In opdracht van Food & Nutrition Delta sprak Koert met de crème de la crème van de Nederlandse wetenschap over 'verzadiging'. Als we altijd overal eten kunnen kopen en alleen al door het zien ervan worden verleid, kunnen we er dan misschien voor zorgen dat mensen er geen meer in zin hebben?
We hebben ergens een rem die ons verteld dat we genoeg hebben. Net als 2 plakken zuurdesem brood met goeie boter, zouden 2 Marsen of blikken Sissi je moeten verzadigen. Ze doen het alleen niet en daarom eet je er ook nog 3 zakken chips en 3 blikjes Cola bij.
Kennelijk zoekt FND een andere weg. Geen Ik Kies Bewust waar je gewoon gezonde taart mag eten, als je maar doorgaat met taart eten. Maar minder eten. Minder verkopen dus. Dat vind ik uiterst spannend, want dat zou nogal wat consequenties hebben, terwijl niemand met droge ogen kan willen dat die 4e Snicker of zelfs maar Fruit2Day er ook nog bij moet omdat het goed is voor de bedrijfsstructuren die we nou eenmaal hebben gecreëerd.
In aanwezigheid van de wetenschappers zelf, vindt de officiële aanbieding van het rapport plaats op donderdag 26 maart aanstaande tijdens een zgn. Master Clinic Eetlustremmen. De aanbieding is open voor publiek. Ik begreep dat er nog plaatsen vrij zijn. Hier kun je je aanmelden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, ik heb mijn mening nog niet gegeven. Die wilde ik nl. opschorten tot na de presentatie waar, neem ik aan, een aantal van de door GJG hierboven verguisde technologen aan het woord zijn geweest en we er over hebben kunnen praten. Ik zou wat meningen van hier hebben meegenomen naar het live debat met de zaal komende week.
Ik denk - eveneens met een hele grote knuppelzwaai - dat als je houtbewerkers vraagt een huis te bouwen dat heel innovatief moet zijn, ze met een andere oplossing komen dan een metaal- of glasbewerker. Ik denk ook dat als je het vraagt aan een architect er iets komt waarbij de hout-, glas, en ijzerbewerker hun hoofd schudden: 'zo doe je dat niet', betekent dat schudden. Ze hebben allemaal ongelijk, want ze blijven hangen in hun eigen discipline zonder over de grenzen heen te kijken.
Dat is de reden waarom foodlog het forum idd nog steeds niet is. Als de verschillende kennis- en parktijkdomeinen niet in elkaar's oplossingen geinteresseerd zijn, gebeurt er geen fluit. Tekenend is een interview dat diezelfde Willem Koert ooit met mij deed. Het ging over tech en natuurlijk eten. Kennelijk had niemand door dat ik geen tegenstelling wil zien tussen beide domeinen. Ik kreeg de volle laag van de tech-hoogleraren van het TOP-instituut Voeding. En
toch stond het heel raar. Het interview had een gekke spanning, waardoor m'n 'tegenstanders' - die ik dus zie als gesprekspartners - er eenzijdig bij kwamen te staan. Thema van het interview werd Goethe's metafoor van de Tovenaar's leerling. Voor de GPD-pers was het later aanleiding om het gesprek (hier in hardcopy) nog eens over te doen. Ik vond het spannende van hetgeen bleef hangen uit dat met Willem Koert leuker. De spanning was voelbaar, maar werd niet benoemd.
Waarom ik foodlog nog steeds ongeschikt vind? Omdat juist die gesprekspartners niet hier komen. Hoewel ze lezen. Ik sprak ze regelmatig, maar ze vinden het zo moeilijk in de openbaarheid te treden: te veel werk om 'gewone' mensen over hun kennis achterstanden heen te helpen.
Er zijn te weinig Goethe's - de 'uomo universale' uit de late 18e en vroege 19e eeuw die techniek en natuur wel samen kon denken - in de wereld. Die snappen zowel waar hun leerlingen te ver gaan, als het feit dat je werelden bij elkaar moet proberen te brengen. Maar ik ben een optimist, want als je vol houdt, komt het er wel van. Geleidelijk aan. Kijk maar, jij bent onze commerciele techneut. Je hebt niks te verbergen en hebt de drang nou eindelijk ook eens al die eilandjes te verbinden door in zee te gaan zwemmen ipv op je eiland te blijven (die metafoor is overigens van de volle 18e eeuwer Kant, niet van mij; hij gebruikt 'm om wat hij onze 'Urteilskraft' noemt te duiden).
Deze week sprak ik een hele kluit 'kennisdragers'. Ze lezen hier. Maar ze doen nog niet mee. De kunst is dat verder te trekken.
NB: voor (de late) Kant van de Urteilskraft (de laatste drie van zijn grote 'Kritiken') was de spanning van de tegenstelling tussen verschillende domeinen nou juist de kern van ons menselijk bestaan. Maar als je spanning niet productief laat wezen door je eiland te verlaten en hem in zee te gaan voelen, gebeurt er niks.
