Zelden is Mac tevreden over het gebodene in een vegetarisch restaurant. Veel vaker is hij aangenaam getroffen door het vegetarische gerecht uit een keuken waar ook vlees en vis worden bereid. Hoe dat zo? Volgens Mac kunnen vleeskoks - dat wil zeggen koks uit restaurants waar vlees en vis worden bereid - beter koken dan plantenkoks. Die laatste zijn hobbykoks die niet weten hoe ze een bord moeten opmaken. In zijn woorden zijn het lieden die gewoon 'de groentela omkeren'. Mac lijkt er vanuit te gaan dat vegakoks onopgeleide koks zijn omdat ze nooit hebben kunnen leren koken. Ze raken immers geen vlees of vis aan. Hij moest eens weten wat ze geleerd hebben en waar.
De Rotterdamse topkok Rob Baris heeft eens gezegd dat iedere kok eigenlijk een paar jaar vegetarisch zou moeten koken voor hij eventueel vlees en vis mag bereiden. Dit komt een creatieve bereiding van groente, een kunde die de vleeskok vaak ontbeert, ten goede.
Er is geen opleiding tot plantenkok. Alle koks die ik ken, en dat is inclusief de koks die in vegetarische restaurants werken, hebben een klassieke, traditionele opleiding, met vlees en vis. Uiteraard zullen er self-made koks zijn die een vegetarisch restaurant runnen. Ik vrees dat er aanmerkelijk meer self-made koks zijn die vlees en vis serveren.
Mac, zou je eens onderzoek naar de achtergronden van vegakoks willen doen voor je weer een woord bedenkt? En wil je in je rijtje recensies ook nog eens tellen hoeveel 'vleeskoks' hun naam volgens jouw standaards met recht mogen dragen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vlees wat is dat?
Gelukkig gaan er heel veel koks overstag naar gezonde/biologisch voeding.
We kunnen vlees zo missen, er zijn zoveel gezonde alternatieven, als je er maar OOG en OOR voor hebt.
En wat de 3 sterrenkok Alain Passard zegt, sinds ik 10 jaar geleden het rood vlees van het menu schrapte en mijn zelfverbouwde groenten ging gebruiken "Ben ik zachter geworden".
De verlichting van een 3 sterrenchef.
Ha ha, ik moet wel om je reactie lachen, maar beste Paul, het is echt zo.
Vlees ruikt en smaakt echt helemaal niet meer lekker als je het lang niet meer eet. Ik kan er niks meer of minder van maken. Sorry.
Rokende kruiden klinkt wel goed trouwens.
Die chef kok wil ik er wel graag bij halen, want de vegetarische keuken kan altijd nog beter.
Ik doe mijn uiterste best. Het is mijn passie.
Miriam
Heb je het vlees te lang laten staan misschien? Dan krijg je dat.
Rokende kruiden, tabak, heerlijk.
Als het je goed lukt om vegetarisch naar een hoog culinair niveau te liften moet je er vooral GEEN top chef(kok) bij halen. Dat ben je dan zelf.
Op de reactie van Paul Jansen wil ik heel graag reageren.
Het is n.l. zo dat de geur van vlees je ontzettend tegen gaat staan naar mate je langer geen vlees eet.
Net zoals rook neem ik aan.
Wat echter wel lekker kan ruiken zijn de kruiden.
Ik ben het overigens wel eens met Mac van Dinther.
Ik ben al heel lang bezig om de vegetarische keuken te liften naar een culinair niveau en ik moet zeggen het lukt me goed.
Wat me wel ontzettend zou kunnen helpen is de kennis van top chef.
Het boek de Smaakvrienden is inderdaad prachtig geschreven en met behulp van dit boek kan je hele mooie vegetarische gerechten maken op culinair niveau.
Miriam
Gewoon, zomaar, om eens een verklaring te vinden, een boerenwijsheid.
Wat doet de smaakpapillen activeren, genoemd watertanden?
Dat is de neus, de geur. Als je nu in een omnivorenrestaurant een vegetarische maaltijd besteld en je ruikt de heerlijke geur uit de keuken van die lekkerbekken die een varkenshaasje(met ster) besteld hebben dan zal het vegetarische menu ook anders smaken.
Dat heb ik met de visboer op de markt. Crimineel, moest verboden worden. Averechts effect.