Super Jan Linders meldde gisteren vol trots: Rundvlees uit de regio in de schappen te hebben. De communicatie rondom deze prestatie is echter zowel de Dierenbescherming als Limousin Regionaal in het verkeerde keelsgat geschoten. De Dierenbescherming omdat er sprake zou zijn van het Beter Leven-keurmerk, terwijl de keten daar niet voor erkend is. En de vleesveehouders van Limousin Regionaal "omdat de informatie van de keten verdacht veel op die van de veehouders lijkt", schrijft Boerderij.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is wat ik er nu over weet:
Limousin Regionaal boos op Jan Linders
“Prima dat Jan Linders met enkele veehouders is overeengekomen om in hun winkels Limousinvlees te verkopen. Maar het romantische beeld en het Beter Leven keurmerk dat deze super er vervolgens aan vastplakt klopt van geen kanten. Daar willen we als Limousin Regionaal niets mee te maken hebben.”
Dat zegt voorzitter Bert Reumkens van de Limburgse Stichting Limousin Regionaal over het bericht dat Jan Linders begin deze week de wereld in stuurde: ”Jan Linders kiest voor runderen die grazen in de natuurgebieden van Limburg en Noord-Brabant. Het vlees komt van de Limousin runderen die gehouden worden in onder meer de Peel en Maas, Meinweg, Roerdal, De Kempen en het Limburgse Heuvelland. In deze natuurgebieden kunnen ze grazen in alle ruimte en rust, daardoor is het vlees extra mals. Door de intensieve samenwerking met veehouders uit de streek komt nu al het rundvlees van Jan Linders uit eigen regio.” Ook de LLTB nam dit bericht over.
In de daarna verspreide folder werd daaraan nog toegevoegd, dat het Limousinvlees in de schappen een Beter Leven ster van de Dierenbescherming heeft gekregen. De Dierenbescherming is daar ontstemd over, want het keurmerk is nog in behandeling.
Stierkalveren
Reumkens: “Wij hebben als Limousin Regionaal rechtstreeks aan tafel gezeten met Leo Linders, maar zijn er prijstechnisch niet uitgekomen. Wij staan voor Limousins die in de natuur hebben gegraasd. Het vlees dat de Limousinveehouders buiten onze stichting om aan Linders leveren is afkomstig van Limousin stierkalveren. Die leven het eerste jaar buiten en worden daarna op stal afgemest. Dat leidt tot meer kilo’s en dus een gunstiger prijskaartje. Nogmaals, daar is niets mis mee, maar Linders heeft daar nu een volstrekt misleidend beeld van geschetst.”
Ook de bewering dat het vlees afkomstig is uit de eigen regio betwijfelt Reumkens. “Linders betrekt het vlees van een slachterij waar ook dieren van elders worden ingebracht. Ik hou er zelfs rekening mee dat daar ook niet-Limousin-runderen tussen zitten. De verkoopcapaciteit is daar veel te groot voor en de slachterij koopt dus de ontbrekende kilo’s in bulk in. Wij distantiëren ons als Stichting Limousin Regionaal ook daarom heel nadrukkelijk van deze gang van zaken, want wij kunnen op geen enkele manier de kwaliteit garanderen.”
In een reactie zegt woordvoerder Arjan Barten van de supermarktketen: “In onze schappen is het vlees niet gestickerd met de Beter leven ster. Wij hebben dat ook niet in onze berichtgeving gecommuniceerd. Helaas is dat ten onrechte wel in de folder en op stoepborden bij de winkels terechtgekomen. We zijn daarover in overleg met de Dierenbescherming.” Hij houdt echter vol, dat het rundvlees 100% Limousin is en ook afkomstig uit het eigen verspreidingsgebied. ”We kunnen garanderen dat het verse rundvlees in onze supermarkten uit eigen regio komt. Wij noemen dat ‘uit het land van Jan Linders’ en daarmee bedoelen we de drie provincies waar wij actief zijn, namelijk Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Wat ons betreft mag het dan het predicaat Streekproduct hebben.”
Gelet op het feit dat nul consumenten en maar een klein deel van de professionals de herkomst van vlees kunnen vaststellen, is het vrij makkelijk om rundvlees van het ras x met herkomst y als rundvlees van het ras a met herkomst b te verkopen. Helaas maken (te) veel vleesleveranciers gebruik van deze situatie. Triest, want de goeden worden twee keer gestraft, 1x door oneerlijke concurrentie en 1x omdat de consument denkt dat alle veehouders en (groot)slagers niet deugen.