39 toppers
Verder blijkt de bijzondere kwaliteit van de vette haring van 2014 veel haringverkopers in staat te stellen mooi te scoren: maar liefst 39 verkopers scoren een 8 of hoger. Wie na die massa in de kop van de lijst verder naar beneden kijkt, stuit echter ook op veel treurnis, tot 'economische delicten' aan toe.
Het AD brengt diverse artikelen over de hollandse nieuwe van 2014 op zijn website. Daar is ook de volledige test terug te vinden.
Dick, ik zweer bij de supermarkt haring. De leverancier voor de Jumbo is er eentje die het snapt. Dit jaar is de haring zeer vet en je moet welhaast een prutser zijn om geen goede haring op het bord te kunnen krijgen. Echter, in het distributiekanaal van onze supers gaat het zeer vaak fout. Er treden twee soorten bederf op.
1. Microbiologische bederf. Als de vis niet schoon behandeld en verpakt met beschermend gas, dan helpt een goede koeling ook niet meer. Ook bij goed verwerkte haring kan een onderbreking van de koelketen dramatische gevolgen hebben. De vis moet absoluut onder de 4 graden bewaard worden. Deze moderne manier van conserveren ziet er wellicht niet erg ambachtelijk uit maar is wel veilig.
2. Chemisch bederf. Haring bevat zeer veel onverzadigde vetzuren (Omega 3) en die zijn erg gevoelig voor licht oxidatie. Vooral in het koelvak wordt al dit lekkers beschenen door TL-buizen die veel UV-A en ook wat B produceren. Een dag in de koelvitrine en de vis smaakt dan ranzig. Deze reactie is dermate gevoelig dat het al merkbaar is als je de haring buiten in de felle zon opeet. Na een minuut ruik je de tranerigheid al.
Kortom, supermarkt haring is zeer goed te eten, alleen de vakkenvullers en supermarkt managers dienen meer verstand te hebben van bederfprocessen.