11 april in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Le Kiosquetier de la Gaité', Jean-François Gornet

Een groep van 54 grote institutionele investeerders met samen meer dan $1.410 miljard in portefeuille, spoort een aantal grote Amerikaanse en Britse voedingsconcerns aan om het gebruik van antibiotica door hun vleesleveranciers uit te faseren. Onder de ontvangers van de brief zijn fastfood- en pubketens als McDonald's, Burger King, Domino's Pizza en de grootste Britse horecaketen JD Wetherspoon.

"De wereld is aan het veranderen, de regels voor het gebruik van antibiotica worden aangetrokken en de consument wil steeds minder voeding uit fabrieksboerderijen. Als stewards van deze voedingsbedrijven en verantwoordelijke investeerders willen we zowel de volksgezondheid als de waarde voor de aandeelhouders beschermen", zegt initiatiefnemer Jeremy Coller van Coller Capital. Hij vervolgt: "Als we het onverantwoorde gebruik niet aanpakken, dan komen zowel de gezondheid van de mens als de opbrengsten voor de investeerders in gevaar. Deze grote voedingsbedrijven spelen een sleutelrol in de portefeuilles van onze pensioenfondsen en spaarrekeningen. Het is dus gewoon goed risicomanagement om hen te vragen hoe ze aan deze uitdaging denken te voldoen"

Een aantal van de aangeschreven bedrijven heeft inmiddels laten weten dat reductie van het antibioticagebruik bij hun leveranciers op de agenda staat. Vorig jaar bleek dat nog maar weinig Amerikaanse fastfoodketens een antibioticabeleid had.

Coller heeft alweer een volgend onderwerp op het oog. "Zijn volgende doel is nu om het welzijn van dieren op de agenda te krijgen bij de PRI, een door de VN gesteund netwerk van fondsmanagers die bij hun investeringsstrategie duurzaamheid voorop laten staan", besluit Boerderij.

Spaanse wetenschappers zijn er in geslaagd dankzij het uitzetten van bepaalde glutengenen een tarwe te telen met een laag gliadine-gehalte. Dat betekent dat de tarwe maar heel weinig gluten bevat en in principe geschikt zou moeten zijn om brood van te bakken voor mensen met een glutenintolerantie. Er bleken veel experimenten nodig om van de GMO-tarwe een eetbaar brood te maken. Zonder gluteneiwitten wil deeg niet gemakkelijk rijzen. Proevers gaven het GMO-glutenvrije brood een 6,6 als cijfer, schrijft de NRC. Gewoon tarwebrood scoorde een 7,4 en een speciaal glutenvrij rijstbrood voor glutenallergiepatiënten een 2,4.

Het is de vraag of de inmiddels gepatenteerde tarwe ooit in Europa geteeld gaat worden. In een recent artikel in artikel in Nature Biotechnology komen een aantal bezwaren aan bod. Zo is de teelt van GMO-gewassen in de EU aan een ingewikkelde registratieprocedure onderworpen, moet in Europa op producten die voor menselijke consumptie bedoeld zijn, vermeld worden of er GMO-ingrediënten in zijn verwerkt en is het niet eenvoudig de GMO-tarwe gescheiden te houden van gewone tarwe.

Tim Spector, van King’s College London komt met het onorthodoxe advies om chocola en rode wijn weer op het menu te zetten. Deze voedingsmiddelen zouden, samen met andere producten, de samenstelling van de darmflora ten goede komen.

Succesvol afvallen ligt volgens Spector niet aan het tellen van calorieën, maar aan het hebben van de juiste bacteriën. “Hoe groter de variatie in onze voeding, hoe groter de diversiteit in ons microbioom, wat onze gezondheid ten goede komt,” aldus Spector. “Micro-organismen zijn niet alleen essentieel voor de spijsvertering, ze controleren ook de calorieën die we opnemen en voorzien ons van vitale enzymen en vitamines.”

Zuivelproducten als ongepasteuriseerde kaas en yoghurt zijn rijk aan bacteriën en zouden regelmatig gegeten moeten worden. Andere voedingsmiddelen als olie, noten en zaden, chocola en rode wijn zijn voeding voor de micro-organismen. “Onze darmbacteriën genieten hier net zo erg van als wij,” volgens Spector. Suikerrijke en vette voeding zorgen er juist voor dat de diversiteit van ons microbioom afneemt.

