Dat 'hele, gefileerde forel in praktische aluminium schaal. Bereidingsklaar' intrigeert. Kennelijk zwemmen deze forellen gefileerd rond en kunnen ze daarom heel blijven.
Op dezelfde pagina introduceert Lidl de diepvriesproducten: Trawlic, La Caldera, Ocean Trader, de kwaliteitsmerken van Lidl, met daaronder een briesje van verse golven. De vangst van de dag, hoe kan het anders, maar tegen Lidl-prijzen:
Het menu van de dag is het menu van vandaag. De soep van de dag (met bouillon van gisteren) is de soep van vandaag. De vangst van de dag is de vis die vandaag werd opgehengeld. Of hooguit gisteren, zoals de verse vis die de Wieringer vissers uit Den Oever vanaf eind maart elke zaterdag op de afslag rechtstreeks aan de consument verkopen. Op vrijdag gevangen, op zaterdagochtend desgewenst voor je schoongemaakt of gefileerd en 's avonds op je bord.
Natuurlijk klopt het wat Lidl beweert. Elke vangst is een vangst van die ene allang weer voorbije dag. Maar de suggestie van vers, en dus van vandaag's vandaag, is onmiskenbaar. Net als bij versgeperst sinaasappelsap of versgesneden vleeswaar. Vers is niet zo fris als het lijkt. Gelukkig is de vangst van de dag van de Lidl wel versingevroren, dat dan weer wel.
Neemt de consument van morgen, net als bij ambachtelijk, genoegen met slechts een verssuggestie?
Is de info in de categorie vis anders dan van andere producten?
Ik heb dat eerlijk gezged nog nooit zo geconstateerd. Anders dan een potje mayo of een blikje frsidrank is er niet zoveel nodig om te vertellen wat je koopt:
- de vis die het zegt te zijn
- wilde vangst of kweek
- al dan niet schoongemaakt
- al dan niet bevroren (geweest)
- een kruidenmengsel (wat voor een hele waslijst aan info kan zorgen)
- emballagedatum vd verpakking
Ik zou nog willen weten:
- wat at de kweekvis en waar kwam dat vandaan?
- hoe werd de wilde gevangen?
- hoe werd de kweekvis gedood? (maakt veel uit voor de kwaliteit)
- wat was de vangstdag van de verse?
En ik wil nog wel meer: hoeveel info over de herkomst en behandelbewijze staat er NIET op zowel de verwerkte als de versproducten van groenten, fruit, zuivel en vlees? Toch zou ik het best willen weten, naast de wettelijk verplichte chemische samenstelling en allergenen.