Welke voedingshype van 2018 was de grootste bullshit?

We hebben heel wat hypes voorbij zien komen: Pioppi, Low-Carb-High-Fat, keto, cannabis, personalised nutrition, om er maar een paar te noemen. Wat was de grootste pseudowetenschappelijke gezondheidshype van 2018? Lees het openingsartikel › De Kwestie verzamelt meningen, feiten, achtergronden en nieuws over één vraag. Doel: het antwoord.
293Reacties
#293
De opmerking van Hanno Pijl op het laatst vind ik persoonlijk moeite waard om verder uit te discussiëren en meer onder de aandacht te brengen. Hij refereert naar de rol van vasten op het verschijnsel autofagie. De (veronderstelde)...
#292
Ik heb nog even op Lindanieuws gekeken, maar zo te zien is het bij 1 bericht gebleven. Is er verder nog iets gaande op het gebied van TRF? Het is mij namelijk nog niet opgevallen.
#291
#15 Wicher, Jij ook bedankt voor je reactie. Wanneer iets wel of niet een hype genoemd kan worden zou ik ook niet weten. Voor een aantal dingen geldt dat die tijdelijk heel veel aandacht krijgen. Ik zie in mijn omgeving weinig...
#290
#16 Cécile, Oké; nu snap ik het. Dank voor de uitleg.
#289
#11 In deze kwestie (voedingshypes ja/nee) merk ik op dat Hanno Pijl intermitterend vasten geen hype noemt - als weerlegging van de sociale media-roeptoeterij over BN-er Koblenko - maar een leefstijl. En dat brokje info draag ik ook bij...
#288
Sytske bedankt voor je reactie. ik heb geen oordeel over de voedingshypes van 2018. Wat is eigenlijk een hype en wie bepaald dat? Ik heb wel een oordeel over de kwaliteit van het onderzoek, dat was 25 jaar lang mijn belangrijkste...
#287
#12 Wicher, Op zich een interessant verhaal, maar in hoeverre een voedingshype van 2018? En het light maken van Blue Band door vet te vervangen door water is (of was) toch niet DE standaard voor light producten? Ik heb zelf een tijdlang...
#286
#11 Cécile, Even voor de (= mijn) duidelijkheid: het bericht staat in 2 topics. In "welk topic" wil je het dan "waarover" hebben?
#285
Sytske, wij hebben in aanloop naar de introductie van de zgn "light" producten op het Unilever Research Laboratorium in Vlaardingen een test gedaan. Aan deze test namen 60 medewerkers deel en de test duurde 4 maanden. Iedereen werd...
#284
#10 , Sytske, om precies te zijn zegt Hanno Pijl dit: "Mensen die gezond zijn kunnen in principe morgen beginnen met Time Restricted Feeding, maar voor anderen met een ziekte geldt dat niet. [..] Ik denk dat veel patiënten, denk aan mensen...
#283
Oké. Ik vind het ook geen bullshit, maar wat ik een vreemde conclusie vind is dat Hanno Pijl zou zeggen dat hij het iedereen aanraadt. Want hij stelt juist (in Lindanieuws) >> Mits ze gezond zijn en hun eetperioden vullen met gezond...
#282
Om het er over te kunnen hebben, Sytske. Er zijn vele meningen. Vooral hier.
#281
ppps mijn kids zijn - door mijn voedingskundige, soepele, 'educatie'- allen enorm creatief bezig met gevarieerde en supergezonde - en vooral ook lekkere - voeding. Ieder op zijn/ haar eigen manier (idealen - zoals vegetarisch), maar wel...
#280
#7 Cécile, Als het geen bullshit is waarom plaats je dat bericht dan hier?
#279
#19 Frank, Op die manier ben ik simpelweg niet bezig. Wat ik een keertje doe is iemand aangeven dat er tussen wit en zwart diverse tinten grijs zitten. Net zoals jij al aangaf dat er tussen witte en volkoren macaroni ook Honig vezelrijk...
#278
pps ook een extra suikertax op fris is zo een voorbeeld van (selectief) dwingend bezig zijn. Terwijl de echte oorzaken niet aangepakt worden.
#277
ps: om je vragen te beantwoorden: op beiden luidt het antwoord nee. Dat is niet de manier. Ik heb mijn kids wel geleerd wat echt lekker genieten is. Die laten de chips en cola (grotendeels) links liggen omdat ze andere ervaringen hebben -...
#276
Sytske Barkhuis : de (slechte) voorbeelden waarmee je komt missen het punt wel. Ik kwam - zeer uitgebreid - met andere zaken die echt fundamentele verandering kunnen brengen in onze 'gezondheidscrisis'... op macroniveau, maar ook op...
#275
Nee Theo, als vermeend symbool van het goede. Zo kun je het ook zien, als je een andere bril opzet.
#274
Verzadigd Vet is het onderwerp en als symbool van de ‘slechtheid’ zien we een frituurmand met bitterballen. Sinds al lang geleden worden die juist overwegend in ‘gezonde’ plantaardige olie verhit.
#273
Geen bullshit: Time Restricted Feeding. Dat zegt Hanno Pijl, voorvechter van leefstijlgeneeskunde, ronduit op Lindanieuws. Doordat we de hele dag door eten ('grazen') bieden we onze cellen een overdaad aan brand- en bouwstoffen aan. Dus...
#272
Op Lindanieuws gaat het ineens over intermitterend vasten, ofwel Time Restricted Feeding. Omdat Victoria Koblenko er 20 kilo mee afviel. Internist en hoogleraar diabetologie Hanno Pijl, aanjager van de leefstijlgeneeskunde, heeft een...
#271
#15 Frank, Ik mis het punt van de echte omslag niet, maar op dat niveau houd ik me niet bezig. En ik heb daar ook helemaal geen behoefte aan. Ga je ook zo "opvoedend" te werk als er iemand voor of achter je in de rij staat bij de kassa met...
#270
ps Mijn kids vonden de natuurlijke Turkse appelthee ook een verslavende topper (mede als meegenomen ijsthee)... maar de voorkeur ging toch uit naar Marokkaanse mint... beiden meer dan goede Chinese groene thee (zonder en met...
#269
Folkert wat is daar mis mee? Je hoort het goed wij zijn in de productie van voedsel uitgegaan sinds 2000 van het natuurlijk denken. Nu zien we aantoonbaar meer voedingstoffen in ons geteeld voedsel. Denk je niet dat zulk voedsel impact...
#268
Dick Veerman als allerlei standaard - twijfelachtige - Unilever e.d. producten het Nationale Ontbijt sieren ipv dat Jamie Oliver dat in alle heerlijkheid en creativiteit organiseert constateer ik dat er iets mis is in het denken. "Scholen...
#267
Hoor ik nou bij van Woerkom altijd vaag wat antroposofische geluiden ? Of ligt dat aan mijn gehoor ?
#266
Frank Eric van der Meer. Het verhaal van Maarten lijkt sterk op een hoofdstuk uit ons boek. Wij stellen een gezonde bodem is gelijk een gezonde leefomgeving, naast gezond voedsel. Als je die zaken begrijpt is het aanpassen van je live...
#265
Het enige dat je mensen kunt leren is hoe om te gaan met de verleidingen. Iemand die wil stoppen met het kopen, of eten, van xxx zal tegen zichzelf 'nee' moeten leren zeggen. Diverse mensen hebben vanwege andere huisgenoten producten in...
#264
Frank, je kunt overal complotten zien. Je kunt ook dit bedenken: het is alweer een nieuwe taak en de school moet al zoveel. Dat heeft hier overigens - ik weet niet meer waar - juist Jaap Seidell als verklaring gegeven. Je kunt beter wat...
#263
ps een zijdelingse gedachte die bij me opkomt: houden bepaalde gevestigde belangen (bijv. vanuit bedrijfsleven, onderwijs) de introductie van voedingsleer op scholen tegen? Trek er vanavond maar een pot kant en klaar zelfgemaakt zwarte...
#262
#10 Frank, Wat ik probeerde aan te geven: ik ben geen voedingsdeskundige en beperk me bewust tot mini adviesjes. Vandaar dat ik aangeef dat als iemand gebrek aan tijd gebruikt als argument OF smoesje hij/zij óók kan kiezen voor...
#261
Sytske Barkhuis : Ik kan er geen kritiek op hebben dat mensen in hun persoonlijke situatie de meest gezonde keuze proberen te bereiken (zoals ik al aangaf met het voorbeeld van mijn moeder). Of een snelle lekkere pasta met kant en klare...
#260
Arnold van Woerkom , wat is jouw reactie op #11? Kiss the ground.
#259
Gezondheid is naar mijn mening gebaseerd op 5 fundamenten: 1. Lucht 2. Water 3. Voeding 4. Beweging 5. Positieve levenshouding Het is dus niet een kwestie van één ding maar van een heel pallet. Toch denk ik dat met voeding de grootste...
#258
#7 Frank, Ik gebruik zo’n voorbeeld als iemand die graag gezonder wil eten en daar ook mee bezig is mij gaat vertellen dat er vanwege snel + gemakkelijk (weer) gekozen is voor een afhaal- of bezorgmaaltijd. Dit omdat snel + gemakkelijk...
