Wat mij betreft een triest product, want kaas en boter zijn vorige week in hun volle glorie en eer herstelt. Niemand heeft meer behoefte aan Becelkaas. Ook Harvard's professor Walter Willett, vroeger samen met Martijn Katan op de bres tegen vet, verklaarde afgelopen week vanuit Denemarken dat zelfs verzadigd vet niet gevaarlijk meer is. Willett is nog wereldberoemder in de hele wereld dan Katan in de Nederlandse media. Hier raast professor Katan door tegen vet en inspireert hij tot Kees, terwijl we volgens Willett weer aan de kaas kunnen.
En wie moeten we nou geloven Kees en Katan of Walter Willett? Willett natuurlijk, want die heeft er over nagedacht en besloot verder te trekken omdat de oude theorie kennelijk niet meer werkt.
Wantrouwen, dat is het briljante resultaat van 40 jaar ontvettende gezondheidsmarketing.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Kees en Katan of Walter Willett? Willett natuurlijk" ... ???
Dick kan je de link met het Deense artikel onderbouwen, mijn Deens is niet meer wat het geweest is ;). En kan je daarbij toelichten waar komt het nieuwe onderzoek vandaan komt? Wat voor onderzoeken heeft de mening van de academicus van inzicht doen veranderen?
Dit probleem kan je via meerdere wegen benaderen zoals Katan via Cholesterol, of zoals in Nederland door de Task Force, verantwoorde vetzuursamenstelling werd gedaan. Ik kwam tussen mijn eigen documenten nog een aardige bijdrage tegen rond de verzuur samenstelling van brood (zie onderaan).
Persoonlijk vind ik het lastig om te bewijzen dat het ene onderzoek beter of juist slechter werkt dan het andere, vertaal het naar globalisering; sommige onderzoeken stellen dat door globalisering McDonald's heeft kunnen groeien tot een wereldwijde verkoper van fast food; Europa, Amerika, midden oosten, Azië geen probleem om eten te bestellen, dankzij globalisering, andere onderzoeken geven aan dat dit juist niet zo is.
De perceptie, de plaats en de manier van onderzoeken zijn bepalend, waarmee ik alleen wil aangeven dat het bijzonder lastig is om een van de onderzoeken specifiek te adopteren.
--
"Op dit moment is de dagelijkse inname van vetten ongeveer 34,4% energie procenten, dit hoort volgens de aanbe- veling van de gezondheidsraad, in 2006, 35% te zijn. De inname van transvetten ligt nog 0.1% energieprocent te hoog op 1,1% energieprocent. Ook verzadigde vetten geldt 2,9% energie procenten meer dan het advies van de gezondheidsraad, het advies luid: 10% op dit moment is het nog 12,9% (1, 2)."
De conclusie luid dan ook in 2007 dat de bakkerij sector;
"- Het verlagen van de hoeveelheid transvetten naar maximaal 1 energie procent.
- Het verlagen van de hoeveelheid verzadigt vet naar maximaal 10 energie procent.
- Vervangen van verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren.
- Vermijd olie en vetten met meer dan 30% linolzuur. (1, 2)"
1. Task Force, verantwoorde vetzuursamenstelling, interne nota?s 2004 - 2007,
2. Task Force, verantwoorde vetzuursamenstelling, manifest verantwoorde vetzuursamenstelling, 2005, Task Force, Den Haag,
Testkees?
Bart, stop de tekst even in de automatische vertaalmachine van Google. Die is wonderlijk goed, al blijft het hier en daar wat exotisch klinken.
Voor iemand het opmerkt: ik chargeer natuurlijk een beetje. Becel heeft niets van boter, terwijl Kees nog wel wat van kaas en koeien heeft. De Denen van Arla - inmiddels ook een Nederlands merk - maken wél boter met plantenvet.
Testkees, zegt Lizet. Ze heeft waarschijnlijk meer gelijk dan ze geitend bedoelt. Katan's wereld moet vorige week even stil hebben gestaan toen Willett de kranten haalde met de uitspraak 'verzadigd vet is niet gevaarlijk'. Hij moet nu reageren.
Kees moet ernstig nadenken over zijn investering. Katan over zijn reputatie.
"A shift of paradigm" heet zoiets onder "interessante mensen".