Alle eiwitten zijn eiwitten, maar sommige eiwitten doen meer voor een mens dan andere. Plantaardige eiwitten blijken volgens een nieuwe methode om de kwaliteit van eiwit te meten minder goed te scoren dan zuiveleiwitten.
De FAO organiseerde in 2011 de "2011 FAO Expert Consultation on Protein Quality Evaluation in Human Nutrition". Een van de meest opvallende resultaten uit het recent gepubliceerde eindrapport is de aanbeveling om over te stappen op een nieuwe methode om de kwaliteit van eiwitten in voedsel te meten.
Eiwitten uit volle melkpoeder blijken aanmerkelijk beter te scoren dan plantaardige eiwitten, meldt AFN. De nieuwe methode, Digestible Indispensible Amino Acid Score (DIAAS), noteerde voor volle melkpoeder een score van 69 voor babies, 122 voor kinderen en 143 voor oudere kinderen, adolescenten en volwassenen. De DIAAS-score voor een mengsel van tarwe, erwten en volle melkpoeder was respectievelijk 56, 68 en 82.
De sinds 1989 gebruikte methode, Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS), blijkt aan vervanging toe. Nieuwe research laat zien dat een nieuwe kwaliteitsmeter nodig is, die vooral rekening houdt met de verteerbaarheid van aminozuren aan het einde van de dunne darm. "Bij de evaluatie van de eiwitkwaliteit in voedsel, moeten voedingseiwitten als individuele nutriënten behandeld worden en waar mogelijk zouden data voor verteerbare of 'bioavailable' aminozuren in voedingstabellen op basis van individuele aminozuren vermeld moeten worden", zo stelt het FAO rapport.
De zuivelindustrie is blij met de nieuwe methode. Zo wordt de groei van de Nederlandse melkproductie wordt in hoge mate verwerkt tot melkpoeder voor export naar o.m. het Verre Oosten. Onderwijl wordt Nederlanders gevraagd over te stappen op plantaardig eiwit. Wat weten we eigenlijk van eiwit om dat zo eenvoudig te adviseren?
Fotocredits: "Day 294/366 - Muscle Milk Light was on sale at the gym!", Newbirth35
Dit artikel afdrukken
Eiwitten uit volle melkpoeder blijken aanmerkelijk beter te scoren dan plantaardige eiwitten, meldt AFN. De nieuwe methode, Digestible Indispensible Amino Acid Score (DIAAS), noteerde voor volle melkpoeder een score van 69 voor babies, 122 voor kinderen en 143 voor oudere kinderen, adolescenten en volwassenen. De DIAAS-score voor een mengsel van tarwe, erwten en volle melkpoeder was respectievelijk 56, 68 en 82.
De sinds 1989 gebruikte methode, Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS), blijkt aan vervanging toe. Nieuwe research laat zien dat een nieuwe kwaliteitsmeter nodig is, die vooral rekening houdt met de verteerbaarheid van aminozuren aan het einde van de dunne darm. "Bij de evaluatie van de eiwitkwaliteit in voedsel, moeten voedingseiwitten als individuele nutriënten behandeld worden en waar mogelijk zouden data voor verteerbare of 'bioavailable' aminozuren in voedingstabellen op basis van individuele aminozuren vermeld moeten worden", zo stelt het FAO rapport.
De zuivelindustrie is blij met de nieuwe methode. Zo wordt de groei van de Nederlandse melkproductie wordt in hoge mate verwerkt tot melkpoeder voor export naar o.m. het Verre Oosten. Onderwijl wordt Nederlanders gevraagd over te stappen op plantaardig eiwit. Wat weten we eigenlijk van eiwit om dat zo eenvoudig te adviseren?
Fotocredits: "Day 294/366 - Muscle Milk Light was on sale at the gym!", Newbirth35
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Jaap, helemaal mee eens. En dat geldt niet alleen voor eiwit-kwaliteit. Maar ook voor vele andere micro-nutrienten. Een voorbeeldje: de vitamine C samenstelling van sinaasappels kan orde-grootte verschillen (heeft o.a. te maken met zon versus schaduw kant van een boom). We hebben bij TOP hier regelmatig onderzoek naar gedaan. Het wordt genoemd 'biologische variantie'. De statistiek van variatie is een vreselijk onderschat probleem. Ik snap het wel, gemiddelden zijn zo gemakkelijk in excel te stoppen. Een vergelijkbaar fenomeen zie je bij MRL's. Dit onderwerp is denk ik heel erg relevant bij bijvoorbeeld epidemiologische studies.
Beste Wouter. Over DIAAS vs PDCAAS ging bovenstaand redactionele stukje. Het ging mij erom dat welke methode je voor 'kwaliteit' ook neemt (let op de '..') er grote variaties bestaan tussen verschillende eiwitbronnen en dat je ze kunt combineren. Het is dus te simpel om te zeggen dat 'dierlijk' eiwit 'beter' is dan 'plantaardig' whatever de criteria.
Op de achterkant van dit best interessante rapport:
Protein is supplied by food ingredients, whole
foods, sole-source foods and mixed diets and
the match between dietary supply and human
protein needs is vital to support the health and
well-being of human populations. Since 1989 the
Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score
(PDCAAS) method for evaluating protein quality
has been used widely. However, limitations of
PDCAAS have been recognised and new research
findings led to a review of the adequacy of PDCAAS
and its application vis-à-vis other methods of
estimating dietary protein quality. This report of
the FAO Expert Consultation on Protein Quality
Evaluation in Human Nutrition, held in Auckland,
New Zealand, from March 31 to April 2, 2011,
considers the effectiveness and concerns about
the PDCAAS method for evaluating protein quality
and provides justifications and recommendations
concerning the PDCAAS method. A new method
of dietary quality evaluation called DIAAS is
recommended for application in practice.
We weten volgens mij helemaal niet wat een optimale eiwitkwaliteit is en dus ook niet welke aminozuursamenstelling het meest gezond is. Zeer interessant onderwerp maar we staan volgens mij aan het begin. Naast de bron, speelt ook nog mee 'de verwerking' en de 'matrix'. Verwerking -met name hitte-pasteurisatie- lijkt een niet al te gunstig effect te hebben op de kwaliteit. Enfin, ik hoor graag experts aan het woord.
Wellicht ook wel een wat simplistische uitspraak. Het ene plantaardige eiwit is de andere niet (zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/PDCAAS). Bovendien kun je combi's maken. Eiwit uit granen combineren met die uit peulvruchten en je komt een eind richting kwaliteit van dierlijk eiwit (waarin overigens ook grote variatie w.b. 'kwaliteit').