#257
ps als je de optimale smaakbeleving/ culinaire kennis wil bereiken zal je daar vaak tijd in moeten steken... maar die betaalt zich uit in de vorm van levensgenot. Dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te zijn (sta 10 min eerder op voor een...
#256
Sytske: voorgesneden kipfilet is 35-40% duurder dan hele. Scheelt je al snel 2 euro. Idem vaak voor voorgesneden groenten/sla. Het snijden van een halve krop sla kost je 30 sec. Kipfilet net zo. Afspoelen en in de centrifuge 1 min. Voor 40...
#255
Ja Sytske, totale leefstijl daar gaat het om. Dat dacht ik ook met het schrijven en uitgeven (KNNV) van de handleiding “Eten zonder zorgen”. Een complete handleiding voor een gezonde leefstijl met praktische recepten, oefeningen en...
#254
Ik vind dat de conclusies van het Cochrane Institute, gepubliceerd op 18 juli en een herziene versie op 30 november gerekend kan worden tot het slechtste wetenschappelijke artikel dat in 2018 is gepubliceerd. Samenvatting Cochrane...
#253
Frits Muskiet vroeg me zijn reactie te plaatsen: Een misverstand. Het stuk was bedoeld als reactie op Kohler's artikel in NRC met de titel: "Pas op voor verzadigd vet in het Pioppi-dieet". Het geeft dus weer de mening van Kohler; niet de...
#252
'Pas op voor verzadigd vet in het Pioppi-dieet', is de kop boven het artikel van Wim Köhler in het NRC van 14 december. Bovenstaand stuk is een ingezonden brief. Het is niet ongebruikelijk om reacties onder de oorspronkelijke kop weg te...
#251
#5 Frank, >> alles wat je al snel extra betaalt heb je werktijd in moeten steken << Daar is het vroeger toen toch ook mee begonnen? Ik ken diverse mensen die wel voorgesneden groenten kopen + daar ook extra voor betalen als ze...
#250
ps ook in de Mediterranee is obesitas een groot probleem geworden. De laatste decennia heeft daar in veel gebieden een omslag plaatsgevonden naar de fast food hp cultuur en is obesitas en aanverwanten ook daar een groot probleem geworden...
#249
Als we over duurzaamheid beginnen valt er véél meer te zeggen (zoals over het GM gevoerd ei versus het Kipsterei… of ham met margarine vs humus met rucola en olijven - daarbij een wereld van verschil voor een gezonde dagstart). Veel...
#248
De enige echte Bullshit 2018 komt uit Groningen. Gemaakt door kunstenaar Rob Mulder.
#247
Dick #5, ik ga bijna denken dat die originele titel als quote van het NRC stuk bedoeld was. Ik hoop dat Frits het hier zelf nog wilt komen toelichten.
#246
Het Voedingscentrum wordt ook leefstijlcoach. "Het Voedingscentrum gaat nu een campagne voeren om mensen te leren dat je niet je hele levenswijze hoeft om te gooien, maar dat je met kleine stapjes al heel veel kunt bereiken," zegt zegt...
#245
Ik ben het vooral eens met >> Wanneer houden we nu eens op met dat 'stofjes denken' en kijken we weer naar de totale voeding, en bij voorkeur de totale leefstijl? << Dat is dus ook wat me opvalt bij het Pioppi-dieet, want de...
#244
#3 Cécile, Ik vermoedde al dat dit eerder was. Maar hier lopen we vooral achter en zijn de mensen blijkbaar wat nuchterder (of eigenwijzer).
#243
#2, de tekst zoals Muskiet en Schaafsma die aanleverden had als titel 'Pas op voor verzadigd vet in het Pioppi-dieet'. Die zin namen we om de tekst in te leiden. Van de slotzin maakten we de titel. Want, inderdaad, het draait in het stuk...
#242
#1 Dat was - in 2016 - Rens Kroes. Er zijn ongetwijfeld nog altijd velen die haar voorbeeld graag volgen.
#241
Alle quick fix is onzin. Lange termijn gedragsveranderingen is het enige dat helpt. En dan maakt het soort dieet, als het niet teveel is, niet veel uit. Kies wat het makkelijkste is vol te houden. Qua smaak, bereidingstijd, simpele inkoop...
#240
In hoeverre luisteren mensen nog naar wat het Voedingscentrum zegt of schrijft? Van hun campagnes merk ik namelijk bitter weinig, want daar lees ik hier vooral op Foodlog over. Voor de rest hoor/zie ik ze soms ergens iets zeggen over een...
#239
Waar zit je verwarring Wim? Ik heb een vermoeden en zal proberen te verwoorden waar het zit. De heren waarschuwen niet voor verzadigd vet, want daar zijn ze niet bang voor als het om werkelijk gezonde mensen gaat. Ze waarschuwen wél in...
#238
#1 bravo! Ik lees het artikel maar ik vind het een beetje verwarrend.
#237
‘Nederland laat je niet gek maken.’ ‘Wat moet je nog geloven?’ In het geval van VV en eieren Katan dus niet!
#236
In het stuk staat: "Deze 'insuline resistente' mensen moeten inderdaad niet veel verzadigd vet eten." Dit is kennelijk ook de aanleiding voor tekst bij dit stuk op de hoofdpagina (inmiddels gewijzigd). Het lijkt me dat deze uitspraak...
#235
Was er ook niet iemand van wie je klei moest gaan eten?
#234
Ik heb zelf twee ervaringen met het gebruik van verzadigd vet. 1. In de tijd dat ik één van de sectieleiders op het Unilever Research Laboratorium was, heb ik de hele toestand van de overstap van de partiële harding naar de nieuwe...
#233
#47 Zeer serieus wel na nog een tweede studie Folkert.
#232
Zo is het met al die gebieden waar verhoudingsgewijs veel mensen gezond ouder worden. Ze leven meestal heel relaxed en koken met verse ingrediënten. En wat zie je vervolgens gebeuren? Iemand benoemt 'iets' tot superfood, de...
#231
Dank je wel voor je reactie Wicher. Ja, olijfolie, dat blijft lastig. Er wordt van alles gemengd, incl. oude zooi, de squaleen wordt gestolen, vervuiling met koolwaterstoffen. Goede product informatie is moeilijk te vinden, kies dan maar...
#230
Wat ik mis in deze hele discussie, is dat er al bergen bewijs voorhanden zijn van de werking van cannabis voor een hele rij verschillende ziektes. In Israel boekt Prof. Raphael Mechoulam sinds vele decennia fantastische resultaten met het...
#229
Arjan (#18), dat "cannabis iets doet bij kanker" is inmiddels zelfs schoorvoetend door Amerikaanse regeringsinstanties toegegeven. Maar: niet elk type cannabis doet iets bij ieder type kanker. Als het aan de farmaceutische industrie ligt,...
#228
"Het Roseto-effect is het fenomeen waarmee een hechte gemeenschap een verminderde hartaandoening ervaart. Het effect is genoemd naar Roseto, Pennsylvania . Het Roseto-effect werd voor het eerst opgemerkt in 1961 toen de plaatselijke...
#227
Gert #45 , mijn kennis/ervaring, ik ben een voormalig sectie leider R&D van het Unilever Research Laboratorium in Vlaardingen, is dat je helemaal goed bezig bent. Echter ik zal je nog een aantal tips geven. Dat verzadigd vet mogelijk niet...
#226
Hoog dit of laag dat, daar ben ik niet zo mee bezig Sytske. Geen suiker, geen meel en dan gaat het verder vanzelf tegenwoordig. In het begin was het even zoeken. Ik denk als je uitgaat van calorieën, vet inderdaad de meeste calorieën...
#225
#42, mooi. Niet helemaal hetzelfde maar komt globaal wel overeen met mijn voeding. Mooie bloedwaarden ook. N=1 wellicht, maar wel bemoedigend :-)
#224
#40 Gert, Dat je tevreden bent dat snap ik. Is jouw voeding laag in koolhydraten, maar zowel hoog in eiwitten als in vet?
#223
Zo goed als elke dag vis, verder eieren, groenten, vlees, elke week lever; roomboter, veel olijfolie, bakken in rundervet of kokosvet; Turkse joghurt; fruit, als het niet te zoet is, rode bessen zijn favoriet; snoepen van kaas en noten en...
#222
Waar bestaat jouw voeding dan globaal uit?
#221
#39 De meetresultaten lijken in lijn met die van 2 jaar eerder: totaal = 5,4 ; LDL=3,2 ; HDL= 1,55 ; Trigl.= 0,8 ; Ratio= 3,48 . Geen aanpassingen gedaan, die had ik vóór die tijd al gedaan. Helaas geen "nul meting". Al met al kan ik...
#220
#38 Gert, Aangezien ik ook nieuwsgierig ben, of (schrijf/zeg ik liever) belangstellend: In hoeverre zijn deze waarden beter/slechter dan bij welke vorige meting? Heb je nav de vorige meting ook aanpassingen gedaan? En zo ja: hebben die...
