Vegetariërs zouden tot 10 jaar langer leven dan vleeseters. Ook minder vis- en vleeseters profiteren van hun levensstijl. Bovendien zorgt vegetarisme voor gezondheidsvoordelen zoals minder (over)gewicht en insulineresistentie.
Dat zou blijken uit tussentijdse onderzoeksgegevens van een grootschalig Adventist Health Study-2 onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Linda Loma University in Zuid-Californië. Linda Loma is de gezondheidsuniversiteit van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten.
Het onderzoek bestrijkt ruim 96.000 Amerikaanse en Canadese zevendedagsadventisten (van 30 tot 112 jaar oud) van wie de eetgewoonten en levensstijl zorgvuldig geanalyseerd worden. Deelnemers aan de studie vulden tussen 2001 en 2007 een eerste uitgebreide vragenlijst in over hun eetgewoonten. Iedere twee jaar daarna worden ze bevraagd over hun medische status ten aanzien van kanker, beroertes, hartaanvallen en diabetes.
Een van de pijlers van het kerkgenootschap is voeding en gezondheid. Het is geen toeval dat de uitvinder van de cornflakes, John Harvey Kellogg, een zevendedagsadventist was; met zijn cornflakes wilde hij een bijdrage leveren aan het promoten van gezonde voeding onder brede lagen van de bevolking.
Zevendedagsadventisten houden zich aan de spijswetten van het Oude Testament. Net als Joden eten ze geen varkens- of paardenvlees, garnalen of ongeschubde vis. Ook roken en drinken ze niet of zeer matig.
Voor veel van de deelnemers betekent gezond eten dat zij geen of weinig vlees eten. Volgens de onderzoekers eet van de deelnemers 8 procent veganistisch, 28 procent eet vegetarisch maar kiest wel voor de consumptie van melk en/of eieren. 10 procent eet ook vis. 6 procent is vlees/visminderaar en 48 procent eet niet vegetarisch.
Gary Fraser, de onderzoeksleider, presenteert de tussentijdse onderzoeksresultaten op www.foodnavigator.com als volgt: 'De studiedata suggereren dat mannelijke vegetarische zevendedagsadventisten gemiddeld 83,3 jaar oud worden, en vrouwen 85,7 - dit is gemiddeld 9,5 en 6,1 jaar ouder dan andere Californiërs'.
Verdere resultaten:
- Veganisten zijn gemiddeld 30 pond lichter dan vleeseters
- Veganisten scoren een BMI van 5 punten minder dan vleeseters
- Vegetariërs en veganisten zijn minder insulineresistent dan vleeseters
- Dunne mensen bewegen over het algemeen meer dan mensen met overgewicht, ze eten vaker plantaardig en roken minder, hetgeen erop lijkt te wijzen dat meerdere factoren de algehele gezondheid van deze deelnemers verbeteren
- viseters en vleesminderaars die hun inname van dierlijke producten beperken maar nog steeds een keer per week vlees eten, hebben 'gedeeltelijke bescherming' tegen leefstijlziekten
- overgewicht vermindert de levensduur van zwarte Amerikanen met 6,2 procent.
Het onderzoekt roep een vraag op. Zorgt het eten van dieren en dierlijke producten voor het verschil, of maakt een totaal bewuste levensstijl het verschil? Wat denken voedingswetenschappers: moeten we van ons paleo-geloof overstappen naar de lifestyle van de zevendedagsadventisten?
Aanvullende gegevens uit de Adventist Health Study-2:
Veganisten en vegetariërs blijken in vergelijking met vleeseters minder televisie te kijken, meer uren te slapen, meer fruit en groenten te eten, minder verzadigde vetten binnen te krijgen en vooral voedsel met een lage glycemische index te eten (bonen, peulvruchten, noten).
Fotocredits: Thomas Hawk, gelukkige oude man in Californië
Dit artikel afdrukken
Het onderzoek bestrijkt ruim 96.000 Amerikaanse en Canadese zevendedagsadventisten (van 30 tot 112 jaar oud) van wie de eetgewoonten en levensstijl zorgvuldig geanalyseerd worden. Deelnemers aan de studie vulden tussen 2001 en 2007 een eerste uitgebreide vragenlijst in over hun eetgewoonten. Iedere twee jaar daarna worden ze bevraagd over hun medische status ten aanzien van kanker, beroertes, hartaanvallen en diabetes.
