Medewerkers van de restauratieve voorzieningen in zorgondernemingen scoren qua klantgerichtheid een ruime voldoende. Dat staat in schril contrast met de waardering van de maaltijden. De komende tijd moet de verbeterslag worden voortgezet, zodat er verbetering optreedt in de kwaliteit, keuze, presentatie en smaak van de maaltijden.
Bron: Misset Catering met dank aanmkbnet
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko,ben juist gevraagd zitting te nemen in de clienteraad van het verzorgingshuis waar mijn demeterende moeder woont en heb ja gezegd.
De reden,dat ik hoop positief mee te kunnen denken.Daardoor veranderingen mede teweeg kan brengen daar waar nodig.
Zeker t.a.v. het eten,serveren.Een heikel punt.
Bovenstaande tekst.
Laat de moed er niet door zakken.Integendeel.Ik denk maar zo,als er niets gebeurd,gebeurd er ook echt helemaal niets.Blijft het per definitie bij het oude.
Het is wel een heel aparte afdeling binnen de zorgsector,de dementerenden.Onvoorspelbaar proces.Raar genoeg went het min of meer of ik heb het geaccepteerd.Dat kan ook.
Als het over waardigheid/heden gaat,valt daar zeker ook waardig eten en hoe te eten onder.Er op dit terrein ongelooflijk veel bijgesteld kan worden.
Een van de functies die uitvallen,dat zie ik bij mijn moeder gebeuren,hoor dat ook van anderen,dat deze mensen nu juist hun eigen-waarde verliezen.Dat was het meest onluisterende.Dus,hoop ik een klein beetje aan de waardigheid van deze mensen mee te kunnen werken.We zullen zien.
Heel veel succes, Anne !
Wij geven de moed na diverse gesprekken met directie en de keuken op. In het verzorgingstehuis waar mijn ouders zitten, is het eten zo abominabel slecht en nog duur ook, dat we 2-3 dagelijks om een goede variëteit te hebben C1000 en AH afrijden om verse (geen diepvries !) magnetronmaaitijden te kopen. C1000 en AH zijn niet slecht. Wel beperkt houdbaar en prijzen variëren van 3,50 tot 4,25 voor relatief smaakvolle maaltijden. In Zeeuws-Vlaanderen zorgt de ‘Zorgcuisine’ (jatten van franse woorden is koks en keukens hier eigen; nooit gehoord dat ze dat in Frankrijk met Hollandse benamingen deden in de Horeca..) voor kapotgekookte spruiten, bonen; te gare kleine stukje vies vlees of vis, en vrijwel altijd een papperig vies waterig pureetje. En vooral veel overzachte peetjes… Peetjes doen geloof ik 10 cent per ton… voor de boer. De allergoedkoopste groente die er is.
Het eten wordt vandaag voor morgen gemaakt en morgen weer opgewarmd voor distributie en in polysturene boxen gedaan.
Argument voor de twijfelachtige kwaliteit van de ‘Cuisine’: "In verband met de bacteriële ontwikkeling moeten we, als het klaar is, snel koelen, en de volgende dag snel warm weer opwarmen, Daar ontkomen we niet aan.."
Vieze prut tegen versus in de magnetron = 8 euro : gemiddeld 4 euro per persoon. Verzorgingskeukens kunnen dus blijkbaar niet wat de markt wel kan. Sommige oudjes zijn hardstikke jaloers, maar wij kunnen er helaas geen dagtaak van maken om voor hen te gaan vers-winkelen. Regelmatig laten ze maaltijden staan, en degenen die zich daar voor schamen, gooien het in het toilet en zeggen gedwee dat het 'lekker' was…
Ik heb geen zin om te gaan googlen, maar herinner me diverse persberichten de laatste jaren over ondervoeding in bejaardentehuizen en zorgcentra.. Geen wonder.
@Anne, dat is een moedige stap. Hoop dat de kleine beetjes die je kunt omzetten bevredigend zijn.
@Guillaume, ik kan mij die frusttratie helemaal indenken. heb zelf een paar keer meegelopen ,met het uitrijden van maaltijden in een zorg centrum, waar ik niet erg blij van werd. De wijze van koken heet: ontkoppeld koken. dit kan men doen omdat ze exact weten voor hoeveel mensen ze koken. Dus wordt de zaak van te voren bereid en op het laatste moment gegenereerd(=oppiepen). Dat kan ook erg goed zijn.
Sinds 2003 is er een wijziging gaande in verzorgingshuizen. Men realiseerde zich dat eten een te belangrijke factor is in het dagelijkse leven. In het hele land zie je veranderingen. Er is zelfs een sterrensysteem actief wat de diverse tehuizen/ziekenhuizen moet prikkelen om het beter te gaan doen in hun voedsel & service.