#219
Nieuwsgierig als ik ben, laat ik af en toe mijn bloed testen. Zo ook op de vetten in het bloed: Totaal cholesterol: 5,4 (Hartstichting: lager dan 5,0 is wenselijk; American Hart Association: deze waarde is "borderline" hoog). LDL: 3,5...
#218
Wat ik niet begrijp is dat er helemaal geen verschil wordt gemaakt tussen CBD- en THC-olie. Bijvoorbeeld: CBD werkt zeker tegen epilepsie (overigens ook bij bv honden), THC-olie niet. THC-olie werkt bij talloze mensen werkt bijvoorbeeld...
#217
Huisartsen gebruiken de volgende risicotabel. Daarbij kijken ze naar de ratio totaal cholesterol/HDL uitgezet naar bloeddruk, leeftijd, roker/niet roker en geslacht. In de engelstalige literatuur kom ik nu vaker tegen dat TG/HDL ratio een...
#216
Niet in zijn algemeenheid Enno. Zeker niet. Maar cannabis ís al lang op markt. Vandaar. Het medicinale gebruik ervan neemt een hoge vlucht. Ook onder kankerpatiënten. Postmarketing onderzoek kan relatief snel en goedkoop uitwijzen of...
#215
#35 Hans, Dat snap ik, maar het is binnen de medische wereld nog steeds gebruikelijk om mede op basis van bloeduitslagen uitspraken te doen.
#214
#16 Arjan, waarom heeft de patient meer aan post-marketing onderzoek dan aan RCT's? Het betekent dat de werkzaamheid en veiligheid van behandelingen wordt vastgesteld nadat ze op de markt zijn gebracht. Wat is het voordeel voor de patient?
#213
#34 : dat klopt. Iets technischer: de onder- en bovengrens komen overeen met respectievelijk het 2,5%- en het 97,5%-percentiel van de normaalverdeling die ontstaat uit alle metingen binnen de onderzochte populatie. Hoe representatief die...
#212
Ook werkzame bestanddelen van cannabis zijn in 2011 gepatenteerd. Een spray met de naam Sativex. Lijkt geen blockbuster te zijn geworden, ondanks de overeenkomst met Bayer. En het weerhoudt het Nederlandse Bedrocan er ook niet van...
#211
Dennis, arginine mag natuurlijk gewoon verkocht worden, maar als een ziekenhuis of een concurrent het gaat gebruiken in infuusvloeistoffen, maken deze zich in principe schuldig aan inbreuk op het patent, en kunnen daarvoor aangeklaagd...
#210
Enno, volgens Ben Goldrace, Peter Gotzsche, Joop Bouma en Dick Bijl is dat fase 4 onderzoek een wassen neus. Precies om de redenen die je in #8 zelf beschrijft: "waarom zou de industrie voordeel hebben van de verplichting om de...
#209
Enno, toch eerst nog even een vraag: hoe moet ik mij dat voorstellen bij L-arginine? Mag ik dat niet meer gebruiken, dan wel verkopen voor die toepassing? Is dat wel eens voor de rechter gebracht? Een aminozuur zoals L-arginine is immers...
#208
Dennis, Een plant patenteren is technisch nogal lastig, maar een nieuwe toepassing van een al bestaand molecuul of geneesmiddel is zeker patenteerbaar. Er rust bijvoorbeeld een patent op het gebruik van het aminozuur L-arginine voor...
#207
#33 Huib, Op de site van NVKC (Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde) staat: >> Dit interval is zo gekozen dat 95% van de onderzochte gezonde mensen de uitslag binnen de grenzen blijft van die test....
#206
Enno, een plantje valt niet te patenteren. Hetzelfde geldt voor vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren, etc. Gelukkig maar, want anders zou het in mijn beleving wel heel eng worden in deze wereld. Het punt is dus omgekeerd: als je iets...
#205
#7 Arjan, Een fase 4 studie, waarin bijwerkingen op de lange termijn onderzocht worden, is een standaard onderdeel van medicijnonderzoek.
#204
Sytske #32, je stelt exact de juiste vraag. Wat betekenen die metingen? Waarop zijn die afkappunten gebaseerd? Voor jou of iemand anders? Hoe deugdelijk is dat onderzoek, zijn de aanbevelingen etc. Dat is waar de hele discussie over gaat....
#203
#30 Huib, Als ik stel: je laat je cholesterol meten en alle waarden blijken prima in orde dan is er toch niets aan de hand? Ik kreeg een print mee van de huisarts met daarop: Cholesterol; Triglyceriden; HDL-cholesterol; LDL-cholesterol;...
#202
Cannabidiol (CBD), het non-psychoactieve stofje in cannabis, zou glaucoom mogelijk verergeren door de oogdruk te verhogen. Dat terwijl cannabis zou moeten helpen om de oogdruk te verlagen. Tot die onverwachte conclusie kwamen onderzoekers...
#201
Die strips gebruik ik niet. Maar ik kan onder andere aan mijn urine merken dat ik in ketose ben, het krijgt een wat kenmerkende geur. Stephen Phinney zegt ook dat 50 gram voor de meeste mensen de grens is waarbij ze in ketose komen, maar...
#200
Phijne discussie, Stefan en Carlo. Maar wel aan dezelfde kant van de controverse. Is er niet iemand die de 'conventional wisdom' wil verdedigen? Al dat deugdelijke onderzoek dat laat zien dat VV idd LDL verhoogt en geassocieerd is met...
#199
#21 Stefan, Onder extreem, en ook ketogeen, versta ik inderdaad iets anders. Bij strikt koolhydraatarm (ketogeen) aan 20-25 gram koolhydraten, iets dat ik dan als extreem betitel. Dat er strips te koop zijn om te meten of je in ketose bent...
#198
#1 Dennis, waarom zou de industrie voordeel hebben van de verplichting om de werkzaamheid/veiligheid van medicijnen in grote patienten groepen te testen? De kosten zijn enorm, de kans is niet ondenkbeeldig dat het kandidaat-medicijn...
#197
#27 Ook goede morgen! :) 1) Uit het onderzoek blijkt dat er geen bewijs is dat verzadigd vet van invloed is op CHD. Dat is het resultaat van het onderzoek. Geen verschil tussen mensen die veel of weinig verzadigd vet aten. Het risico bleef...
#196
#23 Goedemorgen Carlo, 1) Ik heb wel graag dat je mijn woorden goed interpreteert. Het artikel waarbij/waarover we reageren stelt dat verzadigd vet ongezond is. Vervolgens haal ik het onderzoek Sara-Tarino aan wat stelt dat het niet...
#195
Carlo #19, Veel tumoren hebben een hoge dichtheid van bloedvaten. Zijn bloedvaten daarmee ziekmakend? Nee, bloedvaten zijn gewoon onderdelen van de normale fysiologie, net als vet. Als er dingen scheef lopen tijdens ziekte, raken allerlei...
#194
#20 Mooi hoe taal kan werken. Soms..., net als een beetje olie op het vuur. pun intended ;-)
#193
#22 Chronische lage graad ontstekingen is ook interessant. Gelinkt aan o.a. verminder productie van beta cellen, hart- en vaatziekten, chronische nieraandoeningen en insuline resistentie. Wat is gelinkt aan die chronische lage graad...
#192
#21 Dag Stefan, 1) Lekker selectief aan het quoten? Er staat dus letterlijk: "Een meta-analyse van prospectieve epidemiologische studies toonde aan dat er geen significant bewijs is om te concluderen dat verzadigd vet in de voeding...
#191
#19 De vraag is niet aan mij, maar ik wil hier wel graag op antwoorden. Hoge koolhydraat inname zorgt voor een verhoogd insuline niveau, wat de oxidatie van vetten voorkomt (verbranden als energie), maar er voor zorgt dat ze worden...
#190
#9 Sytske, Tja, ik begon zelf met het woord, maar eigenlijk vraag ik me af of "extreem" wel het juiste woord is. Er zijn hele volksstammen die niet zo eten als wij. Dus wat is dan extreem? Maar goed, ik snap dat het eetpatroon wat ik nu...
#189
Ik sprak over het onderwerp - ik meen naar aanleiding van dit onderzoek - met de Wageningse hoogleraar voedingsleer edith feskens (epidemioloog). Het is alweer een tijdje geleden. We troffen elkaar op straat in Utrecht. Dennis vroeg...
#188
#17 hoe kijk jij dan aan tegen een lichaam dat iets meer verzadigd vet aanmaakt (denk overgewicht) of zelf nog wat meer (denk obesitas). Of te weinig (denk anorexia). Dan is het misschien geen foutje van de natuur, maar daar kan iemand wel...
#187
#16 "dezelfde vragenriedel"? Ik hoor maar weinig mensen deze vragen stellen, laat staan ze beantwoorden. Ik sluit me verder graag aan bij je zin: alles met mate en in balans. Soms wat meer ook ;-), kan ik me in de praktijk ook in vinden....