Een van de pijlers van het kerkgenootschap is voeding en gezondheid. Het is geen toeval dat de uitvinder van de cornflakes, John Harvey Kellogg, een zevendedagsadventist was; met zijn cornflakes wilde hij een bijdrage leveren aan het promoten van gezonde voeding onder brede lagen van de bevolking.
Zevendedagsadventisten houden zich aan de spijswetten van het Oude Testament. Net als Joden eten ze geen varkens- of paardenvlees, garnalen of ongeschubde vis. Ook roken en drinken ze niet of zeer matig.
Voor veel van de deelnemers betekent gezond eten dat zij geen of weinig vlees eten. Volgens de onderzoekers eet van de deelnemers 8 procent veganistisch, 28 procent eet vegetarisch maar kiest wel voor de consumptie van melk en/of eieren. 10 procent eet ook vis. 6 procent is vlees/visminderaar en 48 procent eet niet vegetarisch.
Gary Fraser, de onderzoeksleider, presenteert de tussentijdse onderzoeksresultaten op www.foodnavigator.com als volgt: 'De studiedata suggereren dat mannelijke vegetarische zevendedagsadventisten gemiddeld 83,3 jaar oud worden, en vrouwen 85,7 - dit is gemiddeld 9,5 en 6,1 jaar ouder dan andere Californiërs'.
Verdere resultaten:
- Veganisten zijn gemiddeld 30 pond lichter dan vleeseters
- Veganisten scoren een BMI van 5 punten minder dan vleeseters
- Vegetariërs en veganisten zijn minder insulineresistent dan vleeseters
- Dunne mensen bewegen over het algemeen meer dan mensen met overgewicht, ze eten vaker plantaardig en roken minder, hetgeen erop lijkt te wijzen dat meerdere factoren de algehele gezondheid van deze deelnemers verbeteren
- viseters en vleesminderaars die hun inname van dierlijke producten beperken maar nog steeds een keer per week vlees eten, hebben 'gedeeltelijke bescherming' tegen leefstijlziekten
- overgewicht vermindert de levensduur van zwarte Amerikanen met 6,2 procent.
Het onderzoekt roep een vraag op. Zorgt het eten van dieren en dierlijke producten voor het verschil, of maakt een totaal bewuste levensstijl het verschil? Wat denken voedingswetenschappers: moeten we van ons paleo-geloof overstappen naar de lifestyle van de zevendedagsadventisten?
Aanvullende gegevens uit de Adventist Health Study-2:
Veganisten en vegetariërs blijken in vergelijking met vleeseters minder televisie te kijken, meer uren te slapen, meer fruit en groenten te eten, minder verzadigde vetten binnen te krijgen en vooral voedsel met een lage glycemische index te eten (bonen, peulvruchten, noten).
Fotocredits: Thomas Hawk, gelukkige oude man in Californië
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ps
voor alle duidelijkheid de conclusies van het Japanse onderzoek:
Multivitamin and vitamin E use was found to be associated with lower mortality from cerebrovascular disease (CVD). For all causes, CVD and ischemic heart disease (IHD), total energy intake and cutting breakfast were associated with elevated, while rice intake, fruit, sweets, tofu, pickles, dried fish, deep-fried foods, tea and coffee and seaweed were generally linked with lowered mortality. Consistent across the sexes, protection was evident against lung cancer with seaweed, prostate cancer with fresh fish, and liver cancer with pork and rice intake. Positive associations were found between potato consumption and colon cancer, as well as for fat intake and liver cancer. Clearly, the diet has a major impact on chronic disease processes in the Japanese population.
@ Robert, bedankt voor je diepgaande reactie. Ik heb daar nog wat aan toe te voegen:
Knaagdieren worden gebruikt in vele toelatingstesten - van GMO maïs tot geneesmiddelen en vluchtige stoffen. Mede omdat het niet ethisch is, mensen bloot te stellen aan die stoffen. Het is inderdaad een probleem dat proefdieren toch anders - minder of sterker - reageren op stoffen dan mensen. Dat hoeft niet, maar is wel vaak het geval. Veel van die gevoeligheden zijn inmiddels wel bekend, en worden juist daarom gebruikt. Het is bijna nooit zo dat als er een bepaalde relatie gevonden wordt bij knaagdieren, die bij de mensen de andere kant op gaat.
Duidelijke voorspellingen ? Daarvoor is de materie te complex.
