Onmiskenbaar foldertjesproza in folder nr. 12 van Lidl:
Dat 'hele, gefileerde forel in praktische aluminium schaal. Bereidingsklaar' intrigeert. Kennelijk zwemmen deze forellen gefileerd rond en kunnen ze daarom heel blijven.
Op dezelfde pagina introduceert Lidl de diepvriesproducten: Trawlic, La Caldera, Ocean Trader, de kwaliteitsmerken van Lidl, met daaronder een briesje van verse golven. De vangst van de dag, hoe kan het anders, maar tegen Lidl-prijzen:
Het menu van de dag is het menu van vandaag. De soep van de dag (met bouillon van gisteren) is de soep van vandaag. De vangst van de dag is de vis die vandaag werd opgehengeld. Of hooguit gisteren, zoals de verse vis die de Wieringer vissers uit Den Oever vanaf eind maart elke zaterdag op de afslag rechtstreeks aan de consument verkopen. Op vrijdag gevangen, op zaterdagochtend desgewenst voor je schoongemaakt of gefileerd en 's avonds op je bord.
Natuurlijk klopt het wat Lidl beweert. Elke vangst is een vangst van die ene allang weer voorbije dag. Maar de suggestie van vers, en dus van vandaag's vandaag, is onmiskenbaar. Net als bij versgeperst sinaasappelsap of versgesneden vleeswaar. Vers is niet zo fris als het lijkt. Gelukkig is de vangst van de dag van de Lidl wel versingevroren, dat dan weer wel.
Neemt de consument van morgen, net als bij ambachtelijk, genoegen met slechts een verssuggestie?
Dit artikel afdrukken
Dat 'hele, gefileerde forel in praktische aluminium schaal. Bereidingsklaar' intrigeert. Kennelijk zwemmen deze forellen gefileerd rond en kunnen ze daarom heel blijven.
Op dezelfde pagina introduceert Lidl de diepvriesproducten: Trawlic, La Caldera, Ocean Trader, de kwaliteitsmerken van Lidl, met daaronder een briesje van verse golven. De vangst van de dag, hoe kan het anders, maar tegen Lidl-prijzen:
Het menu van de dag is het menu van vandaag. De soep van de dag (met bouillon van gisteren) is de soep van vandaag. De vangst van de dag is de vis die vandaag werd opgehengeld. Of hooguit gisteren, zoals de verse vis die de Wieringer vissers uit Den Oever vanaf eind maart elke zaterdag op de afslag rechtstreeks aan de consument verkopen. Op vrijdag gevangen, op zaterdagochtend desgewenst voor je schoongemaakt of gefileerd en 's avonds op je bord.
Natuurlijk klopt het wat Lidl beweert. Elke vangst is een vangst van die ene allang weer voorbije dag. Maar de suggestie van vers, en dus van vandaag's vandaag, is onmiskenbaar. Net als bij versgeperst sinaasappelsap of versgesneden vleeswaar. Vers is niet zo fris als het lijkt. Gelukkig is de vangst van de dag van de Lidl wel versingevroren, dat dan weer wel.
Neemt de consument van morgen, net als bij ambachtelijk, genoegen met slechts een verssuggestie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is de info in de categorie vis anders dan van andere producten?
Ik heb dat eerlijk gezged nog nooit zo geconstateerd. Anders dan een potje mayo of een blikje frsidrank is er niet zoveel nodig om te vertellen wat je koopt:
- de vis die het zegt te zijn
- wilde vangst of kweek
- al dan niet schoongemaakt
- al dan niet bevroren (geweest)
- een kruidenmengsel (wat voor een hele waslijst aan info kan zorgen)
- emballagedatum vd verpakking
Ik zou nog willen weten:
- wat at de kweekvis en waar kwam dat vandaan?
- hoe werd de wilde gevangen?
- hoe werd de kweekvis gedood? (maakt veel uit voor de kwaliteit)
- wat was de vangstdag van de verse?
En ik wil nog wel meer: hoeveel info over de herkomst en behandelbewijze staat er NIET op zowel de verwerkte als de versproducten van groenten, fruit, zuivel en vlees? Toch zou ik het best willen weten, naast de wettelijk verplichte chemische samenstelling en allergenen.
De verpakking zelf vermeld:
NL/BE: Regenboogforellen (Oncorhynchus mykiss) uit aquacultuur in Turkeije (FAO nr. 05), schoongemaakt, keukenklaar in aluminiumschaal, diepvries, per stuk uitneembaar. 4-5 stuks.
Ingrediënten: regenboogforellen (96,6%), viskruiden (zout, gedroogde glucosestroop, specerijen, aardappelzetmeel, suiker, aroma).
Bereiding: De ontdooide regenboogforel met de bijgevoegde kruidenmix van binnen en buiten kruiden en met olie bestrijken.
Grill: De regenboogforel in de alu-schaal aan beide zijden ca. 10 minuten grillen.
Braadpan: De regenboogforel in de alu-schaal aan beide zijden ca. 10 minuten bakken.
Oven: De oven op 200 graden voorverwarmen. De regenboogforel in de alu-schaal aan beide zijden ca. 2-25 minuten garen.
De regenboogforel is gaar als de rugvin makkelijk los te trekken is. Kruiden bijgevoegd.
Deze info in twaalf talen viel nog niet eens tegen. Ze vermelden ook nog een uitlekgewicht van 1000 gram. Weging leerde dat de 5 forellen inclusief de vacuümverpakking op de gram nauwkeurig 1 kg wegen. Knap!? Gelukkig zit de 30 gram viskruidenmix in een aparte verpakking, wat het weggooien vergemakkelijkt. Om de diepvriesschade zoveel mogelijk te beperken eindigen ze hun bestaan definitief in een zoutkorst.
Weet iemand waarom de communicatie (op pak, schap, marktkraam) over vis zo beperkt is? Het zou voor de consument zeer relevant zijn om te weten hoe vers een vis is, of wat ermee is gebeurd. Hoe ingevroren etc.. En wat de duurzaamheidsstatus is.
@Roy
Naar de KvW kún je nooit teveel kijken. De tweede keer is nog leuker als de eerste. De KvW fileert met vaak vileine humor de onzin, valse claims en misleiding zoals de dolfijnvriendelijke tonijn, versgeperst, zout vermomd als vakantiekruiden, tomatenpuree, geplakte ambachtelijk waterham en de Bertolli-reclame.
De DvD-boxen van het programma zouden het uitstekend doen als lesmateriaal op scholen. Als de huidige generatie de verssuggestie van devangstvandedag voor zoete koek slikt valt te vrezen voor de volgende. Die moeten opgroeien met etenswaar vermomd als Sponge-Bob,
kippenseparatorvlees in de vorm van visnuggets en denken dat koeien paars zijn, zien het verschil niet tussen een komkommer en een courgette, terwijl verse groenten reepjes gemengde sla uit zakje zijn.
Ik heb het idee dat je misschien te veel naar de Keuringsdienst van Waarde kijkt.