Even de knuppel in het hoenderhok gooien
Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over wisdom-of-the-crowd. Ik hoop dat binnen Foodloog ook voldoende wisdom aanwezig is. Tot nu toe vind het ik wisdom gehalte echter laag ** Natuurlijk zijn themas als "de kleine man", "IKB en andere logo's" en "duurzaamheid" ook belangrijk. Overgewicht is echter een maatschappelijk probleem dat echter hoog in de Top5 staat.
Nogmaals mijn vraag: Wat gaan we als maatschappij doen om overgewicht-toename een halt toe te brengen en bijvoorkeur een gezondere fittere en slankere samenleving te krijgen. Bij complexe problemen moeten alle actoren betrokken worden, dus
1- wat kan de overheid doen.
2- wat kan de wetenschappelijke wereld doen
3- wat kan een multinational doen
4- wat kan een MKB producent doen
5- wat kan een ingredient leverancier dien
6- (wat kan een consument doen).
7- (wat kunnen consumentenbelangenorganisaties doen)
8- ... ...
** Dick, Lizet, Wouter en Gerrit jan hebben hun mening al gegeven; dank hiervoor. Ik richt mijn vragen niet specifiek op jullie. Wat moeten we doen om een analyse+oplossingsrichtingen van hoog niveau te verkrijgen? Of is Foodlog dan toch niet het juiste discussie platform?
@ Lizet, Gerrit Jan,
Ik deel jullie analyses heus wel! Spijtig genoeg hebben we een slappe overheid, zeer kundige marketeers (denk aan IKB, alle mooie reclames, ...), een grote groep 'domme' niet geïnformeerde consumenten (logo-denkers) en een zeer sterk bedrijfsleven (specifiek retail & multinationals). En ja, de vers sector is OF klein en niet georganiseerd OF alleen gericht op bulk&handel;.
Dat onderzoekers proberen fundamenteel proberen te begrijpen hoe consumptie en ons eetgedrag in elkaar zit vind ik alleen maar goed. Analyse en inzicht juich ik altijd alleen maar toe. Dit rapport richt zich op inderdaad alleen op wetenschappelijk inzichten en technologische "innovaties". Deze punten kunnen we niet onder het tapijt vegen. Mijn houding/stelling is juist dat we deze inzichten moeten gaan delen. Delen met consumenten (willen we dit wel?), delen met kleinere voedselproducenten (kijk wat er in de wetenschappelijke wereld en bij multinationals wordt onderzocht en ontwikkelt).
Er zijn heel veel rapporten die ik 'hol' noem. Overgewicht rapporten die wij gezien hebben komen niet verder dan (1) meer bewegen, (2) minder eten, (3) meer voorlichting (sic). Jullie hebben beide wel helemaal gelijk dat we ook hier weer met een heel fundamenteel maatschappelijk probleem hebben. Ik heb niet voor niets mijn vraag zo specifiek gesteld, we zouden vanuit elk van de actoren een actieplan kunnen/moeten opstellen. De vraag is alleen wie gaat de regie nemen? En wie betaalt wat? Ik wens me niet te vergissen in de complexiteit van overgewicht. Complex probleem, complexe oplossingen.
Jammer trouwens dat er niet meer discussie is :-)
GJ, nee beslist niet nog verder doorverindustrialiseren. Eerst maar weer eens de doelstellingen van voedsel en voedselproductie en consumptie heroverwegen. Waarom eten mensen wat wanneer, hoeveel heb je nodig, wat is wenselijk, wat is plezierig. Want ik heb soms het gevoel dat de tabelletjes onderzoekers aan de quintessens voorbij gaan.
Historisch gezien begrijpelijk: eten werd brandstof en vervolgens werd het smakelijke brandstof en vervolgens werd het aantal eetmomenten verhoogd. Enzovoorts. Jeez, mijn maag gaat rammelen. Ik ga maar eens een pan pasta maken, met verse tomaten, verse basilicum, verse ui, verse knoflook en versgeraspte geitenkaas ;-).
Lizet, ik realiseer me dat je iets dat inderdaad al decennia of zelfs meer dan een eeuw lang zo gegroeid is, niet in één keer weer teruggezet krijgt, nog afgezien van de vraag of dat je doel moet zijn--ik denk eerder dat we naar een eigentijdse versie moeten van traditionele voedingsproducten. Maar iets dat zo verbogen is vervolgens nog maar verder gaan verbuigen door nu ook in laboratoria op zoek te gaan naar verzadigingsmechanismen, nee, dat lijkt me in elk geval geen oplossing. Dan kun je beter elke zuigeling af kliniek voorzien van een maagband of zoiets. Ook iets waar je niet aan wilt denken.