Een nog niet aangestipte negatieve factor bij 'vleesminderen' is een toegenomen koolhydraat behoefte - als andere eiwitten en vetten niet de plek van het vlees innemen. Koolhydraatoverschotten worden immers vaker met tumorengroei in verband gebracht dan vlees.
Vasten is niet echt een dieet voor gewichtsverlies, of hoeft dat niet te zijn. Het 'om de dag vasten' ( de andere dag eten en snacken zoveel als je wil) leidde tot een betere algehele conditie. Niet tot broodmagere of overvette exemplaren.
Met mijn 'volkswijsheid' duik ik de romantiek in inderdaad. Ik vond t wel mooi klinken ;) maar of t (gedeeltelijk) klopt is zeer de vraag.
In deze discussie met je spelen 2 zaken:
Is vlees ongezond en leidt vleesconsumptie tot een korter leven ?
In je commentaar en conclusie haal je dit door elkaar.
Onderzoeken waaruit blijkt dat vlees eten ongezond is, zijn er meer - en overtuigender - dan onderzoeken die een korter leven aantonen. Het klinkt logisch dat je korter leeft als je ongezonder bezig bent en geconfronteerd wordt met meer aantastingen - maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
In het 'prionenonderzoek' dat ik aanstipte, was er een sterke relatie tussen het groeien van eiwitplaques in de hersenen en het ontstaan van Alzheimer door prionen uit vlees.
Met Alzheimer kun je nog behoorlijk oud worden...
Zo zijn er meer onderzoeken, die bijvoorbeeld een verhoging van arachidonzuurgehalte vaststellen bij hogere vleesconsumptie.
Als je onderzoeken hierin wil betrekken die de directe ongezondheid van vlees meten moet je consequent zijn en ook onderzoeken betrekken die de indirecte effecten op de gezondheid meten - en de onderzoeken die zich richten op de productiewijze, eerder dan op het product zelf. De effecten daarvan kunnen ook de vegetariërs treffen.
Over het Japanse (en Kretonse) dieet:
Het Japanse onderzoek dat je citeert kijkt daar niet echt naar. Een dieet is veel meer dan de som der delen. Al helemaal als een aantal delen worden weggelaten uit het onderzoek (zoals gember).
Als witte rijst in het Japanse dieet vervangen wordt door aardappelen, en yoghurt eraan toegevoegd wordt, klinkt dat als een verbetering - maar zeker weten doe ik dat niet.
@Frank,
Tja, spectaculaire effecten bij knaagdieren worden wel vaker gevonden. Als je dat soort onderzoek serieus moet nemen, is kanker te genezen door iedere dag een appel en een stronk broccoli te eten. Helaas blijkt het bij mensen allemaal totaal anders uit te pakken. Heb je jezelf wel eens verdiept in de vraag of effecten - die bij muizen zijn gevonden - een duidelijke voorspeller zijn voor vergelijkbare effecten bij mensen?
Dat biomarkers veranderen, is ook niet altijd relevant. Een dieet voor gewichtsverlies zal altijd leiden tot verbeterde cholesterolwaarden, ongeacht het gevolgde dieet. Gewichtsverlies leidt echter alleen tot een ietwat langere levensduur bij ongezonde personen met obesitas. Mensen met een normaal gewicht of overgewicht hebben mogelijk zelfs een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden bij gewichtsverlies [1]. Interventie diëten om het cholesterol te verlagen, leiden meestal inderdaad tot verlaagde cholesterolwaarden. Maar de mate waarin het cholesterol wordt verlaagd, correleert niet met de mate waarin het risico op hartziekten daalt. En al deze diëten leiden niet tot een langere levensduur.
Met "volkswijsheid" kan ik helaas ook weinig. Het klinkt allemaal erg romantisch, maar waaruit zou blijken dat vasten leidt tot een langere levensduur? Was het destijds niet gewoon een middel om voorzichtig om te gaan met de spaarse hoeveelheid voeding?
Dat vlees gezond is, zal ik niet zeggen. Dat het ongezond is, ook niet. Net als zuivel behoort het tot neutrale producten. Ik heb al aangegeven dat de nadruk dan wel dient te liggen op gevogelte en vis. Ik had al op je site gekeken en deze ziet er erg mooi uit. Inhoudelijk heb ik wel een paar opmerkingen:
A) Je beschrijft de relatie tussen vlees en kanker, maar verwijst naar het resultaat van slechts één artikel (over 2 onderzoeksgroepen). Hierin was de kans op kanker bij vegetariërs 12% lager. Een paar jaar geleden heb ik een literatuuroverzicht gemaakt van alle studies naar het effect van vlees op kanker [2]. In 2 v.d. 9 peer-reviewed studies werd een verhoogd risico gevonden. 7x is er dus geen effect gevonden. In beide onderzoeksgroepen waar je naar verwijst, lag het risico op vroegtijdig overlijden overigens hoger bij vegetariërs dan bij vleeseters.