#186
Theo, gezond verstand lijkt mij een uitstekend startpunt. Epistemologisch is dat ook de meest logische basis waarop we onze (fundamenteel onbewijsbare) vooronderstellingen kunnen baseren. Dat is dan ook mijn persoonlijke uitgangspunt bij...
#185
#12 Ik ben langzamerhand doodmoe van altijd dezelfde vragenriedel en hou het maar op gezond verstand is de beste leermeester. Cholesterolgevaar is een lucratief bedenksel. Alles met mate en in balans en soms wat meer. 1:1 daar doen we het...
#184
Op Twitter reageerde Martijn Katan op Köhler's stuk door deze conclusie van hem te citeren: "Wie de publicaties in de wetenschappelijke literatuur vergelijkt met de Pioppimethode ziet dat de auteurs [van Pioppi] meeliften op een stroom van...
#183
Stefan #5, dank voor je uitgebreide antwoord!
#182
Köhler is jaren geleden voor ons al door de mand gevallen. Dochter arts-onderzoeker wees hem op pertinente fouten. Ze kreeg een lulkoek antwoord - zo van: even afserveren - en ze weerlegde zijn woorden door te refereren aan relevant en...
#181
#10 Dag Theo, Wat me allereerst opvalt is dat de vragen ontweken worden :-). Ik ben toch wel benieuwd naar de antwoorden. Verzadigd vet is niet schadelijk. Boter is niet ongezond. Vlees is niet slecht. Te veel verzadigd vet is...
#180
#8 Hi Stefan, 1) Je schrijft: "Het klopt dat meervoudig onverzadigde vetten essentieel zijn, alleen heb je daar op zich niet zoveel van nodig". Wat is niet veel? En wat is te veel? En nuttigen we er in NL dan te veel van of te weinig van...
#179
#6 Zelf bereid volwaardig voedsel. Met roomboter, rund- en varkensvet, niet gepasteuriseerde volvette boerenkaas, volle rauwe melk en -room en vette jus in het eten opdat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Alles barstend van de...
#178
#8 Stefan, Met je laatste alinea (Men denkt...) ben ik het volledig eens. Voor de meeste mensen (de groep die wel overgewicht heeft, maar geen obesitas) is zo extreem ook absoluut niet nodig. Ik lees her en der dat je zo extreem (ketogeen...
#177
Goede vragen. Ik weet ook zeker niet alles, maar wat ik wel weet(denk te weten :D): 1) Als je zoals ik je koolhydraatinname wilt beperken (feitelijk om je (gemiddelde) insulineniveau te verlagen) zul je je energie toch ergens anders uit...
#176
#5 Stefan, Je schrijf dat je je ontzettend goed voelt op een ketogeen dieet ((vrijwel) geen koolhydraten en veel vet). Alleen stoppen met de slechte(re) koolhydraten was misschien al wel voldoende geweest om je ontzettend goed te voelen....
#175
Wat ik me tijdens dit soort discussie altijd afvraag is: 1) Waarom moet ik meer gaat eten van verzadigd vet, terwijl het geen essentieel vetzuur is (in tegenstelling tot de onverzadigde vetzuren)? 2) Als de bovengrens niet 10 En% moet...
#174
Dick Veerman Zeker wel, maar dan wordt het wel een stukje proza :) Er worden inderdaad ontzettend veel tegenstrijdige beweringen gedaan in de wereld van de voeding en dat maakt het erg lastig om een goede mening te vormen. Ik ben...
#173
Het grote probleem, Dick Veerman, en imho dé reden van deze eeuwigdurende discussie, is dat goed onderzoek naar de effecten van voeding op de gezondheid zo verdraaid moeilijk uitvoerbaar is. Aan welke eisen zou goed onderzoek namelijk...
#172
In plaats van rct's #1, is het met het oog op de snelheid én de veiligheid wellicht nuttiger om de energie meteen te richtten op post marketing onderzoek (fase 4)? Juist het soort onderzoek waar de industrie het massaal laat afweten.
#171
Welnee, geen complot. Maar laten wel kijken waar de belangen liggen en of wij - als maatschappij - daar echt wat aan hebben. Bij cannabis is dat een extra interessante kijk, want er wordt ook daar geld geroken. Het is opvallend hoe landen...
#170
Eens; het is iets dat hoort bij het expert-discours dat leidend is geworden boven praktische kennis. Maar dan hebben we wel van tafel dat er een farma-complot tegen cannabis zou zijn.
#169
Dick, we zijn het met z'n allen, niet alleen 'de wetenschap' en 'de krant'. Het denken in termen van 'bewezen' en dat ophangen aan (de op het eerste gezicht strakke logica van) placebo gecontroleerd onderzoek zit in alle haarvaten van onze...
#168
Stefan, dank voor je link. Kun je uitleggen waarom je het goed vindt? Er wordt immers zoveel beweerd. Zelf vind ik al jaren helemaal niets meer. Ik wil alleen nog weten wat mensen overtuigt.
#167
Teleurstellend dat dit soort artikelen nog altijd de krant halen. Keer op keer is al aangetoond dat er geen enkel verband bestaat tussen verzadigd vet inname uit voedsel en verzadigd vet in de bloedbaan. Dit artikel legt het goed uit.
#166
Wat een ouderwetse man die Köhler. Gevaarlijk ook. De geschiedenis van ons dieet laat toch zien dat een ‘hoog’ cholesterolniveau, maar ook ‘slecht’ cholesterol nooit een probleem voor de gezondheid is geweest? De meeste cholesterol...
#165
Dennis heeft gelijk. Cannabis heeft al duizenden jaren wereldwijd een goede reputatie onder erkende medici, medicijnen op basis van cannabis zijn ook in Europa nog tot in de 50'er jaren verkocht. Maar nu, nadat het de grote industrieën...
#164
Dennis, is het de farma-wereld die de rest in het ootje neemt, of speelt het ootje waarin wetenschap en krant denken farma in de kaart en houdt farma wijselijk zijn mond? Ik denk het tweede, zonder de toevoeging van dat wijselijke zwijgen.
#163
Het is goed om te beseffen dat het RCT-paradigma (het idee dat er dubbelblind placebo gecontroleerde onderzoeken nodig zijn om aan te tonen dat een behandeling werkt) een onverwachte, maar uiterst serieuze bijwerking heeft. Dergelijke...
#162
Jan Peter van Doorn Scherpe, treffende, woordspeling. Significanter (N=2) : mijn schoonzus en haar man zijn overgeschakeld op 100% veganistisch (met kennis van zaken, ze zijn beiden werkzaam in de gezondheidszorg). Ze zijn hun buikjes...
#161
HaHaHaHaHarvard
#160
Ook Juglen Zwaan bespreekt dit onderzoek. Onder de titel 'Lage koolhydraatinname verhoogt metabolisme': "Zou het dan nu echt bewezen zijn dat niet elke calorie gelijk is en dat ook de bron van de calorie een rol speelt bij hoeveelheid...
#159
Veronica Kouwenhoven 1 #8 Ik geef eerlijk toe, ik heb de studie slechts vluchtig gelezen. Je oorspronkelijke klacht was; 164 is te weinig, en ik denk nog steeds dat 164 of 120 genoeg is voor een valide conclusie. Je opmerking over...
#158
Martijn #6. Heb je ook echt de studie gelezen? Ik wel namelijk. Uiteindelijk bleven er maar 120 participanten over, die zijn meegenomen in de resultaten. Bij twee groepen minder dan 40, bij een 43. Hoe minder participanten, hoe meer kans...
#157
Dat alles kan je er beter vanaf halen.
#156
Ik vin de klachten over 'te klein' geen hout snijden; 164 is een redelijk aantal, mits het effect groot genoeg is (de vuistregel is dat je grotere groepen nodig hebt naarmate het effect relatief kleiner is). De klacht over 'te klein'...
#155
#4 Jos, Als je alles met mate mag en de snelle koolhydraten uit je normale eetpatroon weert heb je dus ruimte voor af en toe een .. (<- vul zelf maar iets in).
#154
#3 'Alles met mate + wie de snelle koolhydraten en suiker van ultra processed food en frisdrank uit zijn dieet weet te weren, is toch al goed bezig.' Ook daar ben ik het mee eens. Echter wanneer je er chagrijnig van wordt is de kool al...
#153
#2 Veronica, Mee eens dat het onderzoek veel te klein was. Alles met mate + wie de snelle koolhydraten en suiker van ultra processed food en frisdrank uit zijn dieet weet te weren, is toch al goed bezig.
#152
Groot opgezet? 164 deelnemers in drie groepen; iets meer dan 50 per groep? Ik vind dat alleen al getalsmatig statistisch weinig relevant. Om nog maar te zwijgen van de andere bezwaren die in het artikel al werden genoemd. Ik vermoed dat...
#151
Speekselopwekkend tafereeltje al dat knasperige wittebrood. Dan maar dik.
#150
De lezers kunnen deze draad het beste vanaf #1 lezen. Het is een waardevolle discussie geworden. Pioppi versus het Voedingscentrum pruttelt maar door. Nu een ruime week na de 'burst' van het nieuws, staat er vandaag in de Volkskrant nog...