De Japanse overheid test komende zomer betalen per vingerafdruk uit.

Het is de bedoeling dat inkomende toeristen op het vliegveld hun vingerafdruk en andere relevante data (zoals creditcardnummers) registreren. Daarna volstaat een vingerafdruk bij het inchecken in hotels, om taxfree aankopen en boodschappen te kunnen doen.

Japan hoopt met het nieuwe systeem criminaliteit te verminderen. Toeristen hoeven immers geen cash of creditcards meer op zak te hebben en zelfs geen mobiel. Het is de bedoeling dat het systeem in 2020 in heel Japan operationeel is. Dan vinden de Olympische en Paralympische Spelen plaats en verwacht de Japanse overheid 40 miljoen toeristen.

De verzamelde (aankoop)data worden geanonimiseerd opgeslagen en beheerd door een adviesorgaan onder verantwoordelijkheid van de overheid. Die wil de data gebruiken voor het ontwikkelen van toeristenbeleid.

De nieuwste retro-foodietrend heet: rijstpudding. Foodies hebben het ouderwetse toetje herontdekt en maken het hip. In New York zijn de eerste rice pudding shops al geopend en verschijnt rijstpudding (of rijstepap) steeds vaker op het menu van hippe restaurants. De Britse super Waitrose meldt dat de verkoop van rijstpudding het afgelopen jaar met 8% is toegenomen. De super zag het aantal bezoeken aan recepten voor rijstpudding op zijn website ruimschoots verdrievoudigen.

Volgens Jonathan Moore van Waitrose is 2016 het jaar van de reïncarnatie van de rijstepap. Het nagerecht kan met allerlei zoete en hartige smaken gecombineerd worden. “De eenvoud van rijstpudding maakt het de perfecte basis voor uiteenlopende smaken. Het gaat prima met pure chocolade en truffel, maar ook met citrusvruchten."
In New Yorkse is al rijstpudding met Piña Colada en dulce di leche gesignaleerd. Ook zijn er versies voor een veganistische en glutenvrije lifestyle.

De Britse National Farmers Union (NFU) ontwikkelde een online koopgids om consumenten te helpen vooral producten van Britse herkomst te kiezen. De NFU bracht daarvoor in kaart hoe en waar de grote Britse supermarktketens hun eigen merk vlees, zuivel en groenten en fruit inkopen.

"Wij willen Brits voedsel promoten bij het brede publiek", zegt Ruth Mason van de NFU. "Als consumenten weten welke super wat aan Brits voedsel inkoopt, kunnen ze een bewuste keuze maken waar ze hun boodschappen willen doen."

Uit de gids komt naar voren dat bijvoorbeeld Aldi en Morrisons al hun rundvlees en lamsvlees bij Britse boeren kopen. De andere supers verkopen soms alleen in bepaalde perioden van het jaar Brits lamsvlees, of alleen Brits rundvlees in het luxe segment. Aldi blijkt ook op het gebied van seizoensgroenten en fruit koploper in 'Buy British'. De discounter meldt dat 16 soorten groenten en fruit, waaronder aardappelen, wortelen, pompoenen, bessen en pastinaken, 100% Brits zijn. Bij marktleider Tesco blijken maar 6 productcategorieën groenten en fruit volledig van Britse herkomst te zijn.

De gids is nog niet helemaal volledig; de gegevens over varkensvlees en van verschillende supermarktketens ontbreken nog. NFU belooft regelmatige updates.

Een Amerikaanse klant van Starbucks kreeg een onaangename verrassing voorgeschoteld: in plaats van zijn naam stond op het label van zijn Grande White Mocha "Diabetes, here I come".
De man twitte een foto van zijn beker naar de lokale televisiezender. Hij was extra geraakt omdat hij 2 zussen met diabetes heeft.

Recent nagelde de Britse actiegroep Action on Sugar koffieketens, waaronder Starbucks, aan de schandpaal om de grote hoeveelheden suiker die ze in hun warme dranken aanbieden. In een White Mocha zitten 470 calorieën.

Volgens Starbucks mag op een koffiebeker alleen de naam van klant en van zijn drankje staan. Hoe de diabetesboodschap op het label terechtgekomen is, is niet duidelijk. De vestiging heeft excuses aangeboden en beloofd dat het niet opnieuw zal gebeuren. Daarmee is voor de man de kous af.


