Na veel slechts, eindelijk weer eens goed nieuws over eieren: ze zijn niet slecht voor je cholesterol en bloedwaarden. Maar let wel goed op waar je eieren vandaan komen. Er is een grote vieze buitenwereld vol gevaren - haal je eieren dus maar van binnen.
Het goede nieuws komt uit een onderzoek van Christopher Blesso et al. Proefpersonen met het metabool syndroom kregen iedere dag eieren of eivervangers te eten in combinatie met een koolhydraatbeperkt dieet. Blesso wilde weten of dat invloed zou hebben op hun cholesterolhuishouding en insulineresistentie.
De ene helft van zijn onderzoeksgroep kreeg gedurende 3 maanden dagelijks drie hele eieren te eten. De andere helft kreeg dooiervrije eivervanger. Voor alle proefpersonen verbeterde de verhoudingen tussen de verschillende lipiden in het bloed. Het 'slechte' cholesterol LDL nam af, het 'goede' HDL nam toe. Maar voor de echte eiereneters was de verbetering groter. Ook hadden de eiereters betere resultaten ten aanzien van hun insuline-resistentie.
In het onderzoek werd de kwaliteit van de genuttigde eieren niet in aanmerking genomen. Misschien zou dat voor nog opvallender resultaten gezorgd hebben. Op Grist wordt een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat in New York buiten scharrelende kippen verhoogde loodniveaus in hun eieren hebben. En waarschijnlijk nog veel andere enge stoffen en dingen waar ze in de vervuilde stadsjungle aan blootgesteld worden. Want de stad is vies: "Big Apple lucht is een bizar brouwsel van bacterieën, pollen, kledingvezels, schimmel, bandenrubber, dode huidcellen, bakvet en CO2 uitstoot...". Foodlog rapporteerde al eerder over 'vieze' buiteneieren.
Eieren zijn dus goed en voor schone eieren moet je binnenkippen hebben. Dan is er in ieder geval sprake van controle op de omstandigheden van de eierproductie. Binneneieren zijn veilig, beheersbaar, intensief zonder een verdere aanslag te doen op kostbare landbouwgronden, en met mogelijkheden tot opschalen. Louise Fresco kan er tevreden over zijn: dierlijke eiwitten zijn superieur en komen niet van gezellige buitenkippen. Allemaal aan het (binnen)ei. Dat is goed voor de mens én voor onze aarde.
Fotocredits: Sifu Renka
Dit artikel afdrukken
De ene helft van zijn onderzoeksgroep kreeg gedurende 3 maanden dagelijks drie hele eieren te eten. De andere helft kreeg dooiervrije eivervanger. Voor alle proefpersonen verbeterde de verhoudingen tussen de verschillende lipiden in het bloed. Het 'slechte' cholesterol LDL nam af, het 'goede' HDL nam toe. Maar voor de echte eiereneters was de verbetering groter. Ook hadden de eiereters betere resultaten ten aanzien van hun insuline-resistentie.
In het onderzoek werd de kwaliteit van de genuttigde eieren niet in aanmerking genomen. Misschien zou dat voor nog opvallender resultaten gezorgd hebben. Op Grist wordt een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat in New York buiten scharrelende kippen verhoogde loodniveaus in hun eieren hebben. En waarschijnlijk nog veel andere enge stoffen en dingen waar ze in de vervuilde stadsjungle aan blootgesteld worden. Want de stad is vies: "Big Apple lucht is een bizar brouwsel van bacterieën, pollen, kledingvezels, schimmel, bandenrubber, dode huidcellen, bakvet en CO2 uitstoot...". Foodlog rapporteerde al eerder over 'vieze' buiteneieren.
Eieren zijn dus goed en voor schone eieren moet je binnenkippen hebben. Dan is er in ieder geval sprake van controle op de omstandigheden van de eierproductie. Binneneieren zijn veilig, beheersbaar, intensief zonder een verdere aanslag te doen op kostbare landbouwgronden, en met mogelijkheden tot opschalen. Louise Fresco kan er tevreden over zijn: dierlijke eiwitten zijn superieur en komen niet van gezellige buitenkippen. Allemaal aan het (binnen)ei. Dat is goed voor de mens én voor onze aarde.
Fotocredits: Sifu Renka
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik sprak laatst de man die jarenlang verantwoordelijk is geweest voor de veiligheid van eieren die voor AH worden geproduceerd. Hij zegt dat er grote problemen waren met (dioxine) vervuilde biologische eieren, omdat die boeren hun kippen lieten lopen op vervuilde grond. Het veiligst waren de legbatterij-eieren volgens hem. Overigens heb ik nooit het voordeel van maïskipeieren gezien, qua gebrek aan omega-3.
Mark, een grotere zeikerd mbt smaak als ik bestaat volgens mij niet....
Liesbeth, Flipse, ik heb dezelfde ervaring met mijn kippen (helaas verleden tijd). Wanneer ze grotendeels zelf scharrelen (slakjes, wormpjes, gras) en keukenafval krijgen naast basisgranenmix en grit, krijg je donkergele dooiers met oprecht meer smaak. Ben misschien een zeikerd met smaak, maar er is wel degelijk een fors verschil.
Hohoho, eieren zijn gezond en dan weer ongezond. De onderzoeken volgen elkaar op de voet. Nu zijn ze weer gezond, twee maanden geleden waren ze nog slecht als sigaretten. En zo gaat al jaren door. Google er maar eens op: gezond/ongezond/gezond/ongezond.
OK, deze tekst zit veel te vol nagenoeg onzichtbare ironie.
Nee, dat heb ik niet. Maar mijn informatie komt van de producenten van Label Rouge eieren (van legkippen dus die buiten lopen) uit Frankrijk. Het lastenboek van Label Rouge schrijft regelmatige controles voor op residuen en vreemde stoffen in die eieren. Producenten in Noordfrankrijk overschrijden vaak de in het lastenboek van Label Rouge vastgelegde normen, hetgeen terug te voeren is op de zware industrie in dat gedeelte van Frankrijk. Overigens, recentelijk zijn in Duitsland (Ruhrgebied) minstens 2 biologische eierproductiebedrijven "beboet" vanwege een o.a. te hoog dioxinegehalte in de eieren. Die eieren zijn bij mijn weten vernietigd, want die waren zelfs niet meer geschikt voor de niet bio consumptie...