#149
ps voortzetting van deze (andere) lijn door mij is hier op FL.
#148
In Ghana dan Hendrik J. Kaput . En 10 bij tien kilometer is idd 100 vierkante kilometer ;) Bedrijfsvoering reëel. Een meer omvattende kritiek op wat jij beweert is hier te vinden.... door wetenschappers die weten waar ze het over hebben....
#147
Sahara onzin! Wetenschappelijk gezien is het zo: Het gaat niet om de energie maar om de exergie. Hoe groot is de exergie van al deze energie? Op de Sahara zal dit wel veel zijn bijvoorbeeld. Wil je de warmte daar benutten, dan is de exergie...
#146
ps als we een samenwerkingsverband met China zouden kunnen opzetten om het Sahara project gestalte te kunnen geven zou ik daar niets op tegen hebben. Alleen maar goed voor internationale samenwerking en kennisontwikkeling ipv polarisatie....
#145
Sorry Dick Veerman, moet de vraag van Joep toch beantwoorden: Uiteraard is dit transport meegenomen in de modellen. Die zware leidingen vragen veel investering. En uiteraard gaat over zo een lange afstand energie verloren (dat geldt ook...
#144
Lieve mensen, dit ging over het vermoorden van autoriteit op het gebied van voeding. Lezers raad ik aan vanaf #1 naar boven te lezen.
#143
Frank #75, hoe transporteer je de energie uit de Sahara over grote afstanden?
#142
@74 Verplicht van het gas af zou te verdedigen zijn als er stappen ondernomen zouden worden richting Sahara project... met vele tientallen (zelfs potentieel honderdtallen) TW opbrengsten.... want ons en (zeker ook) de industrie/ productie...
#141
Het Voedingscentrum kost de burger geld (belastingen). Maar hij kan de adviezen van dat bureau volstrekt negeren. De klimaat"consensus" wordt de burger opgelegd. De daarop gebaseerde maatregelen (zoals verplicht van het gas af) kan hij...
#140
Fundamentele juiste gedachten allemaal... maar om terug te komen bij de oorspronkelijke lijn zie ik de bovenstaande leading foto er uiterst smakelijk en gezond uitzien... al mis ik de groene kruiden ;) (in het MD had de bladpetercelie enzo...
#139
Wouter, grotendeels eens. Inderdaad is het in het geval van het klimaat wellicht het beste om te vertrouwen op het oordeel van IPCC, maar ik zou er grote voorstander van zijn om dat oordeel dan niet 'wetenschappelijk bewezen' te noemen. Als...
#138
Dennis, bij klimaat kunnen we voorlopig niet veel anders dan vertrouwen op het IPCC als jury. De meeste regeringen en veel burgers en bedrijven doen dat al - en terecht. Je hebt gelijk, als het niet blijkt te werken, zal het vertrouwen...
#137
Het verbaast mij niet dat de voedingsadviezen per land verschillen, en steeds meer stromingen kent, al dan niet door goeroes, wetenschappers of artsen gepromoot. Landelijke voedingscentrums willen graag dat iedereen hetzelfde is, hetzelfde...
#136
De filosofische discussie hier bereikt hoge niveaux van de juiste frictie. Onderwijl schreef diëtist-journalist-publicist Karine Hoenderdos (die samenwerkt met Hanno Pijl aan soortgelijke dieetboeken) nog eens een oordeel over de...
#135
Dat is het hele punt juist Wouter, de toepassing in GPS is een verweving van de relativiteitstheorie in een nieuw concept. Ohms wet wordt er ook in toegepast, en nog talloze andere wetenschappelijke concepten. 'Standing on the shoulders...
#134
Dennis, de relativiteitstheorie was al lang genesteld voordat de GPS werd uitgevonden. En voor klimaatwetenschappen is het IPCC min of meer zelf de jury. Wordt door de meeste regeringen als zodanig erkend en dat is op zichzelf al een...
#133
Wouter, je vraagt: "wie stelt vast dat er voldoende verwevenheid c.q. samenhang is?" Daar geldt m.i. simpelweg 'waar=wat werkt', en een wetenschappelijk concept dat telkens werkt, ook als het onderdeel wordt van een volgend concept en...
#132
Laten we dan zeggen dat in de natuurwetenschap, incl. klimaatwetenschap, metingen een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde zijn voor "waarheid". Maar dan, om even in jouw termen te blijven: wie stelt vast dat er voldoende...
#131
Wouter, we beginnen het eens te worden. Ik beweer overigens niet dat een meting an sich een indicatie is voor hoe 'waar' iets is. In tegendeel, ik ben het eens met wat je beschrijft, dat komt bijzonder dicht bij mijn stelling dat het de...
#130
Dennis #61 , ik ontwijk je vraag niet, maar maak alleen onderscheid tussen verschillende wetenschappen als het gaat om de waarde die we aan consensus mogen hechten. Je zegt "het is niet de consensus die de graadmeter is voor hoe 'waar'...
#129
Aanhakend bij de woorden van Martijn in #57: juist omdat er geen scheidsrechter in last resort meer is, zijn ze geheel en al moreel en persoonlijk verplicht om bij zichzelf te rade te gaan en duidelijk te maken dat ze een keuze maken en...
#128
Wouter, nou ontwijk je mijn vraag. Je liet al doorschemeren dat je je kon vinden in de kritiek op de consensus in de voedingsleer. Nou hoef je je van mij niet uit te spreken over of die consensus er al dan niet naast zit, maar het feit dát...
#127
Ik heb niet zo veel behoefte om me uit te spreken over waarheid, consensus, autoriteit etc. in de voedingssfeer. Mijn probleem zat in Dennis' generalisatie dat "consensus geen graadmeter is voor hoe 'waar' iets is." Dat kan het wel...
#126
De Pioppi-affaire in Nederland valt ook de Vlaamse Morgen (via Topics) op. Conclusie: - zo oud als Atkins, Dukan, Montignac en zo nieuw als Pascalle Naessens - schadelijk omdat we er essentiële voedingsstoffen door zouden missen en zeker...
#125
#54, ik las het stuk gisteren ook. Hoofdschuddend*. Zo ingewikkeld is waarheidstheorie nou ook weer niet. Er zijn drie uitgangsposities** (realisme, idealisme/nominalisme en pragmatisme/'agnosticisme') waar we al ruim 2.500 jaar in het...
#124
Dennis Zeilstra #56 Je vroeg: 'Maar wie bepaalt dan of die consensus houdbaar is? Niet de wetenschappers die met die consensus komen, die hebben immers ... consensus. Wie dan wel en wat bepaalt dat?' In abstracto kun je daar lang over...
#123
Wouter, In #51 mijn antwoord. Daar ook mijn vraag, die Dick in iets andere woorden herhaalt in #55: wel of niet uitgaan van de wetenschappelijke consensus bij beleid omtrent voeding? Daaraan gerelateerd de volgende vraag: je kan je vinden...
#122
Wouter, Dennis en ikzelf stelden los van elkaar de morele vraag: je moet kiezen. Dat is een heel relevante vraag, of je die nu toepast op klimaat of voeding. Laten we klimaat hier even vergeten. Hoe vind jij dat we om moeten gaan met...
#121
Voor de liefhebber: er staat een aardig stuk in de NRC over de waarheid ...volgens Baggini wordt er eerder te veel belang gehecht aan eenduidige waarheid dan te weinig....
#120
Dat deze draad over voeding gaat is me duidelijk. Maar Dennis generaliseerde zijn kritiek op de voedingswetenschappen (die ik goed kon volgen) naar de wetenschap in het algemeen. Dat vind ik onhoudbaar als het gaat om bijvoorbeeld...
#119
#50, maar deze lijn gaat over voeding ;-) Overigens: als inmiddels alleen al in Nederland - dat nog meevalt - de helft van de bevolking te zwaar is en de grafiekjes schitterend omhoog wijzen (zie dit voorbeeld uit de VS) is die...
#118
Wouter, Je laatste zin: "Waar moet de politiek deze aannames anders op baseren dan op wetenschappelijk consensus?" verraadt hoezeer wetenschap in onze maatschappij gezien wordt als het laatste woord. Beleid kan ook gebaseerd worden op...
#117
Zucht.... Ik had in #37 al gezegd dat ik het op het terrein van voedingswetenschap en -adviezen Dennis's betoog goed kan volgen. Mijn #47 ging louter over klimaatwetenschap, die een veel grotere voorspellende waarde heeft. Ik hoop nog op...
#116
Wouter, het probleem is nu juist dat er geen consensus is, cq. die zojuist finaal is opgeblazen omdat respectabele artsen die het beste met mensen voor hebben een andere consensus hanteren dan de - vanaf dat moment 'zogenaamde' -...
#115
P.J. de Kuijer #46 Je schrijft: 'De wijze waarop ze [Voedingscentrum] dit doen is schoolmeesterachtig, alsof zij de kennis en wetenschappelijke consensus in pacht hebben.' Maar dat is ook het hele punt. het Voedingscentrum heeft de...