Aan verschillende universiteiten en hogescholen in de VS kunnen studenten 'slaap-college's' volgen. Ze hoeven er niet voor naar school of een slaaplaboratorium. De 9 maanden durende online cursus 'Sleep and Sleep Disorders' van de University of Missouri volgen studenten in hun eigen bed.

De leergang is bedoeld om kennis over te dragen over wat slapen met je doet en hoe slaappatronen beïnvloed en verstoord raken door de digitale leefomgeving of het standaard studentengedrag. Volgens cursusleider Dennis Miller werkt typisch studentengedrag, zoals uitslapen in het weekend (in het bijzonder na drank- en drugsgebruik) ook gedurende de week nog door. "Ongeacht het aantal uren dat je slaapt, laat laag-kwalitatieve slaap je duf en slaperig voelen", zegt hij uit. Op lange termijn kan dat tot mentale en lichamelijke problemen leiden.

Miller heeft een eenvoudige aanbeveling: "Probeer, hoe lastig dat ook is met lessen, werk en andere sociale activiteiten, toch iedere dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan". Wie dat voor elkaar krijgt, leeft gezonder en bereikt meer.

Het is een bijna onuitputtelijke bron van gène en flauwe grapjes: flatulentie. Maar eigenlijk zouden we ons moeten generen over hoe weinig we eigenlijk weten over winden en hoe ze ontstaan. Dat zegt de Australische wetenschapper Peter Gibson.

"Wat ons lichaam via de achteruitgang verlaat, vertelt ons eigenlijk alleen maar iets over de laatste 20 centimeter van de darmen", zegt Gibson. Volgens een aantal experts is een wind een teken van een gezond darmbioom. Anderen denken dat winden moeten laten, of winden die anders ruiken dan anders, signalen zijn van darmaandoeningen of zelfs darmkanker. Zo kan teveel waterstof en methaan in een wind er op wijzen dat je moeite hebt met het verteren van koolhydraten. Teveel methaanvorming kan tot constipatie leiden. Teveel zwavelwaterstof (rotte eierlucht!) kan een indicatie zijn dat de darmwand beschadigd is.

Om meer inzicht te krijgen in het hele proces van gasvorming in het spijsverteringskanaal ontwikkelde Gibson een high-tech capsule die, eenmaal ingeslikt, het hele traject door het maag-darmstelsel aflegt en onderweg meetgegevens - temperatuur, zuurgraad, gasontwikkeling - doorspeelt.

De eerste proeven (bij varkens) zijn goed verlopen. Gibson hoopt binnen een paar maanden aan trials met mensen te kunnen beginnen. Uiteindelijk wil hij een 'windjes-bibliotheek' samenstellen, waarin informatie over flatulentie gekoppeld kan worden aan leefstijlen, ziektes en effectiviteit van behandelingen.

Dat zegt de Consumentenbond. De nieuwe Schijf van Vijf beveelt consumenten aan dagelijks zo'n 15 gram noten of pinda's te eten ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Voor de Consumentenbond was dat reden om in de Consumentengids van april aandacht te besteden aan mogelijk loerende gevaren in het notenschap van supermarkten in de vorm van be- en verwerkte noten. Vooral de 'exotische mixen' blijken vaak zout, suiker, vulmiddel en smaakversterkers te bevatten. Die zijn niet bedoeld in het advies van 15 gram noten.

Met name de borrelnootjes van AH Basic en Jumbo zouden veel zout bevatten (2,2 gram per 100 gram). Ook geroosterde pinda's raadt de Bond af. De gesuikerde cashewmix van het merk Jack Klijn bevat 36 gram aan suiker. De Japanse bollenmixen bevatten gemiddeld meer dan 20 gram suiker per 100 gram. Volgens de Consumentenbond worden deze ‘zoutjes’ worden vaak gezien als een gezond alternatief, omdat ze weinig vet bevatten. Wie dit type notenproducten eet, krijgt per 100 gram drie suikerklontjes binnen. De Consumentenbond wijst met name naar Jumbo en Albert Heijn. Hun Japanse bollenmixen zouden de meeste suikers bevatten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sytske Barkhuis

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jaap J. Schröder

natuurbescherming

Likes vandaag

Marcel Kuijpers

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag