Daar gaat'ie weer. Europa is tegen genetisch gemodificeerde piepers. Daarom hebben we nu in Nederland zieke biologische aardappelen. Ze stonden mooi in bloei, maar er zijn grote zorgen.
Wie de boerenkranten leest weet het: dit jaar liggen de oogsten van biologische aardappelen tientallen procenten lager dan gebruikelijk. Dat komt omdat de gevreesde aardappelziekte, de phytophtora-schimmel, heeft toegeslagen. Chris den Herder, expert in biologische aardappelen, zegt dat hij het blad van de aardappelplanten nog nooit in zo'n slecht toestand heeft gezien. Hij zegt: "Dit herinneren we ons over tien jaar nog als een heel moeizaam jaar.'
De uitbraak heeft niet alleen consequenties voor biologische aardappelen. De ziekte noopt tot extra spuitrondes bij gangbare telers. En dan nog zullen zij de gevolgen niet volledig in kunnen dammen.
Bij veredelaar Agrico wordt gewerkt aan resistente rassen. 'De situatie is nijpend', zegt Peter Dijk van de biologische tak van het bedrijf. Toch vindt hij dat zijn bedrijf zich niet mag laten leiden door 'nood bij de introductie van resistente rassen'. Er wordt al 20 jaar aan gewerkt, maar het verkrijgen van voldoende uitgangsmateriaal kost jaren. In 2012 waren er nog maar enkele hectares pootgoed. Inmiddels is de opbrengst vertienvoudigd.
Toch komt de vraag weer op: zo lang hadden we er niet over hoeven doen. Aardappelen zijn met genetische ingrepen prima resistent te maken. En dat is niet om er lekker Roundup op te kunnen spuiten. Als iemand nou geen bespoten aardappelen wil, maar de gevreesde schimmel een probleem blijkt te worden na verloop van jaren, wat is er dan tegen een van tijd tot tijd genetisch gemodificeerde biologische aardappel?
Fotocredits: bloeiende aardappelen, boerin Carolien
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
De uitbraak heeft niet alleen consequenties voor biologische aardappelen. De ziekte noopt tot extra spuitrondes bij gangbare telers. En dan nog zullen zij de gevolgen niet volledig in kunnen dammen.
Bij veredelaar Agrico wordt gewerkt aan resistente rassen. 'De situatie is nijpend', zegt Peter Dijk van de biologische tak van het bedrijf. Toch vindt hij dat zijn bedrijf zich niet mag laten leiden door 'nood bij de introductie van resistente rassen'. Er wordt al 20 jaar aan gewerkt, maar het verkrijgen van voldoende uitgangsmateriaal kost jaren. In 2012 waren er nog maar enkele hectares pootgoed. Inmiddels is de opbrengst vertienvoudigd.
Toch komt de vraag weer op: zo lang hadden we er niet over hoeven doen. Aardappelen zijn met genetische ingrepen prima resistent te maken. En dat is niet om er lekker Roundup op te kunnen spuiten. Als iemand nou geen bespoten aardappelen wil, maar de gevreesde schimmel een probleem blijkt te worden na verloop van jaren, wat is er dan tegen een van tijd tot tijd genetisch gemodificeerde biologische aardappel?
Fotocredits: bloeiende aardappelen, boerin Carolien
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Altijd weer dezelfde drogreden. Het probleem is monocultuur. GMO lost dat niet op en zorgt weer voor andere (potentieel veel grotere) problemen.
Hoe los je monocultuur op?
Door te investeren in innovatie in polycultuur-teelt. Bijv de route die De Schutter vd VN voorstaat. Of op permacultuur/biomimicry geinspireerde teelt. Ik ken alle bezwaren wel, die systemen zijn nog niet volwaardig om de wereld te voeden. Maar GMO heeft zijn beloffte ook bij lange na nog niet waargemaakt. Kijk maar naar de superweeds die je nu in de VS ziet ontstaan. Dus als ik nu zou moeten kiezen welke innovatierichting, dan kies ik voor investeren in polycultuursystemen. Dat is zowel ecologisch als economisch een duurzamere oplossingsrichting.
Ik denk dat De Schutter een uitstekende mensenrechtenadvocaat is, maar zou hem geen autoriteit als agronoom toe durven kennen (hij zichzelf ook niet, vermoed ik; daar is hij te netjes voor). Kun je ons agronomen noemen die interessante polyculturen en misschien zelfs wel agroforestery promoten? Joel Salatin (met zijn nadruk op vlees) kennen we hier al.
Je hoeft toch geen agronoom te zijn om deze problematiek te begrijpen? Ik vind dat De Schutter wel degelijk autoriteit heeft.
Er zijn op Google talloze voorbeelden van succesvolle implementatie van agroecology/biomimicry/permacultuur toepassingen te vinden.