Ik maak me er zelf ook zorgen over. Straks eten we nog 4 gewassen. Of niks meer. Kan ook.
Italianen kunnen koken maar doen het niet meer
Iets waar geen mens zich de geringste zorgen om maakt. Zijn er morgen nog wel bruine bonen?
Ik heb er boze dromen over. Zoals over vis. Nederlandse vissers brengen puike kwaliteit aan wal en vissen zorgvuldiger dan ooit. Maar ze krijgen er minder geld voor. We willen er niet genoeg voor betalen of de tussenhandel pikt te veel van ons huishoudgeld in dat we uitgeven aan verse vis. Straks is het over. Geen vis meer, want geen vissers. En geen bonen. Ze werden geteeld in Zeeuws Vlaanderen, misschien nog steeds. Ze brengen haast niets op.
Ik heb reden te vrezen dat het met de Nederlandse bruine boon binnenkort gedaan is. Het was in Italië, waar een oude boer aan de rand van een bonenveld me zopas vertelde dat dit zijn laatste oogst was. Hij stopt er mee. De bonen brengen minder op dan de kosten die hij er aan heeft. Zijn zoon neemt het boerenbedrijf niet over. Omdat er niets aan te verdienen is. Nou eten Italianen nog altijd veel bonen. Meer dan Nederlandse consumenten.
Je zou denken dat hun boeren er werk aan hebben en inkomen. Nee, zegt de oude boer, bonen van ver weg zijn goedkoper. Ze komen uit Noord- en Zuid Amerika naar Europa. Italiaanse akkerbouwers hebben het nakijken. Nog niet allemaal geven ze op, de boeren, maar Europeaanse burgers in de stad, burgers die boeren nooit van dichtbij zagen, hebben reden om zich zorgen te maken. Op een dag is er geen boer meer te bekennen. Wel lekker veel ongerepte natuur er bij, maar niks meer te eten.
He wordt eens wakker, wat heb je, je ligt zo te woelen. O niks, een nachtmerrietje.
In een oude buitenlandse stad moet je oude gebouwen bezichtigen. Dat hoort zo. Eerbiedig omhoog kijken. Ze zijn knap gebouwd zonder hulp van iele gele hijskranen die alles optillen, vroeger moest het met de hand. Ze zijn vaak adembenemend mooi, de oude gebouwen. Dat ik kathedralen soms pure aanstellerij vind houd ik voor me in het gezelschap dat vol bewondering naar het glas in lood staat te staren, sommige in korte broek om God de vakantierode knieën te laten zien.
De Italiaanse keuken wordt alom geroemd en geprezen, maar denk niet dat Italianen er minder soep uit een pakje om eten. En de bonen zijn ginder niet van Hak maar zitten even zo vrolijk voorgekookt in blikjes. En in doosjes. Dat is nieuw voor mij. Het doosje dat we in Nederland kennen met gezeefde tomatensaus (aangelengde tomatenpuree). In zulke doosjes doen Italiaanse kant-en-klaarkokers gezeefde bruine bonen.
Ik vond doosjes met alleen maar bonensaus en doosje bonentomatensaus. Handig? Vast wel. En best mogelijk komt ook dit kookgemak naar het noorden achter de tomatensauzen aan. Maar de bonen zelf zullen in vergetelheid raken. Hoe opwindend verschillend ze zijn en hoe lekker ze ruiken als ze worden gekookt. Daar heb je mijn boze droom weer. Kan ik morgen nog wel droge bonen kopen? En citroenbonen en krombekken. En grauwe erwten. Moederlief wat zijn die lekker
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als de boer stopt:
Ik zat eens met andere boeren te praten over de melkprijs, het was ongeveer 4 jaar geleden. Ik zei toen tegen de andere boeren: als iedereen in China 1 glas melk gaat drinken weten jullie van gekheid niet wat jullie moeten doen. En dit geschiede 1 jaar later was de melkprijs een tijdje bijna 50 eurocent. Er moest quotum worden gekocht en er werden grote stallen gebouwd want dit ging nooit meer over. Het duurde ongeveer een half jaar en de melk was nog nooit zo goedkoop. Het leek wel toen de boer veel geld verdiende hij van gekheid niet wist wat hij met zijn geld moest doen.
Ik wil er maar mee aangeven als er vraag is naar producten dan zijn er boeren die er meteen op inspringen. Als er geen vraag is dan blijven er een paar over die het nog proberen en hopen op een goede prijs. Of uit puur idealistische motieven door gaan met een product.
Zelf maak ik boerenkaas, daarnaast maak ik de edammerboerenkaas. Ik maak deze gewoon omdat we het leuk vinden om hem te maken. We kunnen deze kaas ook maken omdat we in 15 jaar tijd nu eindelijk wat meer afzet krijgen en wij hebben de kaasvormen nog. We zijn de enige in Nederland en volgens mij ook ver daarbuiten die hem nog maakt. We krijgen veel respons op deze kaas. maar als wij stoppen met het maken van deze kaas gaat er weer wat verloren. Op dit moment proberen we onze zoon zover te krijgen om door te gaan met het kaasvak maar op dit moment wil hij alleen maar melken. en geen 8 dagen per week werken.
Wie een TV opzet zapt moeiteloos doorheen 40 kanalen verveling en ballorigheid. Lady Gaga heet muziek. Iemand in de nek bijten heet voetbal. Beleid waar echts de vingers bij aflikt heeft culturele afbraak.
Wat Wouter vertelt weten we al langer. We noemen het vooruitgang. Mss blijkt het ooit nog wel de beste vorm van geboorteplanning te zijn geweest.
Vorige week nog een directeur gesproken van een conservenbedrijf dat de deuren gaat sluiten. Er moet geld bij, dat is op den duur niet vol te houden. Hij maakt zich grote zorgen om de Nederlandse erwtenteelt. De prijzen staan zodanig onder druk dat het areaal erwten in Nederland steeds kleiner wordt.
Ja Guillaume, ik heb wel eens in de Zeeuwse bonen geweest ;-).
.. en ik dacht, maar weet dat niet zeker, dat Lizet ooit op bezoek was in Biervliet bij graan/bonenhandel Termont & Thomaes.
Je ziet: als hier 'hollanders' komen, dan weet het hele dorp het :-)