Een ijsmaker vertelde het me. Hij was heel tevreden over de Siciliaanse citroenen die hij altijd kocht. Biologische, want hij gebruikt de schil als 'zest' in zijn ijsjes. Dat maakt heel wat uit, want op de schil van 'gewone' blijft heel wat gif zitten. Dat is wetenschappelijk aangetoond.
Laatst bestelde hij ze weer, maar hij was niet blij. Hij kreeg andere, uit Zuid-Afrika. Ze waren biologisch en nog iets. CO-2 neutraal. Om dat te wezen, moesten ze niet alleen van bijna 10 keer zo ver komen, maar waren ze ook meteen twee keer zo duur.
Hij snapte er niks van. Wat was er mis met die uitstekende Siciliaanse van dichtbij? Of foodlog het hem kon uitleggen.
@Dick. Dat zou je wel kunnen stellen ja. Maar het is een lastig onderwerp want er zijn citroenen en citroenen en vele mediterrane landen waar ze geteeld worden. Bovendien kunnen citroenen wel 6 maanden bewaard worden bij en temperatuur tussen de 5 en 9 graden celcius en bij een relatieve vochtigheid van 90%. Ingeval de citroenen gekweekt worden benoorden hun natuurlijke habitatsgrens (Napels/Capri) dan worden ze beschermd (op allerlei manieren) waardoor ze later rijpen en anders smaken en kleuren. Sommige varieteiten zijn geschikter voor sap (industrie), anderen hebben een zeer gearomatiseerde schil (goed voor Limoncello). Vruchten van de eerste oogst hebben veel sap, van de tweede hebben een zeer licht gekleurde schil en die van de derde oogst noemen ze in Italie 'verdelli', en die zijn groenig van buiten en hebben heel weinig sap.Het is dus maar waar je van houdt en naar op zoek bent als industie/consument. Op Cap Bon in Tunesie is een geweldige citruscltuur met veel verschillende citroenvarieteiten die om allerlei verschillende eigenschappen daar worden gewaardeerd en die wij nooit zien in Lutjebroek of Rodeschool. Er is zelfs een zoet citroentje met een waanzinnig geurige schil en het vruchtvlees eet je als een clementine; hij is wel niet erg sappig maar daar staan andere kwaliteiten tegenover. Sicilie, Sardinie en Calabrie zijn wat Italie betreft wel de belangrijkste productiegebieden - afgezien van de kust van Sorrento en het eiland Capri.