Nederlandse varkenshouders klagen steen en been. Ze weten geen toegevoegde waarde te maken. Daarom importeert Nederland zijn varkensdelicatessen duur uit het buitenland. De Brabantse gedeputeerde Yves de Boer wilde onlangs de Brabantse politiek meenemen naar Parma om daar de kunst af te kijken.
Dat uitstapje zorgde voor nogal wat opschudding en werd uiteindelijk vervangen door een driedaagse conferentie in de Ruwenberg, op een steenworp afstand van het provinciehuis.
Die conferentie, waar boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties het eens zouden moeten worden over ontwikkelingen op het Brabantse platteland, vindt deze dagen plaats. Hij verloopt helaas minder voorspoedig dan gehoopt. Gisteren moest Yves de Boer ingrijpen omdat oude tegenstanders elkaar in de haren vlogen en er weinig beweging in ingenomen standpunten waar te nemen viel, berichtte Omroep Brabant.
Misschien hadden ze dan toch maar naar Parma moeten afreizen. Daar valt tenminste nog wat te leren over toegevoegde waarde, meldt Boerderij. De import van Parmaham in Nederland blijkt ondanks de crisis te zijn verdubbeld.
De officiële Parmahammakers zijn verenigd in het Consorzio del Prosciutto di Parma (met kroontje). Zij verwerkten in 2012 bijna 1,4 hammen. Nederland nam vorig jaar 226 ton voorverpakte en voorgesneden Parmaham af, dat komt overeen met zo'n 40.000 Parmahammen. Met deze hoeveelheid staat Nederland op de vijfde plaats als afzetland, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België.
Parmaham kost in de winkel ongeveer 50 euro de kilo. Als dat nou ook eens voor de Brabantse hammen gerealiseerd zou kunnen worden? Met zo'n prijs hoef je nl. lang niet zoveel varkens te houden om toch geld te verdienen.
Eerder verscheen op Foodlog: Parma in Brabant - deel 1
Fotocredits: La Perla, producent van Prosciutto di Parma, nhanusek
Dit artikel afdrukken
Die conferentie, waar boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties het eens zouden moeten worden over ontwikkelingen op het Brabantse platteland, vindt deze dagen plaats. Hij verloopt helaas minder voorspoedig dan gehoopt. Gisteren moest Yves de Boer ingrijpen omdat oude tegenstanders elkaar in de haren vlogen en er weinig beweging in ingenomen standpunten waar te nemen viel, berichtte Omroep Brabant.
Misschien hadden ze dan toch maar naar Parma moeten afreizen. Daar valt tenminste nog wat te leren over toegevoegde waarde, meldt Boerderij. De import van Parmaham in Nederland blijkt ondanks de crisis te zijn verdubbeld.
De officiële Parmahammakers zijn verenigd in het Consorzio del Prosciutto di Parma (met kroontje). Zij verwerkten in 2012 bijna 1,4 hammen. Nederland nam vorig jaar 226 ton voorverpakte en voorgesneden Parmaham af, dat komt overeen met zo'n 40.000 Parmahammen. Met deze hoeveelheid staat Nederland op de vijfde plaats als afzetland, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België.
Parmaham kost in de winkel ongeveer 50 euro de kilo. Als dat nou ook eens voor de Brabantse hammen gerealiseerd zou kunnen worden? Met zo'n prijs hoef je nl. lang niet zoveel varkens te houden om toch geld te verdienen.
Eerder verscheen op Foodlog: Parma in Brabant - deel 1
Fotocredits: La Perla, producent van Prosciutto di Parma, nhanusek
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is er iemand die mij kan vertellen hoe lang ik gesneden parmaham in de toonbank, verpakt d.m.v. klappakautomaat in de verkoop mag hebben. Is niet helemaal duidelijk omdat er alleen een verpakkingsdatum tijdens het etiketeren op het etiket komt te staan. Naar mijn weten is het 5 tot 7 dagen. Is dit juist?
Erg eens met de redactie dat dit een goed voorbeeld is van het creëren van toegevoegde waarde. Zo kan je ontsnappen aan de meedogenloze concurrentie op de bulkmarkten. Kijk ook eens naar Spanje daar worden voor goede Ballota ham astronomische bedragen betaald. Voor iberico vlees in het algemeen ook. Valt me ook altijd op dat het in Spanje niet alleen de "rijken" zijn die dit soort dure ham kopen. Zit veel meer in de cultuur. Maar ja...die gaat dan ook duizenden jaren terug....
Ik koop wel eens voorgesneden serrano ham. Ook daarvan wordt gezegd dat je die "vers van het mes" zou moeten eten maar ik vind de kwaliteit vaak verbazend goed. Is dat geen bijgeloof van dat "niet voorsnijden"?
Een ham die geen Parmaham heten mag, maar blind geproefd als de beste Parma wordt herkend, wordt gemaakt in Belgie, in de buurt van Gent. Ganda ham.
De hele installatie (klimaatbeheersing en machines om de ham baas te worden) komt uit Parma. De Italianen exporteren hun techniek, ook naar China.
Ook Ganda ham wordt vooral in plakjes uitgedeeld.
Brabant kan even bij Gent gaan kijken hoe het moet (ze doen het daar met Brabantse billen) en ook zoiets op touw zetten.
Coburg ham? Schei uit, dat is geen vergelijk.
Nick, vertel dat de Nederlandse supers - van AH tot Lidl - maar. Het komt prachtig gesneden vanuit Italie aan. Geen Hollander die er nog wat aan verdient.
Maar nou wat anders: welke voedingsmiddelentechneut of slager kan hier vertellen hoe de techniek antwoorden heeft gevonden om Nicks probleem zo goed mogelijk te ondervangen?
Ben overigens jaloers op dat plakje van Nick!