In een Engelse buurtsuper vond ik het april-nummer van Home Farmer, een blad "voor dromers en realisten". Het idealisme bestaat ondermeer uit het adopteren van ex-batterijkippen. Maar Home Farmer gaat vooral over zelfvoorzienend zijn op het platteland of in suburbanië. Het zal dan niet iedereen gegund zijn om zelf koeien te houden, maar je kunt in elk geval je eigen kaas maken. Je eigen bier. Steek een rietje in een berk en maak je eigen berkensapwijn. Paardenbloemenwijn kan ook.

Het blad heeft een hoog 'Yes we can!'-gehalte en het verbaast dan ook niet dat een van de koppen luidt: "Suburban pig - yes you can!" Als je weet waar je op moet letten, is een tuinvarken voor iedere buitenstedeling binnen handbereik (registratienummmer aanvragen, stevig hok bouwen, het voer goed opbergen). Er staat ook een handleiding in hoe je van je eigen varkentje je eigen ham maakt. Zelfvoorzienend zijn hoeft weinig tijd en weinig moeite te kosten en je maakt zo een lange neus naar supermarkt en voedselindustrie. En wat is een mooiere ervaring dan de geur van eigen gebakken brood die door je huis trekt?Precies, niets. Je maakt je eigen eten omdat je dat beter vindt. Maar ook omdat het een uitdaging is om de supermarkt te verslaan.

Bijvoorbeeld met je eigen geproduceerde spam. Volgens recept van Paul Peacock: doe 500 gram blokjes varkensvlees met 250 gram broodkruim, 2 theelepels zout, een beetje nootmuskaat en 25 milliliter water in een foodprocessor en hak het fijn. Pers het in een kom, sluit die af en kook 90 minuten in borrelend water. Koel af en je hebt iets wat beter, goedkoper, steviger, zoutarmer, minder vervuilend en beter te snijden is dan Spam uit blik.

Maar je eigen spam maken is geen idealisme, dat is sport.





Dit artikel afdrukken