Het is een bijna onuitputtelijke bron van gène en flauwe grapjes: flatulentie. Maar eigenlijk zouden we ons moeten generen over hoe weinig we eigenlijk weten over winden en hoe ze ontstaan. Dat zegt de Australische wetenschapper Peter Gibson.

"Wat ons lichaam via de achteruitgang verlaat, vertelt ons eigenlijk alleen maar iets over de laatste 20 centimeter van de darmen", zegt Gibson. Volgens een aantal experts is een wind een teken van een gezond darmbioom. Anderen denken dat winden moeten laten, of winden die anders ruiken dan anders, signalen zijn van darmaandoeningen of zelfs darmkanker. Zo kan teveel waterstof en methaan in een wind er op wijzen dat je moeite hebt met het verteren van koolhydraten. Teveel methaanvorming kan tot constipatie leiden. Teveel zwavelwaterstof (rotte eierlucht!) kan een indicatie zijn dat de darmwand beschadigd is.

Om meer inzicht te krijgen in het hele proces van gasvorming in het spijsverteringskanaal ontwikkelde Gibson een high-tech capsule die, eenmaal ingeslikt, het hele traject door het maag-darmstelsel aflegt en onderweg meetgegevens - temperatuur, zuurgraad, gasontwikkeling - doorspeelt.

De eerste proeven (bij varkens) zijn goed verlopen. Gibson hoopt binnen een paar maanden aan trials met mensen te kunnen beginnen. Uiteindelijk wil hij een 'windjes-bibliotheek' samenstellen, waarin informatie over flatulentie gekoppeld kan worden aan leefstijlen, ziektes en effectiviteit van behandelingen.
Upworthy - A scientist figured out how to get data from farts, and it could save lives.
Reageer
  • Deel
Druk af