Wil je liever dop of kurk?
Ik stond laatst bij een Franse wijnmaker te kijken naar zijn te exporteren pallets. Nederland kreeg flessen met schroefdoppen. België kurken. Engeland kreeg weer schroefdoppen. Voor een Franse super stonden kurken klaar.
Ik zal het bekennen: ik baal als ik een kurk uit een fles moet trekken. Ik schroef liever en leerde nota bene van een Fransman ooit hoe je dat met een ceremonieel gebaar kunt doen. Je breekt de capsule met niet meer dan een kwartslag. Hij hoeft alleen maar 'krak' te zeggen. Vervolgens leg je de verbroken capsule halverwege op je onderarm en beweegt de fles naar je handpalm. Zo draait de dop zich er vanzelf af. Met een elegant gebaar haal je fles en dop uit elkaar.
Ik ben heel benieuw of Foodlogs wijndrinkers ook om zijn: baal je als je weer eens een fles met een kurk open moet maken?
Toegevoegd 18:56h
Op verzoek van Vera #1 en Ria #2 een filmpje waar ik me een beetje voor schaam vanwege de slechte kwaliteit (het is al heel oud). Je ziet hier de les die ik kreeg van Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Ik beken: ik deed net of ik het niet kon (omdat ik vreesde voor dat Franse publiek af te gaan met die nieuwe étiquette) en Vincent nam het met een geweldige demonstratie over (je ziet aan het einde van het filmpje hoe het moet.) Helaas: en français.
Fotocredits: Amcor
--- POLL ---
Dit artikel afdrukken
Ik zal het bekennen: ik baal als ik een kurk uit een fles moet trekken. Ik schroef liever en leerde nota bene van een Fransman ooit hoe je dat met een ceremonieel gebaar kunt doen. Je breekt de capsule met niet meer dan een kwartslag. Hij hoeft alleen maar 'krak' te zeggen. Vervolgens leg je de verbroken capsule halverwege op je onderarm en beweegt de fles naar je handpalm. Zo draait de dop zich er vanzelf af. Met een elegant gebaar haal je fles en dop uit elkaar.
Ik ben heel benieuw of Foodlogs wijndrinkers ook om zijn: baal je als je weer eens een fles met een kurk open moet maken?
Toegevoegd 18:56h
Op verzoek van Vera #1 en Ria #2 een filmpje waar ik me een beetje voor schaam vanwege de slechte kwaliteit (het is al heel oud). Je ziet hier de les die ik kreeg van Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Ik beken: ik deed net of ik het niet kon (omdat ik vreesde voor dat Franse publiek af te gaan met die nieuwe étiquette) en Vincent nam het met een geweldige demonstratie over (je ziet aan het einde van het filmpje hoe het moet.) Helaas: en français.
Fotocredits: Amcor
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Dick,
Kun je even een filmpje op Youtube zetten om die elegante krak-schroef-methode van je te demonstreren?
Ja, die elegante methode wil ik ook graag zien.
Zo'n schroefdop is fijn en geen probleem voor de kwaliteit van de wijn.
Er zijn wijnhuizen, die hier ook voor bewaarwijnen (ver-van-mijn-bed-show, maar altijd leuk om te weten) experimenten mee doen. Vraag mij niet waar ik dat vandaan haal; want ik documenteer niet alles wat ik als consument aan 'kennis' binnenkrijg.
Echt balen van een fles met kurk is ook niet het geval; kwestie van een goed sommeliers-mes ('3-traps-raket') in huis hebben.
Ik heb er een filmpje van het lesje dat ik ook nog eens in het openbaar kreeg aan gehangen. De meester die het me leerde heet Vincent Pugibet van Domaine La Colombette.
Van puur plezier deed ik het net nog even voor. In een restaurant. Als je eenmaal weet hoe het moet, is dat gewone opendraaien een beetje bruut. Zoals je het Vincent ziet doen: je moet het onderste deel van de capsule draaien. Nét zoveel dattie krak zegt en je voelt dattie los zit. Allemaal thuis proberen maar.
Wat dachten jullie van een workshop met proeverij van uitsluitend dop-wijnen?