Zelden is Mac tevreden over het gebodene in een vegetarisch restaurant. Veel vaker is hij aangenaam getroffen door het vegetarische gerecht uit een keuken waar ook vlees en vis worden bereid. Hoe dat zo? Volgens Mac kunnen vleeskoks - dat wil zeggen koks uit restaurants waar vlees en vis worden bereid - beter koken dan plantenkoks. Die laatste zijn hobbykoks die niet weten hoe ze een bord moeten opmaken. In zijn woorden zijn het lieden die gewoon 'de groentela omkeren'. Mac lijkt er vanuit te gaan dat vegakoks onopgeleide koks zijn omdat ze nooit hebben kunnen leren koken. Ze raken immers geen vlees of vis aan. Hij moest eens weten wat ze geleerd hebben en waar.
De Rotterdamse topkok Rob Baris heeft eens gezegd dat iedere kok eigenlijk een paar jaar vegetarisch zou moeten koken voor hij eventueel vlees en vis mag bereiden. Dit komt een creatieve bereiding van groente, een kunde die de vleeskok vaak ontbeert, ten goede.
Er is geen opleiding tot plantenkok. Alle koks die ik ken, en dat is inclusief de koks die in vegetarische restaurants werken, hebben een klassieke, traditionele opleiding, met vlees en vis. Uiteraard zullen er self-made koks zijn die een vegetarisch restaurant runnen. Ik vrees dat er aanmerkelijk meer self-made koks zijn die vlees en vis serveren.
Mac, zou je eens onderzoek naar de achtergronden van vegakoks willen doen voor je weer een woord bedenkt? En wil je in je rijtje recensies ook nog eens tellen hoeveel 'vleeskoks' hun naam volgens jouw standaards met recht mogen dragen?
Vlees wat is dat?
Gelukkig gaan er heel veel koks overstag naar gezonde/biologisch voeding.
We kunnen vlees zo missen, er zijn zoveel gezonde alternatieven, als je er maar OOG en OOR voor hebt.
En wat de 3 sterrenkok Alain Passard zegt, sinds ik 10 jaar geleden het rood vlees van het menu schrapte en mijn zelfverbouwde groenten ging gebruiken "Ben ik zachter geworden".
De verlichting van een 3 sterrenchef.