Nederland gooit ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weg. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. Vorige week werd bekend dat de voedselverspilling in Nederland nauwelijks terugloopt. Vandaag meldde Toine Timmermans van Wageningen UR waar dat volgens hem aan ligt. Er zouden kleinere verpakkingen nodig zijn omdat consumenten zich in supermarkten door impulsaankopen laten leiden. Daarnaast zien mensen, zegt Timmermans, voedselverspilling niet als een probleem. Timmermans: "het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem." De winkels liggen té vol met té grote verpakkingen, lijkt het.
NOS - We blijven veel voedsel weggooien: 135 kilo per persoon
Lees ook
- Biovergisters zetten etensresten om in biogas, AI doet de rest 26 nov 2023
- Inflatie geeft goedkope Finse antivoedselverspillingswebsuper Foodello vleugels 18 okt 2022
-
0
+Frankrijk verbiedt plastic verpakking om groente en fruit 13 okt 2021
-
6
+Nestlé investeert €3 miljard in bos en bodem tegen klimaatverandering 4 dec 2020
- 2 Prei redden, ploeg het onder 9 mrt 2020
-
25
+‘Voedselverspilling consumenten twee keer zo erg als gedacht’ 17 feb 2020
- 1 Vakantieplanning tegen voedselverspilling 16 jul 2019
-
0
+Informatie delen in de keten om voedselverspilling te halveren 28 dec 2018
- 2 Minder voedsel verspillen met Foodbattle 2.0 30 jul 2015
- 15 Met je smartphone op zoek naar de verste vis 15 nov 2013
Jan Vugts #08.05: Dat baseer ik op artikelen die ik vnl. op FL lees.
Over-produktie wordt het meest genoemd. Dat is ook nog eens ernstiger in mijn ogen, want fosfaten e.d. zijn aan het opraken.
Ik kan je geen cijfers geven (want dan ben ik 2 weken verder met nog geen uitzicht op een oplossing; FL-wise).
Ik ben het eens met jouw:" Overigens is het voor mij niet zo relevant wie verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de verspilling. De consument die verspilt kan gewoon iets doen aan zijn/haar eigen verspilling. En dit geldt ook voor de andere partijen in de keten. Eenieder kan iets doen voor het gedeelte van de keten waar hij/zij actief is."
Ik ben het daar helemaal mee eens, maar ik vind -nogmaals- de accentuering overmatig bij de consument liggen. Misschien liggen andere duidingen te politiek?
Wageningen denkt niet erg 'out-of-the-box'.
Van de zomer was ik weer eens in Frankrijk, en wat daar opvalt is dat de hypermarché's een enorm aanbod hebben, maar dat één klasse producten bijna mist: de afdeling gekoeld/korthoudbaar vers. Gepasteuriseerde melk; voorgesneden groente, krielaardappeltjes, etc etc etc; men verkoopt het gewoon niet. En juist dit soort producten zijn (vanwege hun kwetsbaarheid en korte houdbaarheid) het soort producten dar veel wordt weggegooid durf ik zomaar te vermoeden. Het is vermoed ik ook de reden dat de Fransen dit soort producten niet kopen; het past niet bij een situatie waar men één keer per week naar de hypermarché gaat.
Ria reactie #08.4
Je schrijft: "de grote bulk aan verspilling ligt niet bij de consument!". Er zijn diverse publicaties waarin het grootste gedeelte van voedselverspilling wel wordt toegeschreven aan de consument. Het voedingscentrum schrijft in haar factsheet "Voedselverspilling door consumenten": "De consument thuis is in Europa met ongeveer 38% de grootste verspiller, op basis van totaal verspilde kilocalorieën. Daarna volgen de landbouw (23%), horeca (14%), verwerking en opslag (12%), supermarkt (9%) en levensmiddelenindustrie (5%)." Wellicht dat je andere cijfers hebt. Dan ontvang ik die graag. Overigens is het voor mij niet zo relevant wie verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de verspilling. De consument die verspilt kan gewoon iets doen aan zijn/haar eigen verspilling. En dit geldt ook voor de andere partijen in de keten. Eenieder kan iets doen voor het gedeelte van de keten waar hij/zij actief is.
Niets geen kleinere of grotere verpakkingen; de consument moet gewoon precies de hoeveelheid kunnen kiezen, die hij/zij wilt. Vandaag maak ik weer kippen-buillon in wel grote hoeveelheden. Dat kan mijn vriezer, mits ik het goed verhandel en verpak, best aan.
En nog steeds: de grote bulk aan verspilling ligt niet bij de consument! Ik wordt hier 'een beetje niet goed van'!
Kleinere verpakkingen betekenen inderdaad dat om dezelfde hoeveelheid te verkopen er meer verpakkingsmateriaal gebruikt zal worden. Als de consument deze verpakkingen netjes volgens de regels bij het afval gooit dan is dat misschien nog niet zo heel erg. Het is ook vaak helaas niet mogelijk om ingewikkelde problemen, en dat is voedselverspilling in mijn ogen, op te lossen zonder op een ander terrein wellicht de situatie iets slechter te maken. Interessanter is het andere gedeelte van de opmerkingen van de heer Timmermans nl. dat het zou gaan om een mentaliteitsverandering. Daar ben ik het 100% mee eens. Als je de mentaliteit hebt dat je voedsel gewoon niet weggooit dan doe je alles om te voorkomen dat je iets weggooit. Dan eet je een kliekje de volgende dag gewoon op, let je niet al te veel op de THT datum maar vertrouw je meer op je reuk en kijk je hoe een product er uit ziet. Maar mentaliteit veranderen is tegelijkertijd inderdaad heel moeilijk.