#114
Dennis #43, je antwoord op mijn vraag naar de wetenschappelijke basis van klimaatbeleid overtuigt me niet. Je schrijft: "Als het resultaat van een interventie niet gemeten kan worden, dan valt het buiten het domein van de wetenschap....
#113
"Nee, het is nog steeds niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan ‘gewoon voedsel’," luidt de laatste zin van de Volkskrant-rubriek Klopt dit wel.
#112
Een hele mooie discussie tot nog toe, maar ik wil toch even terug naar het Voedingscentrum. Naar mijn mening declasseert het Voedselcentrum zichzelf door de goede initiatieven in de maatschappij niet te honoreren, maar juist te...
#111
Nee hoor, Olde, het Voedingscentrum is 100% (vaste Commissie Voeding van de) Gezondheidsraad. Daar hoef je echt niet aan te twijfelen.
#110
Voedingscentrum is toch 100% Unilever? Tsja, Unilever verkoopt koolhydraten. Afgeroomd kalkwater enz. Met de nepboter zijn ze ook al gestopt.
#109
Dick, Beleid is technisch gezien goed te noemen als het bereikt wat de bedoeling was, kortom: als het werkt. Dat betekent overigens niet dat het ethisch ook goed is. Die verwevenheid gaat wat mij betreft over de vraag wanneer iets kennis...
#108
Dennis #39, consensus tussen wetenschappers zegt volgens jou niks. Maar "validatie in de praktijk kan de mate van zekerheid wél vergroten." Nou ben ik toch benieuwd: hoe zie jij voor je dat de validiteit van klimaatmaatregelen in de...
#107
Dennis #39, wanneer is een advies of een beleid 'goed'? Ik neem aan dat je antwoord consistent zal zijn met jouw eerdere teksten hier: als de kennis waarop het gebaseerd is 'verweven' blijkt. De controle-vraag is dan: is verwevenheid...
#106
#37, Wouter, even zijdelings. Ik heb dit niet begrepen: "Bij klimaatbeleid moeten we dus afgaan op de grote meerderheid van de klimaatwetenschappers. Dat zegt wel degelijk iets over de mate van waarschijnlijkheid. Gelukkig gebeurt het al...
#105
Wouter #37, Exact hetzelfde argument wordt ook gebruikt bij voedingsadviezen: we kunnen niet wachten! we moeten toch íets adviseren? Waar het echt eng wordt is het besef dat een 'zo goed mogelijk advies' nog steeds niet betekent dat het...
#104
Wouter, hoe wil je niet wachten, als mensen hun eigen keuzen maken omdat de autoriteit heeft gefaald om gezamenlijke rationaliteit te creëren?
#103
Dennis, ik kan je redenering volgen voor de voedingswetenschappen en -adviezen. Al zijn er natuurlijk best adviezen van het VC die voor bijna iedereen opgaan. Bijvoorbeeld: eet gevarieerd. Maar je hebt gelijk, bij veel mensen is het "eerst...
#102
Nog een mooie: Fokke & Sukke over het leven van toeristen in Pioppi.
#101
Mooi punt, Dennis. Ik vertrouw de dokter ook wat meer, dan een voedingswetenschapper vanwege zijn praktische kennis en directe patiëntverantwoordelijkheid. Ik leerde dat ooit zo te zien via de ogen van een medicus die zich boos maakte...
#100
Wouter #25, Zeker is IPCC op de hoogte van die ijskernen, maar het punt is dat ze dergelijke bevindingen interpreteren vanuit vooronderstellingen die bij de betrokken zo vanzelfsprekend zijn dat ze volstrekt onuitgesproken blijven. Hoe...
#99
Met de leefstijlervaringen van Wim Tilburgs als bewijs zet ook KRO/NCRV programma De Monitor het Voedingscentrum vandaag nog eens lelijk weg nav het Pioppi-commentaar: ‘Het Voedingscentrum maakt zich drukker om een beetje roomboter dan om...
#98
Een privé-bekentenis. Wat het Popiejopie-dieet (juiste spelling !) betreft. In mijn oren dendert uit verleden tijden nog altijd,- tijdens het zwangerschapsverlof van 'mijn' diab-zeurverpleegkundige -, het nuchtere advies van haar bazin,...
#97
Commentatoren, u hoort het van Wouter Klootwijk: schrijf als service aan de lezer afkortingen die u heel normaal vindt toch op zijn minst één keertje voluit. Zelfs als wij het al een keer in de hoofdtekst hebben gedaan. We willen graag zo...
#96
Nog fout gespeld ook, verdorie.
#95
En Carb zelfs beter gespeld... Carp is namelijk karper en ik denk dat de meeste diëten al voldoende Low Karper zijn.
#94
#27 Toch lees ik hierboven: "Dat heeft tot gevolg dat hij een dieet voorstaat dat de dagelijkse energie voornamelijk uit eiwitten en vetten laat komen, geheel conform de principes van het tegendraadse Low Carb High Fat dieet."
#93
Onbeleefd, elitair, arrogant, slordig of aartslui. Niemand neemt hier de moeite om tenminste één keer een afgekort begrip voluit te schrijven. En toch is LCHF allerminst een ingevoerde afkorting in de Nederlandse taal en ik denk ook niet...
#92
LCHF, hoezo 'verzadigde' vetten ? Waarom, door wie en sinds wanneer wordt LCHF vertaald is naar 'verzadigd' vet? De zuidelijke diëten hebben veel weg van LCHF, maar dan met veel 'onverzadigde' vetten. Olijfolie door het brood, focaccia...
#91
Dennis, met je "...consensus die niet bereid is om de gehanteerde vooronderstellingen expliciet te maken is een doodlopende weg" kan ik het eens zijn. Maar nu ben ik toch benieuwd wat je twijfels betekenen voor het al dan niet voeren van...
#90
Dennis Zeilstra daar spelen heel veel andere factoren zeker ook een belangrijke rol... factoren die vaak samenhangen.
#89
Wouter, Je interpreteerde mijn uitspraak goed, afgezien van de karikatuur dat je dan eerst miljoenen gesprekken moet voeren. Consensus is, ook bij het IPCC, nooit een graadmeter voor hoe 'waar' een conclusie is. Het is een graadmeter voor...
#88
Je hebt gegeven autoriteit. Die heb je verdiend, gekregen, bewezen. En die geeft je je rechtmatige plek. Je hebt ook genomen, zelfbenoemde autoriteit. Die heb je afgedwongen, geforceerd, met bewijzen uit het ongerijmde. Het VC zou zich...
#87
#19, Dennis schrijft: "het regime wordt dan geen autoriteit meer gegund (hoe vreemd dat woord in deze context ook mag klinken)." Gunning is sociologisch het woord niet, wat mij betreft. Het is ernstiger In taal uit de tijd van de...
#86
#18, nee. Verdriet.
#85
Tiny #5, Wat vaak gemist wordt is dat frequentisten net zo goed vooronderstellingen meebrengen in hun benadering, bijvoorbeeld de keuze van het stopmoment: na hoeveel keer de dobbelsteen gooien stop ik en beoordeel ik het statistisch...
#84
Dick Veerman #12: bespeur ik hier enig elitarisme? ;) Onderschat je lezers niet! Mooi gezegd overigens.
#83
Eens met je voorlaatste zin, en je laatste zin haalt voor mij de angel er uit.
#82
Wouter, de termen goed blijven hanteren, is heel belangrijk als we elkaar willen blijven verstaan. Daarom permitteer ik me je te corrigeren: het gaat niet om de wetenschappen, maar om de vooronderstelling dat realisme een werkbaar...
#81
Daar ben ik het mee eens, maar ga de tekortkomingen van deze wetenschappen nou niet generaliseren tot tekortkomingen van alle wetenschappen.
#80
Wouter, wij moeten vooral onze discussie niet voortzetten (je hebt nl. ongelijk wat mij betreft omdat een kritische realist een contradictio in terminis is; dat is een discussie die we niet kunnen oplossen). Wat onontkoombaar wordt:...
#79
Even heel kort dan: dat geldt alleen voor onkritisch realisme. Kritische realisten verwelkomen kritiek als die van Ionannides. Maar laten we onze filosofische discussies hier niet overdoen.
#78
Wouter #10, Pioppi is zelfs niets nieuws: het is gewoon LCHF met een leuk sausje van het pittoreske leven van vroeger. En natuurlijk een intellectueel grapje richting de vet-vergissing-in-het-voordeel-van-light die door Keys is ingezet en...
#77
#9 Dick, Dat bijna de helft van de Nederlanders overgewicht heeft betekent niet automatisch dat de andere helft een gezond gewicht heeft (BMI 18,5-25) en/of voor de rest gezond is + voldoet aan de gemiddelde vrouw/man.
#76
Dick en Dennis, slaan jullie niet een beetje door? Dick, je schrijft: "Sinds de Pioppi-affaire is de scheidsrechter dood en is wat nog restte aan voor iedereen acceptabele autoriteit op het gebied van gezonde voeding verdwenen." Nu heb ik...