Ik sta in deze tijd cursus te geven aan mensen die in zo'n zorgtehuis werken in de afdeling F&B;of voeding. Daar hoor ik ook dat de bewoner/patiënt vaak niet anders wil omdat dit hem /haar uit het patroon haalt. Vergis je niet dat we met een nog oude generatie te maken hebben die rijst met boter en kaneel en suiker nog super waardeert!= vaak favoriet Ik bereid ze voor op die andere generatie die gaat komen, en veel kritischer is op het eten. Ook graag een glas wijn wil. Dat ze niet moeten denken bewoner/patiënt maar gast! Ook is de directie zich ervan bewust dat ze een 55+ restaurant hebben in alle tehuizen. (In dit geval spreek ik over een stichting met 13 tehuizen) Daar ligt dus een potentiële omzetmaker. Ze hebben er veel geld in geïnvesteerd om dit tot een mooie ruime ruimte te maken waar je goed koffie kunt drinken en kunt eten met je familie of vrienden. Voor een bedrag wat relatief laag is( E6,10 per 3 gangen maal incl. koffie) Dan zie ik snel waar dit naar toe gaat....
Dat is een taai proces en dat zal nog wel wat-voeten-in-de-aarde-hebben om in te dalen. Zoiets werkt ook alleen maar als de directie en het management zich hier achter scharen. Maar dat het gaat lukken staat vast.
Ailko,wat betekent FenB.Raak nu natuurlijk exstra geinterreseerd.
Vergissing maak ik absoluut niet t.a.v.die generatie.De generatie van mijn moeder is overwegend anders met eten opgegroeid.Zeker op het platteland.Geen kapsones.En doe maar gewoon,dan doe je al gek genoeg.Maar ook nog best veel van het personeel,vrijwilligers merk ik.Geen kapsones.Heel wat jaartjes jonger dan ik.
Maar goed,dikke,rijst met bruine suiker en kaneel.Van oudsher gewent als Hoofdmaal.Ik zal echt de laatste zijn die daar wat over zou durven zeggen.Lust het zelf nog steeds.Maar dan de rijst graag dampendheet.
Aan mijn moeders tafel zegt een meneer,[ik dacht,hij zegt]die rijst is niet te eten.Koud.Hoe kan daarrr nou de boter en suiker op smelten.Ik eet het wel hoor,daar niet van,maar het is niet te eten.
Dat bedoel ik.Dikke rijst,uitstekend.Maar dan idd dikke rijst die HEET is,zodat de boter kan smelten.En het liefst ook boter,want hoe rijk of arm ook,allen waren gewent aan roomboter.
Een mevrouw aan dezelfde tafel zegt: ik eet het niet op.Het is een mevrouw,die ,anders,gewent is.Glaasje wijn idd bij het eten.Komt van oorsprong uit een ander land.Opgegroeid in een grote hoofdstad.Heeft m.i. en dat bedoel ik absoluut niet vervelend,misschien al wel meer meegemaakt,o.a. op eetgebied,dan de mensen die haar nu verzorgen.
De direktrice haar grootste wens is: een open keuken,annex mooiere eetzaal in het huis.Mijn wens deel ik met haar.zowel voor de bewoners,personeel,vrijwilligers en tja,voor mij en ons als familieleden.Het wordt er draaglijker van.
Als ik zie hoe eens per maand genoten wordt,van een bonte eindmiddag met patatten met kroketten,hoe lief en aardig bedoeld van alle medewerking,mooi, als er een meneer ,mevrouw staat, die weet hoe patatten,kroketten te bakken.Weet,dat je niet een glaasje witte wijn schenkt van de maand daarvoor en van eerst moet deze halve fles leeg,alvorens een nieuwe lauwe aan te breken.Heb het glaasje wel gedronken hoor,samen met een zus van mij.Maar,zoals je zegt Ailko,er kan dus een stuk verbeterd.Idd,het woord ,gast, in die zin spreekt mij wel aan.Meer dan ouwe jongens krentebrood zeg maar.En het maakt niks uit,want het zijn toch maar dementerende.
Nou,ze proeven anders nog als de beste.
Dus Ailko,ik ga er tegenaan.
Dank je Guillaume.
Maar naast de keuken is er nog meer,waarbij ik merk dat de ogen van eem dementerende kunnen gaan oplichten.
Een compliment geven over een mooie blouse b.v.De eerste keer schrok ik zowat.De desbetreffende mevrouw die ik een oprecht gemeend compliment gaf,bleek inenen te kunnen praten.Vertelde zowaar dat haar zoon dat voor haar kocht.Goede smaak heeft u zoon,zei ik.Een lachje.Ja he.Glimlach.
Geen op de borstklopperij.t,Zijn per ongelukjes probeersels van mijn kant.De aanhouder wint,denk ik in dit geval maar.En ook,er is veel meer uit een dementerende te halen.Trokken ze daar nu van regeringswege maar eens flink geld vooruit.
Ailko,weet je dat er een boek is uitgekomen,geschreven door iemand uit de verzorging.Zij pleit o.a.voor grotere groepen,gemengd.I.p.v.in kleine gesloten groepjes van hetzelfde soort.Zo staat mij bij.Twee weken geleden ongeveer in Trouw,een klein artikeltje.
En dan schijnt er nog een verzorgingshuis een tijdje geleden een prijs te hebben gewonnen vanwege o.a. dat een persoon zelf mag weten,wanneer en hoe laat die naar bed wil b.v.Helemaal duidelijk kan ik er niet meer over zijn.Het is naar de achtergrond geraakt.Maar nogwel aanwezig in die zin,dat ik denk:he,he,wat goed.