29 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Nederland gooit ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weg. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. Vorige week werd bekend dat de voedselverspilling in Nederland nauwelijks terugloopt. Vandaag meldde Toine Timmermans van Wageningen UR waar dat volgens hem aan ligt. Er zouden kleinere verpakkingen nodig zijn omdat consumenten zich in supermarkten door impulsaankopen laten leiden. Daarnaast zien mensen, zegt Timmermans, voedselverspilling niet als een probleem. Timmermans: "het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem." De winkels liggen té vol met té grote verpakkingen, lijkt het.

Het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N2, dat in 2015 voor de grootste uitbraak ooit van vogelgriep in de VS zorgde, is aangetroffen in een wilde eend in Alaska. Het is voor het eerst sinds juni 2015 dat het virus weer is aangetoond in de VS en dat het in Alaska is aangetroffen. De vogelgriepuitbraak zorgde er voor dat in 2015 49 miljoen kippen en kalkoenen in 15 staten geruimd moesten worden. Het virus werd aangetroffen bij een sinds de uitbraak ingestelde bemonsteringsactie; de autoriteiten voeren de monitoringsintensiteit nu op en zullen Mexico en Canada informeren in verband met de vogeltrek.

De Glyphosate Task Force, het consortium van glyfosaatmiddelenfabrikanten (Monsanto, Syngenta, ADAMA) maakt de 71 toxicologische studies openbaar die ze voorheen voor zich hielden wegens 'commerciële geheimen'. Om de studies in te zien, moeten geïnteresseerden zich fysiek begeven naar in een leesruimte in hartje Brussel, schrijft Vilt. Met de openbaarmaking komen de fabrikanten tegemoet aan steeds luider wordende roep om meer openheid over de schadelijkheid van glyfosaat. Die controverse speelt sinds het IARC glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' classificeerde, terwijl de EFSA, het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) en een expertpanel van de FAO-WHO glyfosaat veilig noemen.

Questionmark lanceert een boodschappenlijstje voor bewuste kopers. Met de nieuwe app Checkit kun je boodschappenlijstjes maken. In de app kun je producten van jouw supermarkt kiezen. Je ziet gelijk welke producten gezond zijn en welke minder. Daarnaast zie je voor de producten ook scores op milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Naar eigen zeggen is Questionmark de eerste boodschappenlijstjes app die deze informatie biedt. Gemaakte boodschappenlijstjes kun je ook opslaan, delen met anderen en samen bewerken.

De NRC checkte bij voedingsdeskundige Martijn Katan of de Britse oud-minister van Financiën George Osborne overdreef toen hij zei: "Kinderen van vijf jaar consumeren jaarlijks hun eigen lichaamsgewicht in suiker.” Osborne beriep zich op onderzoek. Volgens Katan is de uitspraak niet overdreven. Gemiddeld weegt een vijfjarige 20,7 kilo. Kinderen krijgen jaarlijks 22 kilo aan suiker binnen. Katan vindt dat getal conservatief berekend. Hij becijferde op basis van RIVM-cijfers dat de totale Nederlandse inname op het dubbele van de Britse ligt. De belangrijkste bronnen voor de hoge suikerinname onder kleintjes zijn frisdranken en fruitsappen.

De Britse Food Standards Agency (FSA) maakte - na een beroep op recht op de openbaarheid van gegevens - bekend dat er de afgelopen 2 jaar bij de 317 erkende Britse slachthuizen 9.500 overtredingen van dierenwelzijnsregels hebben plaatsgevonden. Bij één overtreding kunnen duizenden dieren betrokken zijn. De helft van de overtredingen viel in de ernstigste categorie, gemiddeld 6 per dag. Het dierenleed werd veroorzaakt door storingen in productielijnen, kapot materiaal en onzorgvuldige procedures. Daarnaast waren er tientallen gevallen van individuele wreedheid door slachthuismedewerkers, transporteurs en boeren, en onhygiënische toestanden. Politici en dierenwelzijnsorganisaties zijn 'ontzet', brancheorganisatie British Meat Processors Association onthoudt zich van commentaar.

Een interventie op scholen die kinderen helpt om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, kost maar $0,20 per kind. Dat berekenden onderzoekers op een school in Feliz in Brazilië. Feliz heeft te kampen met een grote toename in kinderobesitas. Op 2 scholen leerden kinderen over gezonde voeding, beweging en pestgedrag. Twee andere scholen deden mee als controlegroep. Na 9 maanden was de BMI in de controlegroep toegenomen. Op de interventie-scholen bleef de BMI weliswaar gelijk, maar aten de kinderen meer fruit en bewogen ze meer. De lage kosten maken de aanpak ook geschikt voor kinderen van ouders met lagere inkomens.

De problemen die in Frankrijk tot een 10% opbrengstderving leidden (vorst, hagel, droogte en schimmels), maken dat ook de Belgische wijnbouw 10 tot 20% minder druiven en wijn gaat produceren. Dat betekent zo'n 150.000 flessen minder. In Frankrijk gaat het om een productiedaling van 47,8 miljoen hectoliter in 2015 naar 42,9 miljoen hectoliter. Dankzij de hoge nazomertemperaturen lijkt het in België de beste oogst in jaren te worden. Schimmels en de suzukifruitvlieg krijgen geen kans. Belgische wijnliefhebbers kunnen zich verheugen op 1 miljoen liter uitstekende wijn: "Zo'n wijn hebben ze zelfs niet in Bordeaux", zegt wijnexpert Ghislain Houben.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag