Het Beter Leven kenmerk krijgt een Duitse tegenhanger. Het 'Tierwohl-Label' is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse slachterij-organisatie Vion Food Group, de Duitse Dierenbescherming en supermarktketen Coop.
Het label is ontwikkeld door universiteit van Göttingen en is het eerste in Duitsland. Het kent een gouden en een zilveren categorie. Bij de zilveren krijgen varkens meer ruimte en moeten hun hokken gescheiden delen hebben voor liggen, eten en mesten. Daarnaast krijgen ze stro krijgen om mee te spelen en mogen mannelijke biggen alleen verdoofd worden gecastreerd. Krijgen de varkens 'goud', dan hebben ze extra stro en kunnen ze naar buiten.
VION zegt dat de overeenkomst bewijst dat Nederland met het Beter Leven-kenmerk op de goede weg zit. Vermoedelijk wordt bedoeld dat VION naar toegevoegde waarde zoekt die de grote exportmarkt van duurdere Nederlandse varkens een vorm van toekomst biedt. Dat is een goede zaak als de Duitsers daar zelf niet voor zorgen. Geconcludeerd moet worden dat Nederland voorop loopt in dierwelzijn en met die positie een eerste verschil weet te maken in Europa.
De toekomst moet gaan leren hoe groot het Europese welzijnssegment zal worden.
Dit artikel afdrukken
VION zegt dat de overeenkomst bewijst dat Nederland met het Beter Leven-kenmerk op de goede weg zit. Vermoedelijk wordt bedoeld dat VION naar toegevoegde waarde zoekt die de grote exportmarkt van duurdere Nederlandse varkens een vorm van toekomst biedt. Dat is een goede zaak als de Duitsers daar zelf niet voor zorgen. Geconcludeerd moet worden dat Nederland voorop loopt in dierwelzijn en met die positie een eerste verschil weet te maken in Europa.
De toekomst moet gaan leren hoe groot het Europese welzijnssegment zal worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De kogel gaat door de varkenskerk: Donderdag worden de spec's bekend gemaakt van het "Varken van morgen".
Hopelijk schiet Marc in één keer raak ditmaal.
Want intussen pleit Clemens Tönnies al voor stallen met luchtververser en uitloop: das Goldene Schwein...
"Alleen als de stankoverlast wordt aangepakt en het dierenwelzijn wordt verbeterd, kan men bij de consument weer scoren, zo maakte Tönnies duidelijk. "Er moeten oplossingen komen, want anders raken we de productie kwijt. Daarvoor moet ook eens op een heel andere manier naar de zaken worden gekeken."
Volgens mij gaan de discussie voorbij aan de kern van de zaak...
Door concurrentievoordeel (kennis en ontwikkeling van duurzame concepten) weg te geven aan de oosterburen komt de Nederlandse duurzame vleesproducent in een lastige situatie. De duitse slachterijen kunnen veel goedkoper produceren omdat de werknemers daar zonder CAO goedkoop werken. (niet erg mensvriendelijk trouwens...)
Dit zorgt voor valse concurrentie, en de Nederlandse initatieven gaan hier zeker veel nadeel van ondervinden. Want het duitse duurzame vlees kan uiteindelijk veel goedkoper op de markt komen. Zo wordt de strijd voor diervriendelijker vlees toch meteen een strijd om het goedkoopste vlees. Volgens mij was dat juist iets wat we met z'n allen probeerden te voorkomen.....
Quote: 'Geconcludeerd moet worden dat Nederland voorop loopt in dierwelzijn en met die positie een eerste verschil weet te maken in Europa.' Is mogelijk. Maar ook mogelijk is dat er zoveel te verbeteren valt aan het dierenwelzijn in Nederland dat de Dierenbescherming er zijn handen vol aan heeft. Stel je eens voor, een land met overwegend extensieve en diervriendelijke veeteelt. Zou in zo'n land interesse zijn in 'Beter Leven' sterren ? Ik denk het niet.
"Geconcludeerd moet worden dat Nederland voorop loopt in dierwelzijn en met die positie een eerste verschil weet te maken in Europa"
Wat een prietpraat. Ik heb begrepen dat links niet werken, maar ga handmatig maar eens kijken op de site van Sylaporc, het overkoepelend orgaan van Franse Label Rouge varkenshouders. Dat begrijp je mijn reactie
Voorbij het boerenbestaan is, naar mijn ervaring, wanneer aandeelhouders - die niet op het bedrijf werken - de zeggenschap hebben. Farms or farmers dus, voor een belangrijk deel een politieke keuze die we o.a. kunnen beinvloeden door ons koop- en eetgedrag.
"farms or farmers" is ook de titel van mijn blog waar maar niet op geblogd wordt...nog niet's een klein introotje, zucht