image

Genetisch modifcatie staat hier regelmatig op de agenda. De voors en tegens zijn al regelmatig breed uitgemeten tussen voor- en tegenstanders.
Greenpeace telde de wettelijk ontoelaatbare besmettingen van gewassen. Het gaat om wereldwijd 216 gevallen. Dat lijkt een indrukwekkend getal. Maar om welke percentage van de uitgevoerde controles zou het gaan?

Greenpeace heeft op 28 februari samen met de organisatie GeneWatch UK het GM Contamination Register 2007 gepubliceerd. Hier in worden alle zaken van ongewenste besmettingen van voedingsmiddelen, veevoer of zaaigoed met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) beschreven die zich in 2007 hebben voorgedaan. In 2007 werden 39 van dergelijke zaken geregistreerd. Deze deden zich voor in 23 verschillende landen.
Over de afgelopen tien jaar heeft het jaarlijkse Contaminatie Register melding gemaakt van 216 ggo-besmettingen in 57 verschillende landen. In werkelijkheid speelt het waarschijnlijk veel vaker, meent Greenpeace, want besmettingen met niet toegelaten ggo's worden niet centraal geregistreerd.

De meeste besmettingsgevallen uit het rapport over 2007 gaan om rijst en maïs, maar er zijn ook partijen soja, katoen, koolzaad, papaya en vis gevonden waar niet toegelaten ggo's in aangetroffen werden. In Nederland zijn onder andere de niet toegelaten maïsvariëteit Herculex in veevoer en genetisch gemodificeerde maïs en soja in huisdierenvoer gevonden. Beide zaken zijn aan het licht gebracht gekomen door onderzoek van Greenpeace.


Bron: greenpeace met dank aan Agriholland
Dit artikel afdrukken