#75
Sytske #7, Pioppi is een metaforisch grapje van Malhotra. Ancel Keys (de man van verzadigd vet = slecht) werkte daar in de buurt. Verder is het een soort blue zone. Het dieet is gewoon het LCHF-dieet (dat zegt verzadigd vet = goed). Het...
#74
@4: Vertrouwen is een geloof. Geen wetenschap. Het V centrum is al veel vaker (wetenschappelijk) inhoudelijk bekritiseerd hier. Zoals in haar standpunten over (on)verzadigde - (on)bewerkte - vetten. Het heeft ook in de loop der tijd...
#73
Voor zover ik begrepen heb wijken de adviezen in het boek nogal af van hoe ze daar in Pioppi werkelijk eten. Idem dito geldt voor de recepten. Het Voedingscentrum moet zich realiseren dat hun adviezen bedoeld zijn voor gezonde mensen, die...
#72
Mooie reacties op hoog niveau van Dennis en Stephan. Dank daarvoor. Dennis maakt het punt dat we op FL al vaak gemaakt hebben, onlangs nog in een lange draad (waarin Dennis en Dick het realisme afserveerden en Wouter v.d. Weijden het maar...
#71
De reactie van Dennis in #3 vind ik een goede. Het doet me denken aan de strijd tussen statistici, de "frequentists " en de "Bayesians". In de Bayesiaanse wereld moet je specificeren wat je vooronderstellingen zijn in de zogenaamde prior...
#70
Volgens mij zou de ondertitel van dit stuk moeten zijn: "Of verliest Foodlog hier aan autoriteit?". Zou je dat aub toe willen voegen Dick? #knipoog. "Prominente leefstijlartsen versus non-autoriteit Voedingscentrum? Welnee. Mijn hulde aan...
#69
Wat dood is, is het idee dat wetenschappelijke consensus iets zegt over de mate van zekerheid dat een advies of conclusie correct is. Dat is helemaal niet het geval, ondanks de waarde die er aan consensus gehecht wordt in afwezigheid van...
#68
Kun je dat uitleggen? Ik wel: sinds deze Pioppi-week is duidelijk dat niemand meer gelijk heeft en dat verstandige mensen - geen raddraaiers - dat duidelijk hebben gemaakt. Of dat hun doel was, is de vraag. Het is wel het gevolg.
#67
De kop boven dit artikel vermoordt de nuance. Clickbaite?
#66
Folkert #4, inmiddels zijn de westerse snack-, gemaks-en 'processed food' cultuur ook daar binnengedrongen, anders zouden er geen toeristen komen. ArteTV heeft een 5-tal documentaires uitgezonden met betrekking tot enkele gebieden waar...
#65
Klinkt interessant, Arnold. Heb je een link naar dat Scandinavische onderzoek?
#64
Wat een eenzijdige discussie hier weer over dit onderwerp. De kop luid Biologische groente beter? Ja, maar nee hoor. Er zijn wereld wijd 3500 onderzoeken gedaan om aan te tonen dat biologisch beter zou zijn dan gangbaar. Reken er maar op...
#63
Het lijkt mij dat de groep deelnemende groenteliefhebbers mogelijk veel minder vleeswaren en rood vlees eten die veel meer nadelige effecten zouden hebben op het ontstaan van darmkanker. Over dit laatste verscheen dit jaar een uitgebreide...
#62
Raar, dat ik nergens kan vinden hoe oud die mensen daar dan worden ( werden). Ja, er schijnt er een te zijn van 107 en er wonen 197 mensen. Ik dacht, ga toch maar even op Google Maps kijken. Pioppi, een moderne badplaats met toeristische...
#61
Ik vind deze recensie ook maar een rommeltje. Recepten ronduit smerig noemen? Dat is een kwestie van smaak. En dat Buetnner niet bij de literatuurverwijzingen staat? Logisch: de beste man is geen wetenschapper, maar journalist. Het...
#60
Maar de verslaggever was er bij, in Den Haag, schrijft hij, toen Van Boven en Versprille het hadden over oventemperaturen. Verslaggever, zei een van beiden daar iets zinnigs over? Het heeft mijn hevige interesse. Over oventemperaturen en...
#59
Huib, tabel 3 in dit rapport van de ESFA. "Out of 1,940 organic food samples, 6.5% (126 samples) contained quantifiable residues of one or more pesticide. For 0.2% of the organic samples analysed (three samples), the measured residues...
#58
Zo wat een inhoudsloos artikel... ben wel beter gewend van foodlog... dit heeft niet of nauwelijks inhoud. Komt over alsof de schrijver ff een slechte dag had en maar ff het boek ging afkraken op alles wat het maar kon bedenken.
#57
Ik dacht vroeger dat er binnen een straal van 4 km van een biologisch bedrijf geen gangbaar bedrijf mocht zitten. Geen idee waar ik dat vandaan had. Hier in de buurt zitten dat soort bedrijven namelijk pal naast elkaar en verbouwt een...
#56
Bennie #4 , dan moeten we hier de oproep doen of er iemand is die zijn jaargangen van De Boerderij heeft bewaard en de moeite wil nemen... Maar er zijn vast wel andere bronnen. Dat verschil per land/regio/sector in pesticidegebruik komt in...
#55
Ook biologische producten mogen een geringe hoeveelheid residu bevatten en nog steeds als biologisch verkocht worden. Men stelt zich op het standpunt dat middelen kunnen overwaaien van gangbare boeren uit de omgeving. Er zijn normen gesteld...
#54
Bennie #1 , je zegt 'schijnen'. Zijn er ook gegevens waaruit dat kan 'blijken'? Ik ben daar heel benieuwd naar. Als leek op dit terrein heb ik het romantische idee dat biologisch en gangbaar dankzij liefde voor de aarde en sublieme...
#53
Ergo? #1 Bennie Stevelink ?
#52
Nederlandse tuinders schijnen in de praktijk residu waarden te halen die lager zijn dan wat in biologische producten maximaal is toegestaan. Met andere woorden: je kunt biologische producten treffen met meer residu dan gangbare producten.
#51
Euuuuuuuuuuuuh, de toekomst: straks allemaal in de supermarkt aan een staafje likken om te weten of je nou vanavond bloemkool of spinazie moet gaan eten?
#50
Hoorde je niet tot de genodigden? Geen probleem: er zijn sinds vandaag ook DNA-gebaseerde maaltijdboxen op de markt die je in 12 weken moeten helpen afvallen. Omnigen, het bio-informaticabedrijf dat het laboratoriumwerk deed voor het Vers+...
#49
Daar hebben wij zelf weinig meer over te vertellen, Dick. Nog heel even en verzekeraars kunnen zelfs in onze medische dossiers, met dank aan Rutte3. Gezichtsherkenning op straat, Cambridge Analytica stuurt gepersonaliseerde...
#48
#1, zou je ze wel aan je verzekeraar geven, Dick? Of aan een databank die jouw identiteit geheim houdt?
#47
Ik ben benieuwd in hoeverre de Japanners dat zullen gaan doen. Bloedonderzoek laat ik alleen via de huisarts of specialist doen en niet via een voedingsconcern. Dat mensen al via een supermarkt een voedingsadvies (kunnen) krijgen vind ik al...
#46
Je moet wel heel erg van de ratten bezeken zijn om je DNA af te staan aan een bedrijf als Nestlé.
#45
De onderzoeksvraag zou dus niet moeten gaan over koolhydraten an sich, maar over soorten koolhydraten en mogelijk over glycemische index van de verschillende koolhydraten. En dan dit onderzoek over doen met onderscheid in percentages van...
#44
Wat grappig. Via Ivor Cummins een verwijzing naar een artikel over "low carb". Dat als je diabetes hebt, je zo opknapt van "low carb". Wie wordt er o.a. geciteerd? Walter Willet, 1 van de auteurs van het omstreden - door Huib Stam naar...
#43
Het is een fascinerende ontwikkeling met geheel nieuwe invalshoeken. Hoe je er ook tegen aan kijkt. Onlangs sprak ik met de oprichters van DNAtix die dergelijke mogelijkheden ontwikkelen. Je kunt laten nagaan hoe de individuele kans is op...
#42
#21 Jaap, ik heb speciaal ingelogd om je een duimpje te geven voor je wijze reactie. Daarnaast nog een algemene opmerking van mijn kant. In plaats van te proberen deze studie af te serveren zouden we ook kunnen kijken naar wat we wél...
#41
'Een op zich al geen interessante vraag', zegt Jaap Seidell hieronder. Dat lucht op.
#40
Jaap, dank voor je uitgebreide antwoord! Het getuigt van een groot vermogen om met afstand en gezond reflexief verstand naar je eigen vak te kunnen kijken en die blik te delen.
#39
Dick Veerman jaren geleden stelden jij en ik hier al vast dat voedingsonderzoek een kwestie is van 'muddling through': het beantwoorden van complexe vragen met een zeer beperkt arsenaal aan onderzoeksmethoden waarvan er geen zonder...
#38
Gert, #18, dat klopt. Ik proef een bias. Daarom mijn vraag aan Jaap.
