Behalve Nederlandse boeren die hun belangen- en subisidiebehartiger met lede ogen zien gaan, zal Nederland niet wakker liggen van het verdwijnen van het boerenministerie. Na de laatste minister van landbouw (Verburg), kwam de eerste staatsscretaris van landbouw (Bleker). Nu komt staatsscretaris Co Verdaas (PvdA) die 'gewoon' van Economische Zaken is en landbouw in zijn portefeuille heeft.

Niettemin zegt het nieuwe kabinet de Nederlandse land- en tuinbouw een belangrijke economische motor te vinden. Volgens het regeerakkoord is "Nederland de tweede exporteur van agrarische producten ter wereld. Boeren en tuinders verdienen dus de ruimte om te ondernemen en een fatsoenlijke beloning voor hun bijdragen aan het cultuurlandschap en de natuur." Het nieuwe kabinet wil echter het Europese landbouwbudget verlagen "ten gunste van investeringen in innovatie en duurzaamheid."

Boeren stellen doorgaans dat zij niet kunnen investeren in duurzaamheid en innovatie omdat de markt hen geen ruimte biedt om geld te verdienen.
Mogelijk heeft de overheid het over een andere land- en tuinbouw dan de Nederlandse boer- en tuinder.

Fotocredits: het recent verbouwde oude ministerie van LNV in Den Haag, Heijmans
Dit artikel afdrukken