Nou moet je alleen nog weten hoe je 'm moeten aansnijden. Dat moet namelijk flinterdun, dan smaakt het vlees heerlijk zoet. Kan daar iemand hier uitleg over geven?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paul, dank. Gewoon vertrouwen dat ik weet dat het klopt dus (om in het thema van de dag te blijven) ;-)
Belangrijk is dat het in een droog klimaat bewaard blijft, dan krijgen schimmels geen voedingsbodem. Als je iets vreemds ruikt, ziet of smaakt gaan de alarmbellen wel rinkelen. We hebben die zintuigen niet voor niets gekregen.
Paul, dank je.... "zeer lang" is nog wel wat onbestemd... is er ook iets waar je naar kijkt? of is het vertrouwen op je neus, en ogen?
Onno, dit staat in de link die ik bovenaan plaatste :
HET SNIJDEN VAN DE HAM
jamon6.jpgHet snijden van de achterpootham is heel eenvoudig en begint met het op de juiste wijze plaatsen van de ham op de snijplank. Dit gebeurt met de lange rechte kant (Contramaza) naar boven. Het pootje wijst dan naar beneden. Daarna begint men met de korte kant (Punta) om met de wat dikkere kant (Maza) te eindigen, dat is het lekkerste en zachtste vlees.
Ook bij de voorpoot begint men met de smalle kant boven, de vingers van de poot wijzen dan eveneens naar beneden. Vervolgens eindigt men met de andere zijde.
Snij zo veel mogelijk horizontaal, verwijder eerst de bovenste vetlaag (dikte ca. 1,5 cm) waarna het vlees zichtbaar wordt. Gebruik die vetlaag eventueel als afdekking om uitdroging te voorkomen. Komt u been tegen, snij dan zo veel mogelijk ook horizontaal daar omheen.
jamon7.jpgHet is van belang de vetrand (deels verhard) aan de zijkanten van de ham ook stukje voor beetje mee af te snijden opdat het vlees zijn natuurlijke bescherming behoudt tot het moment van consumptie. Dit voorkomt ook uitdroging. Het eventueel meegesneden vet kunt u langs het plakje vlees wegsnijden, doch een kleine rand geeft een extra rijke smaak aan het geheel.
Snij altijd naar u toe, echter de vrije hand dient de ham bovenop de ham te ondersteunen, nooit aan de voorzijde, ter voorkoming van snijwonden. Slijp het mes regelmatig om de ham zo dun mogelijk te kunnen blijven snijden.
HET BEWAREN VAN DE HAM
jamon10.jpgHet beste bewaart u de ham, éénmaal aangesneden, op een droge, luchtige plaats op kamertemperatuur. Dek eventueel alleen het aangesneden deel af met wat huishoudfolie en de gehele ham met een droge katoenen doek. Op deze wijze kunt u de ham zeer lang bewaren; de ham is immers op een natuurlijke wijze geconserveerd. Eet smakelijk!!!
Belangrijk: bij het verzenden van de ham aan onze klanten, is de ham goed verpakt in een plastic hoes, een "hamtas" en een kartonnen omverpakking. I.v.m. de houdbaarheid van de ham is het van essentieel belang om alle verpakkingsmaterialen na ontvangst zo spoedig mogelijk te verwijderen en de ham op te hangen of in een hamhouder/klem te plaatsen.
Help! wie kan me vertellen hoe ik kan beoordelen hoe lang ik mijn iberico ham nog gewoon kan aansnijden en opeten. Hij staat mooi droog in onze keuken, niks aan te zien. Elke week een stukje kleiner. Ondertussen is ie al wel een weekje of 6 in gebruik. Smaakt nog heerlijk, maar hoe lang blijf je zoiets vertrouwen? Hoe kijk ik naar vlees? Hoe en wara moet ik nara kijken/voeln/ruiken/proeven? Wie weet hier wat zinnigs over?