Voor het derde jaar op rij winnen de Turkse ondernemers Tagi de AD haringtest. De krant vindt dat zij consequent werken aan kwaliteit; ze blijken als groothandel bovendien 6 van de 10 bedrijven in de top-10 te beleveren.
39 toppers
Verder blijkt de bijzondere kwaliteit van de vette haring van 2014 veel haringverkopers in staat te stellen mooi te scoren: maar liefst 39 verkopers scoren een 8 of hoger. Wie na die massa in de kop van de lijst verder naar beneden kijkt, stuit echter ook op veel treurnis, tot 'economische delicten' aan toe.
Het AD brengt diverse artikelen over de hollandse nieuwe van 2014 op zijn website. Daar is ook de volledige test terug te vinden.
Dit artikel afdrukken
39 toppers
Verder blijkt de bijzondere kwaliteit van de vette haring van 2014 veel haringverkopers in staat te stellen mooi te scoren: maar liefst 39 verkopers scoren een 8 of hoger. Wie na die massa in de kop van de lijst verder naar beneden kijkt, stuit echter ook op veel treurnis, tot 'economische delicten' aan toe.
Het AD brengt diverse artikelen over de hollandse nieuwe van 2014 op zijn website. Daar is ook de volledige test terug te vinden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, ik zweer bij de supermarkt haring. De leverancier voor de Jumbo is er eentje die het snapt. Dit jaar is de haring zeer vet en je moet welhaast een prutser zijn om geen goede haring op het bord te kunnen krijgen. Echter, in het distributiekanaal van onze supers gaat het zeer vaak fout. Er treden twee soorten bederf op.
1. Microbiologische bederf. Als de vis niet schoon behandeld en verpakt met beschermend gas, dan helpt een goede koeling ook niet meer. Ook bij goed verwerkte haring kan een onderbreking van de koelketen dramatische gevolgen hebben. De vis moet absoluut onder de 4 graden bewaard worden. Deze moderne manier van conserveren ziet er wellicht niet erg ambachtelijk uit maar is wel veilig.
2. Chemisch bederf. Haring bevat zeer veel onverzadigde vetzuren (Omega 3) en die zijn erg gevoelig voor licht oxidatie. Vooral in het koelvak wordt al dit lekkers beschenen door TL-buizen die veel UV-A en ook wat B produceren. Een dag in de koelvitrine en de vis smaakt dan ranzig. Deze reactie is dermate gevoelig dat het al merkbaar is als je de haring buiten in de felle zon opeet. Na een minuut ruik je de tranerigheid al.
Kortom, supermarkt haring is zeer goed te eten, alleen de vakkenvullers en supermarkt managers dienen meer verstand te hebben van bederfprocessen.
Van de AH in de buurt was de haring (in zo'n dubbelverpakking) tot nu toe steeds goed naar m'n smaak dit jaar. Van de LIDL 50 meter verder kocht ik een stel dat niet te happen was - en daar heb ik het dus niet meer opnieuw geprobeerd. Maar zo slecht als die van de haringkar nabij die twee supers heb ik het nog niet gehad, al was het een paar dagen terug wel erg warm buiten en kwam hij niet vers van het mes.
De beste haring had ik de afgelopen weken van Simonis in Scheveningen (nr. 2 in AD-test) en ook die van Koning in Rijswijk (nr. 14) vond ik erg lekker.
Volgens de haringtesters was het 'naadje' met de haring in de supers. De Levensmiddelenkrant focust op hun - volgens het AD - slechte score.
Vraag aan de lezers van Foodlog: haalden jullie ook je neus op voor supermarkt-haring?
Ik at er een stel van verschillende supers en moet zeggen: ik vond ze uitstekend. Van een echte haringboer trof ik er daarentegen eentje die geoxideerd smaakte (in gewoon Nederlands: een beetje tranig, als gevolg van het te lang liggen).
Van smaak wordt vaak gezegd dat het tussen de oren zit. Dat zal de AD-testers toch niet zijn overkomen? En ... er zal toch wel gelet zijn op tijd van de blootstelling aan de lucht?
Zulke slechte scores - van 0 tot maximaal 5 - boezemen mij gezond wantrouwen in.