Elke dag een ei, is goed voor de ogen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts.
Volgens de onderzoekers is het eigeel een rijke bron van de caroteensoorten luteïne en citranaxanthine. Deze verminderen het risico op ouderdomsgerelateerde oogziekten als AMD. Deze ziekte is de grootste veroorzaker van blindheid bij mensen ouder dan 50 jaar. Onderzoekster Elizabeth Goodrow en haar team onderzochten de effecten van de dagelijkse eiconsumptie bij 33 mannen en vrouwen van 60 jaar oud.
De ene groep kreeg gedurende vijf weken een echt ei, de andere groep een vervanger. Bij de personen die elke dag een ei aten was het gehalte aan luteïne en citranaxanthine met respectievelijk 26 en 38 procent gestegen.
Het cholesterolgehalte van de proefpersonen bleef overigens gelijk. Eieren worden vaak gerelateerd aan een hoog cholesterolgehalte.
bron:Meat&Meal
Dit artikel afdrukken
Volgens de onderzoekers is het eigeel een rijke bron van de caroteensoorten luteïne en citranaxanthine. Deze verminderen het risico op ouderdomsgerelateerde oogziekten als AMD. Deze ziekte is de grootste veroorzaker van blindheid bij mensen ouder dan 50 jaar. Onderzoekster Elizabeth Goodrow en haar team onderzochten de effecten van de dagelijkse eiconsumptie bij 33 mannen en vrouwen van 60 jaar oud.
De ene groep kreeg gedurende vijf weken een echt ei, de andere groep een vervanger. Bij de personen die elke dag een ei aten was het gehalte aan luteïne en citranaxanthine met respectievelijk 26 en 38 procent gestegen.
Het cholesterolgehalte van de proefpersonen bleef overigens gelijk. Eieren worden vaak gerelateerd aan een hoog cholesterolgehalte.
bron:Meat&Meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste Ailko,
Wat goed van je dat je tegelijkertijd de invloed op het cholesterolgehalte benoemt.
Is het dan een hardnekkig fabeltje dat je niet meer dan 3 eieren per week kan nemen? Betekent dit ook dat mensen met een verhoogd cholesterolgehalte gewoon dagelijks een eitje kunnen nemen?
Groet,
Arnoud
Er zijn diverse Zweedse wetenschappers die de moderne cholesterolmythe wetenschappelijk onderuit halen, eentje van hen, zijn naam wil mij niet te binnen schieten, heeft een maand lang 12 eieren per dag gegeten. Zijn cholesterniveau daalde zelfs iets...
Jacobus
Ik dacht al dat Melchior dit eens had uitgezocht, hieronder een kopie van zijn letterlijke tekst.
Het cholesterol dat je via de voeding binnenkrijgt, heeft hoegenaamd geen invloed op de cholesterolspiegel van het bloed, die immers door de lever binnen tamelijk strikte grenzen wordt gehouden. Toch waarschuwen veel instanties nog hardnekkig voor royale ei-consumptie. Elke wetenschappelijke basis voor die bangmakerij ontbreekt. Een nieuwsgierige Zweedse wetenschapper voerde zijn ei-consumptie gedurende twee weken op van 1 tot 12 eieren per dag en zette dat regime vervolgens nog een week voort. Hij zag zijn totaalcholesterol licht dalen, terwijl de verhouding tussen de verschillende cholesterolfracties aanzienlijk verbeterde: minder LDL, meer HDL, minder Lp(a), minder triglyceriden. Dit effect is in grotere studies bevestigd. Eieren passen volgens de jongste inzichten uitstekend in een hartvriendelijke voeding. Ze dragen niet bij aan insulineresistentie, leveren het complete pakket aminozuren en bevatten relatief veel foliumzuur, betaine en choline, nutriënten die de functie van de vaatwanden en daarmee de doorbloeding van de hartspier direct verbeteren.
Ik was enigszins enthousiast met mijn maand...
Jacobus
Beste Jacobus,
Bedankt voor je reactie.
Goed weekend,
Arnoud
Beste Jacobus,
Hoe zit het dan met verzadigde vetten? Deze hebben toch wel een negatieve invloed op het cholesterolgehalte?
Groet,
Arnoud