Wil je liever dop of kurk?
Ik stond laatst bij een Franse wijnmaker te kijken naar zijn te exporteren pallets. Nederland kreeg flessen met schroefdoppen. België kurken. Engeland kreeg weer schroefdoppen. Voor een Franse super stonden kurken klaar.
Ik zal het bekennen: ik baal als ik een kurk uit een fles moet trekken. Ik schroef liever en leerde nota bene van een Fransman ooit hoe je dat met een ceremonieel gebaar kunt doen. Je breekt de capsule met niet meer dan een kwartslag. Hij hoeft alleen maar 'krak' te zeggen. Vervolgens leg je de verbroken capsule halverwege op je onderarm en beweegt de fles naar je handpalm. Zo draait de dop zich er vanzelf af. Met een elegant gebaar haal je fles en dop uit elkaar.
Ik ben heel benieuw of Foodlogs wijndrinkers ook om zijn: baal je als je weer eens een fles met een kurk open moet maken?
Toegevoegd 18:56h
Op verzoek van Vera #1 en Ria #2 een filmpje waar ik me een beetje voor schaam vanwege de slechte kwaliteit (het is al heel oud). Je ziet hier de les die ik kreeg van Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Ik beken: ik deed net of ik het niet kon (omdat ik vreesde voor dat Franse publiek af te gaan met die nieuwe étiquette) en Vincent nam het met een geweldige demonstratie over (je ziet aan het einde van het filmpje hoe het moet.) Helaas: en français.
Fotocredits: Amcor
--- POLL ---
Dit artikel afdrukken
Ik zal het bekennen: ik baal als ik een kurk uit een fles moet trekken. Ik schroef liever en leerde nota bene van een Fransman ooit hoe je dat met een ceremonieel gebaar kunt doen. Je breekt de capsule met niet meer dan een kwartslag. Hij hoeft alleen maar 'krak' te zeggen. Vervolgens leg je de verbroken capsule halverwege op je onderarm en beweegt de fles naar je handpalm. Zo draait de dop zich er vanzelf af. Met een elegant gebaar haal je fles en dop uit elkaar.
Ik ben heel benieuw of Foodlogs wijndrinkers ook om zijn: baal je als je weer eens een fles met een kurk open moet maken?
Toegevoegd 18:56h
Op verzoek van Vera #1 en Ria #2 een filmpje waar ik me een beetje voor schaam vanwege de slechte kwaliteit (het is al heel oud). Je ziet hier de les die ik kreeg van Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Ik beken: ik deed net of ik het niet kon (omdat ik vreesde voor dat Franse publiek af te gaan met die nieuwe étiquette) en Vincent nam het met een geweldige demonstratie over (je ziet aan het einde van het filmpje hoe het moet.) Helaas: en français.
Fotocredits: Amcor
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
O ja, ik zelf ben een groot voorstander van glazen kurken (de Oostenrijkse toppers kiezen er relatief vaak voor; ik kwam de eerste exemplaren echter al tegen bij de Franse Lidl). Cheval blanc kan er wel 300 mee worden zonder dat de kruk stuk gaat als die er eindelijk af mag!
Hans, klopt. TCA komt zelfs voor bij wijn die nooit een snipper hout heeft gezien, noch in de vaten, noch in de fles. Het kan ook het resultaat zijn van op een onzorgvuldige manier reinigen.
Interessant artikel met ook nieuwe links. En een verwijzing naar de oorzaak van ‘kurk’ dat ook bij schroefdopen kan voorkomen, met een duidelijk ‘chemisch’ traject van de oorzaken van TCA 2,4,6 trichloroanesole. Ook Colruyt wees daar op. Maar het echte ijkpunt wordt natuurlijk de Chateau Cheval Blanc 2011 met schroefdop, die Dick en ik gaan opentrekken... eh.... open schroeven, als die fles 50 wordt in 2061. Ik zal het resultaat hier terzijnertijd publiceren. Hopelijk is het blikken dopje dan nog niet gecorrodeerd... ;-)
Hans, als je het niet erg vindt: Belgen willen kurk en daarom heeft Colruyt kurk. Het is smaaktechnisch een inferieur product omdat het smaak afgeeft.
En zeker, het openen van een gekurkte fles vergt handigheid en het goeie gereedschap (en niet van die automatische met zo'n hefboompje, want die draaien een oude kurk geheid kapot). Ik vrees dat ik eigenlijk té geoefend ben .... maar niet in het vernaggelen van kurken als dat niet hoeft.
Wel ben ik dit eens met Colruyt: kurk is milieuvriendelijker dan schroefdoppen. Maar ja: een doos wijn met een kraantje is weer veel beter dan een fles (die vanwege het glas eigenlijk een milieuschandaal van de bovenste plank is).
Het risico bij oudere wijnen is hoger, en vraagt om meer vaardigheid. Ik wil ze graag voor je openen.. ;-)
Hier vindt je de .pdf van colruyt met hun uitgebreide argumentatie waarom kurk..
Lukt de link niet google dan op http://www.colruyt.be/colruyt/static/1024/assets/infocolruyt/info_Sept08_p1_n.pdf
Graag reactie op het artikel..