#37
Jaap Seidell, ik wil je niet in een lange discussie slepen, maar wil graag je oordeel horen over het gemak waarmee deze studie kan worden afgeserveerd. Eea vanwege het oordeel dat Gert zojuist geeft: agenda-driven.
#36
Dat snap ik Dick, maar hier heb ik echt weinig zin in. Je proeft misschien mijn boosheid. Dit lijkt niet op wetenschap. Eén voorbeeld: de "low carb" groep had een inname van 37% koolhydraten, dus er wás helemaal geen "low carb" groep....
#35
Gert, kun je dan toch wellicht nog even noemen waarom het feitelijk bagger is? Als dat zo evident is, moet dat een koud kunstje zijn. Ik hecht aan zorgvuldigheid van argument, zoals je weet.
#34
Er klopt geen hout van dit onderzoek, dat is inmiddels internationaal op allerlei manieren - misschien wat mager m.i. op Foodlog - wel duidelijk gemaakt. Wat kan ik er verder van zeggen? Meer of minder koolhydraten in je voedingspatroon,...
#33
Jaap, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Die triangulation doet me denken aan wat ik hier ooit* verwevenheid heb genoemd: De mate van geloofwaardigheid van een theorie of resultaat wordt bepaald door de coherentie met bestaande...
#32
Dennis Zeilstra mee eens, zowel observationeel als experimenteel onderzoek hebben zo hun inherente beperkingen en één studie (zoals deze) heeft geen enkele geldingskracht. Een langdurige RCT wordt vanzelf ook een observationele studie....
#31
Mee eens Jaap, het gedurende een onderzoek ontstaan van ziekten is een probleem voor de geldigheid van de conclusies. Dat geldt overigens ook bij RCT's, zoals beschreven in een paper die ik met drie mede-auteurs schreef (linkje naar foodlog...
#30
Dennis Zeilstra Uitsluiten van mensen die diabetes hebben bij aanvang van het onderzoek zou ook mijn voorkeur hebben. Maar wat te doen met de mensen die tijdens het vervolgonderzoek alsnog diabetes of een ander voedingsgerelateerd probleem...
#29
Waar begint 'low carb'? De helft goede koolhydraten en weinig dierlijke eiwitten en vetten, veel groente, plantaardige eiwitten en vetten is in de beleving van velen 'low carb'. Tenminste als je dit vergelijkt met het veelgebruikte patroon...
#28
Jaap, dat zou een begrijpelijke benadering zijn: het uitsluiten van mensen met diabetes. Maar dat is niet gebeurd, ze zijn meegenomen en de diabetesstatus is als correctiefactor gebruikt. Daarmee heeft de koolhydraatinname van de diabetici...
#27
Dennis Zeilstra ik kan wel een poging wagen om te verklaren waarom gecorrigeerd is voor diabetes (en ik het vermoedelijk zelf ook zou doen). Het gaat hier om mensen waarvan bekend is dat ze bij aanvang van de studie diabetes hebben. Die...
#26
Op verzoek van Wouter in #4, hier de search op Dennis Zeilstra Harvard op Foodlog. Mooie close reading/checking door Dennis overigens! Ik vind idd dat Huib de vraag aan de onderzoekers moet stellen: waarom gecorrigeerd voor diabeten? We...
#25
Maar wat houden die correcties dan in? Aftrek van punten als je rookt, diabetes hebt of in een ander ARIC Centre bent getest? Dit lees ik verder nog: 'diabetes status (defined on the basis of use of anti-diabetic medications, self-report of...
#24
Nee Huib, ik heb het over correctiefactoren zoals o.a. benoemd in de beschrijving van de figuur die ook hier boven is weergegeven: "Results are adjusted for age, sex, race, ARIC test centre, total energy consumption, diabetes, cigarette...
#23
Dennis #1, ik denk dat je je baseert op deze zin uit het onderzoek: 'We did not update carbohydrate exposures of participants that developed heart disease, diabetes, and stroke before Visit 3, to reduce potential confounding from changes in...
#22
'De zoveelste epidemiologische studie van Harvard', grinnikt Dennis Zeilstra. Mogelijk kan de redactie een linkje inbouwen naar zijn eerdere berichten hierover. Voor de pret. Een bureaula vol oude onderzoeksdata en daar keer op keer nieuwe...
#21
En misschien moet je niet kijken naar de pure koolhydraten, maar naar de rommel die je nodig hebt om ze binnen te krijgen.
#20
.... met uitsluiting van mensen die niet kunnen zwemmen.
#19
Afgezien van de gebruikelijke problemen met correctiefactoren bij dit soort analyses (zie mijn comments bij eerdere berichten over de zoveelste epidemiologische studie van Harvard), is er hier wel een heel opmerkelijke correctiefactor...
#18
#17 Jan Peter, Time restricted feeding en Restricting eating time to 8 hours zijn mij al veel langer bekend. Op een, inmiddels opgeheven, algemene site over afvallen probeerden diverse mensen zich hier aan te houden, met wisselend succes.
#17
Van wat Veronica te berde brengt, hebben ze nu een dieet gemaakt: Het 8 hour diet. Met zelfs nog ruimte voor tussendoortjes.
#16
In deze recente studie vonden ze interessante resultaten, gerelateerd aan Intermittent Fasting (IF): •Early time-restricted feeding (eTRF) increases insulin sensitivity •eTRF also improves β cell function and lowers blood pressure and...
#15
Met de op zondag vastende varkens heb ik geen persoonlijke ervaring. Maar ik weet nog wel dat dat in de zestiger jaren vooral toegepast werd door boeren in de bijbel belt. Dat scheelde ook arbeid op zondag. Ik heb wel ervaring met...
#14
Dick (#8), die op zondag vastende varkens zijn nieuw voor mij. Het lijkt me nogal wat stress opleveren voor die varkens. Of leren ze (à la Pavlov) al snel dat ze geen eten hoeven te verwachten als ze 's morgens klokgebeier horen? Als...
#13
Je ontbijt overslaan is al ongezond, 's morgens moet je honger hebben net als de andere zoogdieren en vogels. Langdurig vasten doe je onder begeleiding in een van de medische vastenklinieken die vooral in Duitsland, Zwitserland en...
#12
En bij die leuke aapjes indertijd in de Wisconsin trial pakte het meen ik ook prima uit. De netjes etende heren leefden 2 jaar langer en de dames die zich inhielden wel 6. Vrije radicalen hadden ze geen last van. Nou jullie weer.
#11
#4 Sytske. Dat zeg ik dus. Men at alleen drie maaltijden. Bij uitzondering, zoals verjaardagen of alleen op zondag werd er soms iets tussendoor genomen. De gemiddelde Nederlander had ook geen sterke drank of limonade in huis overigens. Het...
#10
De abstract rept met geen woord over een controlegroep die niet intermittend fasting kregen opgelegd. Hoe valt dan te bepalen dat de vastende muizen meer vetmassa hadden? Meer dan wat? Ook staat er niets in over het type voer. Het is best...
#9
Overigens lees ik bij nieuws voor diëtisten dat er steeds meer bewijs komt dat het wél een goed idee is, vasten. En tevens onderzoeken bij dieren en mensen, ipv alleen ratten. Wat maakt dat deze ratten dan opeens nadeel ondervinden?...
#8
Carolien Makkink, voor we hier weer een hele speculatie krijgen: kun jij (die alles weet van voerconversie) bevestigen wat hier gezegd wordt over op zondag vastende varkens?
#7
Zou dat niet eerder een rationalisatie zijn van ultra-orthodoxe Biblebelt-boeren, Marcel?
#6
Ik herinner mij van mijn landbouwopleiding dat varkens die eenmaal per week b.v. op zondag geen voer kregen gemiddeld gezonder waren en een betere voederconversie hadden dan varkens die alle dagen voer kregen.
#5
#4 Veronica, Dat waren dan waarschijnlijk zelfbereide maaltijden en niet wat 'we' tegenwoordig allemaal tussen de maaltijden door naar binnen werken. Als ik zo eens beluister waarom de mensen die in mijn eigen omgeving overgewicht hebben...
#4
Wat waarschijnlijk wel verstandig is is om geen tussendoortjes te eten en na het avondeten geen caloriehoudende voeding of dranken meer te nuttigen. Ik heb zo’n vermoeden dat dat de reden is waarom de bevolking tot ongeveer halverwege de...
#3
In hoeverre is er enig bewijs dat dit ook voor mensen geldt? En wat aten de ratten als ze wel aten? Het klinkt mij niet heel logisch in de oren eigenlijk. Dan zouden mensen in gebieden met langdurige hongersnood ook tekenen van diabetes t2...
#2
Voor veel mensen die willen afvallen geldt dat vasten tussen de 3 reguliere maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) al de nodige caloriereductie zou opleveren. Als ze dit dan eens 5:2 zouden doen?
#1
Niet zo verrassend, die negatieve gezondheidseffecten. Ook op dagen dat je geen voedsel tot je neemt heeft je lichaam nutriënten en energie nodig voor onderhoudsprocessen. Als je niet eet moet je dus lichaamsweefsel mobiliseren om aan die...