederlands he ;) Het is 'laagkoolhydraatdieet' of, leesbaarder, 'een dieet met weinig koolhydraten'.
Uit eigen ervaring (diabesitas) onderschrijf ik die aanbeveling volledig! Ik hoop dat de Gezondheidsraad c.q. het Voedingscentrum er terdege rekening mee houdt bij de aangekondigde herziening van de Schijf van Vijf. Dat is m.i. domweg in het belang van de volksgezondheid in Nederland.
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht Frans, zijn dit allemaal mensen die zich aan het advies van het Voedingscentrum hebben gehouden?
Zo niet, wat zou een andere aanbeveling van het Voedingscentrum dan nog voor de volksgezondheid in Nederland kunnen betekenen?
Hans #1, dank! Online is snel en neigt naar spelingsvormen die het Engels en de intituitie gewoon maken, maar blijf het zeggen! Ik constateer dat de invisible hand voor nog een andere oplossing heeft gekozen. Hoop dat die je goedkeuring ook kan wegdragen.
Bloedserieus nu: waar gaan we al die carbs door vervangen? Vetten, eiwitten of water met vezels (groenten)? En hoe gaan we die maken voor iedereen?
Prachtig artikel met heel veel common sense. Voor iedereen die het kan lezen (geen idee of het free accessable is eigenlijk?). Het laat een aantal zaken mooi zien:
1) Het is niet een modern dieet hype oid. Er is namelijk net zo veel onderzoek naar laagkoolhydraatdieet als laagvetdieet en ook gedurende die zelfde tijdperiode.
2) Laagkoolhydraatdieet is vele malen effectiever dan elk ander 'dieet'.
En laagkoolhydraatdieet is effectiever:
1) Zonder dat het nodig is om af te vallen (is wel een consequentie maar geen voorwaarde, en dat is het wel bij bv laagvetdieet)
2) Zonder calorierestrictie, dus NIET minder eten meer ANDERS eten.
Zoals in het artikel het geheel wordt vervangen door Vet en iets meer Eiwit. Dat voornamelijk uit planten en zaden/noten en dat is volgens mij effectievere landbouw productie dan graan/mais ed? Maar ben geen expert op dat gebied ;-).
Dit is dus specifiek voor Type 2 and Type 1 diabeten! De implicatie voor obesitas is hetzelfde want dat is toch niet de belangrijkste drijfveer voor type 2. Maar iedereen eet volgens met principe ~60% koolhydraten en 20 vet en 20 eiwit ongeveer. Of dat de schijf van 5 is of een derivaat daarvan of een voedingsindustrie-aftreksel. Maakt niet uit. Als je veel koolhydraten eet en laagvet is het duidelijk dat je dik(ker) wordt en insulin resistent etc.
Ze hebben ook gekeken naar welke koohydraten dan het beste zijn om weg te laten cq te verlagen? Dat is iets minder duidelijk maar alle snelle, toegevoegde suikers sowieso en daarnaast alle 'snelle' bewerkte zetmelen ook. Maar glucose, fructose, sucrose ed in elke toevoeging er uit gaf het meeste effect. Dus terug naar volledige ingredienten van de grond/plant/boom en af en toe een beetje vlees en misschien wat meer vis en dan kom je een heel eind.
Nogmaals voor de 'behandeling' - 'preventie' van type 2 diabetes = Laagkoolhydraatvoedingsstijl.