B) Verder gaan de onderzoeken waar je aan refereert over het effect van rood vlees. Inderdaad zijn er aanwijzingen dat je hiervan niet teveel moet gebruiken.
Mensen mogen graag verwijzen naar de Japanse voeding om aan te tonen dat dit voedingspatroon gelinkt is aan een verlaagd risico op ziekten. Iedereen heeft hier een eigen verklaring voor. De een zegt dat het Japanse voedingspatroon "beschermend" zou werken omdat er veel groene thee word gedronken, of vis wordt gegeten. Een ander wijdt dit aan een lage consumptie van graanproducten of vlees.
In 2007 hebben Japanse wetenschappers de resultaten beschreven van de consumptie van een groot aantal producten in de Japanse voeding en deze gelinkt aan hart- en vaatziekten, kanker, en het risico op vroegtijdig overlijden. Het onderzoek wordt zelden tot nooit geciteerd, terwijl het gaat om een behoorlijk grote onderzoeksgroep [3].
Resultaten uit het onderzoek liggen niet voor de hand. Ik zal de risico's op vroegtijdig overlijden beschrijven, voor enkele voedingsmiddelen:
A) Koffie en zwarte thee hadden een sterker beschermend effect dan groene thee (bij mannen verhoogde groene thee het risico op kanker).
B) Een "Japans" ontbijt verlaagde het risico alleen bij mannen. Een "Westers" ontbijt verlaagde het risico bij mannen en vrouwen.
C) Varkensvlees verlaagde het risico bij mannen en vrouwen. Rundvlees en kip hadden geen significant effect.
D) Aardappelen en melk verlaagden het risico bij mannen en vrouwen.
Zo slecht doet Westerse voeding het niet in Japan, blijkbaar.
Referenties:
[1] Harrington M. A review and meta-analysis of the effect of weight loss on all-cause mortality risk. Nutr Res Rev. 2009 Jun;22(1):93-108. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19555520
[2] Hoenselaar R. Meat & total cancer. http://canceranddiet.nl/total_cancer/meat.html
[3] Iso H. Nutrition and disease in the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer (JACC). Asian Pac J Cancer Prev. 2007;8 Suppl:35-80. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18260705
Robert,
de meeste studies bij knaagdieren idd. Maar wel met spectaculaire resultaten. Die knaagdieren worden gebruikt om te testen en dat heeft z'n redenen...
zie bijv. LA Times en Rosick.
Allerlei bio-markers veranderen in positieve zin, wat van belang is bij diabetes, overgewicht, ME en ontstekingsziekten (heel wat dus).
Niet of onvoldoende getest bij mensen? Tsja...
Duizenden jaren volkswijsheid hebben ons al geleerd dat vasten belangrijk is. Het zit niet voor niets ingebakken in religies.
Zoals al aangestipt: veel vlees eten is niet gezond. Zeker niet in deze tijden. Zie bv. de links op mijn pagina hierover. De 2 meest gezond gebleken diëten - het Japanse en het Kretonse - bevatten weinig vlees. Een of twee maal per week hooguit.
Vis wat meer... zeker het Japanse.
@Frank,
Als ik op Pubmed zoek naar studies over vasten op de levensduur kom is zo snel niets tegen. Ik heb maar globaal gezocht, maar dit zegt mij wel één ding: Er is nauwelijks onderzoek naar gedaan. Ik zie wat studies bij knaagdieren voorbij komen, maar niets bij mensen. Ik kan me overigens wel vaag herinneren dat ik ooit een onderzoek bij mensen heb gelezen.
Het feitelijke gegeven dat er nauwelijks (heel misschien zelfs geen) relevant onderzoek is gedaan bij mensen, ondermijnt duidelijk de zekerheid waarmee jij je stelling poneert: "De meest praktische en goedkope manier om je leven te verlengen is vasten".
Verder vraag ik me af wat je bedoelt met "Iedere dag vlees eten tast de gezondheid aan".