Een ijsmaker vertelde het me. Hij was heel tevreden over de Siciliaanse citroenen die hij altijd kocht. Biologische, want hij gebruikt de schil als 'zest' in zijn ijsjes. Dat maakt heel wat uit, want op de schil van 'gewone' blijft heel wat gif zitten. Dat is wetenschappelijk aangetoond.
Laatst bestelde hij ze weer, maar hij was niet blij. Hij kreeg andere, uit Zuid-Afrika. Ze waren biologisch en nog iets. CO-2 neutraal. Om dat te wezen, moesten ze niet alleen van bijna 10 keer zo ver komen, maar waren ze ook meteen twee keer zo duur.
Hij snapte er niks van. Wat was er mis met die uitstekende Siciliaanse van dichtbij? Of foodlog het hem kon uitleggen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wellicht komen de Zuid Afrikaanse met de boot en de Siciliaanse met de auto?
Zou dat het echt zijn? Ik heb wel eens gehoord dat er een levendige handel is in CO2 rechten. Als je maar genoeg bomen plant, kun je zelfs een Hummer CO2 neutraal noemen. De gevallen baas van ING, de Belg Tilmant, verdedigde op die manier zijn sponsoring van Formule I racerij. Hij plante wat bomen en deed zo ook lekker duurzaam.
Het schijnt volop te gebeuren in biologische groenten en fruit van ver. Ik weet er het fijne niet van. Wie wel?
Dit weekend sprak ik de, volgens hemzelf, enige biologische ijsmaker uit Nederland. (Hij staat op evenementen maar de winkel zit in Den Haag, lekker ijs!). Vreemd genoeg beweerde hij dat biologisch fruit vaak goedkoper is dan conventioneel. Wel moest hij een deel van zijn omzet afstaan om voor de biologische certificering in aanmerking te komen.
Jurgen dat is zeker een vreemde bewering. Maar hij valt wel te plaatsen. Ook de man van de citroenen vertelde me zoiets. Hij werkt graag - maar niet uitsluitend - met biologische groenten (!) en fruit uit Nederland in zijn ijs. Maar hij betaalt zich er ook bij de groothandel blauw aan als hij daar maar een paar kilo van nodig heeft. Hij heeft een andere oplossing gevonden: bevroren fruit uit het buitenland, want dan maakt toch niet uit.
Biologisch uit China, het kost bakken minder en het kost niet eens meer vanwege de CO2 neutraliteit. Het is een rare wereld.
Wat mij zo bezighoudt: als het CO2 neutraal is, dan moet het toch juist minder kosten, want er is minder olie voor verstookt?
Anna, Dick legde dat hierboven al uit: "plant een boompje en je compenseert je CO2." Ik heb de CO2-voetafdruk van een kopje koffie online gezet, voor mocht je interesseren. Wat je eruit leert: Je moet niet achteraf zitten compenseren. Je moet verstandig produceren.
Ondertussen is die hele compensatiehandel - zoals zo vaak met dit soort domme slimme ideeën - hele gemeenschappen in het zuiden aan het verwoesten en destabilseren. Bewoners mogen hun woud niet meer in. Inheemsen moeten bomen aanplanten waaraan ze niks hebben. Er worden bomen gekapt om er nieuwe te kunnen planten.
Ik blijf het raar vinden, dat bioverhaal. Niet bij de productie, maar de hele handel die later ontstaat. Bij de meesnoepers.
Waarom maakt een bioijsmaker niet gewoon ijs met het fruit van het seizoen? En als het vers fruit op is, kan ie toch gewoon bewaard inlands fruit gebruiken? Bewaren kan op heel CO2-arme manier. Want het hoeft niet vers. Maar moet het bevroren? Een mens wil niet weten wat bevroren voeding over de oceaan kost.
Met rekenen en met de juiste parochie uit te kiezen waarvoor je wenst te preken, kun je altijd je gelijk krijgen.
Eergisteren kreeg ik een dame op bezoek. Met chocola uit Peru. Lekker en bio. Vreemd. Hier wordt gezegd dat zuiderlingen geen chocolade kunnen maken. Zelfs de wereldwinkels beweren dat. Of ik daar niks aan kon doen.
Neen. Voorlopig niet. Want 'we' accepteren hier niet dat naast de Zwitsers ook nog anderen chocolade kunnen maken. En er stond bijv. ook geen biostempel op hun verpakking. Ze noemden het wel organisch. Dat fabriekje staat gewoon in de buurt van het bos waar de cacao vandaan komt en het feit dat hun cacao hier absoluut een stempel moet dragen vooraleer we het willen kopen als zijnde bio zien ze niet minder als een klap in het gezicht. Terecht.
Weet je wat zo'n stempel kost? En dan spreek ik nog niet van de fairtradestempel. En dan moeten we dus ook nog gaan betalen voor CO2-compenseren? Binnenkort ook een stempel voor. Korte, transparante ketens en er hoeft niks meer gecompeseerd te worden. Niet voor oneerijke handel, niet voor onduurzame landbouwmethoden etc... De consument is daar nl. wel klaar voor.