In de Chinese rivier Huangpu drijven al sinds enkele dagen dode varkens. De autoriteiten vissen ze er met vrachtwagens vol tegelijk uit. Gelukkig 'loopt de volksgezondheid geen gevaar'.
De Huangpu stroomt niet alleen door Shanghai, maar voorziet de stad en ruim 23 miljoen inwoners ook van drinkwater. Het is het zoveelste Chinese voedselschandaal. Tot op heden zijn er 3.300 dode varkens opgevist, meldt de New York Times. Volgens Bloomberg is de opruimactie zo goed als afgerond.
De eerste varkens werden donderdag jl. in een beschermd waterwingebied aangetroffen. Sindsdien werken de autoriteiten hard om alle karkassen uit het water te halen en de waterkwaliteit te monitoren. Het water wordt nu ieder uur getest op ziekmakende stoffen of sporen van ziekten als mond- en klauwzeer, varkensgriep en varkens-cholera. Er zijn, volgens het Chinese persbureau Xinhua, sporen in aangetroffen van een porcine circovirus. Dat is volgens de autoriteiten niet besmettelijk voor mensen, maar kan varkens doen wegkwijnen. Een 'agricultural commission' onderzoekt op dit moment monsters van de varkens en zou binnen drie dagen de doodsoorzaak bekend moeten maken.
Volgens Bloomberg stelt de overheid in een verklaring op internet dat 'onderzoek door voedselveiligheidsautoriteiten uitwijst dat er geen indicaties zijn dat vlees van zieke varkens op de markt is gekomen'.
De vraag die in China nauwelijks aan de orde komt, luidt: waar komen die dode varkens vandaan? De internationale pers zit er bovenop. De NYT weet te melden dat 'de autoriteiten onderzoek doen naar de herkomst van de varkens op basis van hun oormerken, en een voorlopig onderzoek wijst uit dat het dumpen in de stroomopwaarts gelegen provincie Zhejiang heeft plaatsgevonden'. Uiteraard kent China een 'Animal Epidemic Prevention Law', die boeren verplicht hun dode dieren af te voeren of te begraven. Toezicht en naleving zijn in de Chinese samenleving echter wat minder strict geregeld. Bewoners van de rivieroevers zeggen wel vaker dode varkens langs zien drijven, alleen nog nooit in deze aantallen.
Fotocredits: dode varkens, uitsnede, internet, diverse media
Dit artikel afdrukken
De eerste varkens werden donderdag jl. in een beschermd waterwingebied aangetroffen. Sindsdien werken de autoriteiten hard om alle karkassen uit het water te halen en de waterkwaliteit te monitoren. Het water wordt nu ieder uur getest op ziekmakende stoffen of sporen van ziekten als mond- en klauwzeer, varkensgriep en varkens-cholera. Er zijn, volgens het Chinese persbureau Xinhua, sporen in aangetroffen van een porcine circovirus. Dat is volgens de autoriteiten niet besmettelijk voor mensen, maar kan varkens doen wegkwijnen. Een 'agricultural commission' onderzoekt op dit moment monsters van de varkens en zou binnen drie dagen de doodsoorzaak bekend moeten maken.
Volgens Bloomberg stelt de overheid in een verklaring op internet dat 'onderzoek door voedselveiligheidsautoriteiten uitwijst dat er geen indicaties zijn dat vlees van zieke varkens op de markt is gekomen'.
De vraag die in China nauwelijks aan de orde komt, luidt: waar komen die dode varkens vandaan? De internationale pers zit er bovenop. De NYT weet te melden dat 'de autoriteiten onderzoek doen naar de herkomst van de varkens op basis van hun oormerken, en een voorlopig onderzoek wijst uit dat het dumpen in de stroomopwaarts gelegen provincie Zhejiang heeft plaatsgevonden'. Uiteraard kent China een 'Animal Epidemic Prevention Law', die boeren verplicht hun dode dieren af te voeren of te begraven. Toezicht en naleving zijn in de Chinese samenleving echter wat minder strict geregeld. Bewoners van de rivieroevers zeggen wel vaker dode varkens langs zien drijven, alleen nog nooit in deze aantallen.
Fotocredits: dode varkens, uitsnede, internet, diverse media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
'...The Jiaxing Daily newspaper in northern Zhejiang province quoted a villager as saying that over the past two months almost 20,000 pigs in his village have died of unknown causes.. '
klinkt als een doofpotaffaire... of staan de Chinese autoriteiten echt alleen maar aan de zijlijn toe te kijken?
Een retorische vraag, Veerman! Afgrijselijk natuurlijk.
Al is de stront in China even gevaarlijk als hier, zoals onlangs door Kluytmans getwitterd werd. En wordt resistentie inmiddels in GB door CMO Dame Davies dermate serieus genomen, dat zij het gevaar op een ramp vergelijkbaar acht met het gevaar van terrorisme. Een soort bioterrorisme dus.
En is het einde van de antibiotica 50 tinten grijs voorbij.
Idee voor een Foodlog-item misschien, Veerman?
Zou er een verschil zijn, Belderbos, met zowel de kans als het risico op dierenziekte-problemen in China en in Nederland?
'onderzoek door voedselveiligheidsauthoriteiten uitwijst dat er geen indicaties zijn dat vlees van zieke varkens op de markt is gekomen'.
De volksgezondheid heeft ook in China gelukkig weer geen gevaar gelopen.
Ook de Chinezen kunnen rustig blijven slapen en dooreten.