De PvdD meldt op de eigen site een succesverhaal: mede dankzij hulp van de partij werd de bouw van een varkensflat door een Nederlandse boer in Trebivlice, Tsjechie voorkomen.
De Partij voor de Dieren is verheugd over dit lokale succes, omdat de export van de intensieve veehouderij -in het bijzonder van varkensflats met elk tienduizenden dieren, een slechte ontwikkeling zou zijn. Waarom dit een slechte ontwikkeling zou zijn , wordt niet nader uitgelegd, wat op zich niet zo netjes is. Maar belangrijker is dat de PvdD lijkt te kiezen voor het standpunt dat intensieve landbouw beter hier in Nederland kan plaatsvinden dan in het buitenland. Vanwege de betere controle en het hogere kennisniveau dan op sommige plaatsen elders, valt daar iets voor te zeggen. Wel is het dan nodig om af te bakenen waar de intensieve veehouderij in Nederland dan aan zal moeten voldoen.
Thieme sluit in haar bekende Cato-act haar Kamer-speeches zonder uitzondering af met de mededeling dat ze van mening is dat de bio-industrie moet worden afgeschaft. Daar zou ze beter mee kunnen stoppen als ze export van intensieve veehouderij structureel zou willen voorkomen. Export kun je het best voorkomen door hier de veehouderij aantrekkelijk te houden en geleidelijk en in overleg de bio-industrie minder industrieel te maken. Tot slot zou het wellicht beter zijn om varkens juist wel in Tsjechie te gaan houden. Daar kun je er immers volgens oud recept Praagse ham van maken, die nog altijd een legendarische naam heeft, en zo levend vervoer voorkomen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste mensen, varkens buiten houden is in ons land een uiterst zeldzaam verschijnsel geweest. In het buitenland komt het vaker voor.
Nee, ik zuig dit niet uit m'n duim maar gevraagd aan een varkenshouder die nu juist experimenteert met het buiten houden van varkens.
De natuurlijke niche van varkens is bos waar ze hoofdzakelijk in dicht struikgewas zaten. Het zijn wroetbeesten. ze leefden in een familie een zgn. "rotte" wat bestond uit gemiddeld 1 beer en vier zeugen. Verder hadden ze een sociaal netwerk met ander families. Rangordegevechten kwamen weinig voor.
In de huidige veehouderij zijn de varkens over het algemeen economisch gereduceerd. Terwijl er vroeger een samenwerking was tussen mens en varken (ecosysteem). Het varken had veel meer waarde (eigenwaarde/identiteit/intrinsiek)dan vlees alleen. Het was een erfdier die volwaardig deel uitmaakte in het bedrijf. (bedrijf als (gesloten) ecosysteem/bedrijfsindividualiteit)
Varkens zijn familiedieren. Het is dan ook niet gek dat ze aan agorafobie kunnen lijden als je de kudderelatie verstoort (bewustzijn). Het dier heeft een bepaalde gemeenschappelijke groepsindividualiteit ofwel een groepsintegriteit (natuurlijk gedrag/dierspecifiek gedrag). Ga je daar aan morrelen dan is de kans groot dat ze agorafobie ontwikkelen wat uitmond in stres in het vlees etc.. Varkens leven nu niet in families. Ze worden vrij geïsoleerd gehuisvest. Om dat te verkomen dat ze agorafobie ontwikkelen doen we het licht ook maar uit. Slapende varkens zeuren niet. Het zijn zo vegeterende wezens geworden.
Het is beter dat varkens als familie/groep gehuisvest worden. Zoals de link van Arie hierboven met minstens 1 open nachthok die tochtvrij is.
Neem me niet kwalijk, ik heb geleerd dat varkens van nature bosdieren zijn en dus op natuurlijke wijze aan agorafobie lijden? Reden waarom men ze al heel de geschiedenis in donkere hokken kweekt.
Is dat dan allemaal niet waar?
Dick, zie ook:
biologischeveehouderij.nl
Jazeker, ik heb regelmatig varkens in de wei aangetroffen. Ik ben alweer wat ouder en vroeger deden ze zulke dingen, hoe onwaarschijnlijk je dat ook in de oren mag klinken. In kinderboekjes zie je het trouwens nog steeds.
De verschuiving binnen de schijf van 5 van dierlijke eiwitten naar plantaardige zou voldoende overtuigend moeten zijn voor het idee dat we zijn doorgeschoten in een teveel aan dierlijke eiwitten. En waarom zou je voor kweekvlees kiezen als je van plantaardige grondstoffen iets kunt kan maken dat minstens zo lekker en gezond is en veel efficienter te produceren?
En van insectenfarms kan je hetzelfde zeggen. Voor mij hoeft het niet, plantaardig voedsel volstaat voor mij...